BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 9 maja 2011, 22:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bandit napisał(a):
czytałem gdzieś że neste też bierze paliwo od Orlena

Wow, to musi byc szwindel ;) Znasz w Polsce jakichs innych producentow niz Orlen i Lotos?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:23 

Kod silnika: BCY+
BP skąd bierze?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Statoil BP Neste Orlen itd to wszystko to samo paliwo Orlenowskie. Do tej pory Shell też brał z Orlenu ale w marcu/kwietniu po kilku miesiącach akcji z marżami Shell zerwał umowę i bierze paliwo z Lotosu co nic nie zmienia bo cena jest ta sama Lotos jako mały żuczek z droższą skandynawską ropą nie powalczy z Orlenem musi się podporządkować ceną i różnica Lotos vs Orlen to max 1-2gr/litr.Chyba,że Shellowi jako dużemu odbiorcy zaproponowali korzystne rabaty i stąd zmiana dostawcy.
Ogólnie gdzie nie tankujecie jak nikt nie kombinuje to wszędzie jest to samo.
Lotos- Skandynawska Ropa Orlen (BP,Statoil,Neste itd) - ZSSR :rotfl:

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
jedynym importowanym paliwem w PL jest V-Power Racing 99 - ta najdrozsza,
jest importowana z De.
Reszta jak wyzej- tzn Orlen albo Lotos.

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:42 

Roger Nysa robił kiedyś prowizoryczny test z którego wstępnie wynikło, że najlepsza ropa jest On Verva Diesel dlatego, że ma najmniej Bio Dodatków.

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Septua napisał(a):
Cytuj:
Nasz rząd w zasadzie milczy jeśli chodzi o cenę paliwa, czyli nie obniżą akcyzy,

Tak, w końcu jesteś ekonomistą !
Oni obniżą akcyzę a tę różnicą natychmiast nabiją sobie pośrednicy, bo kto im zabroni.
Raz już tak było.. lepiej żeby to poszło w budżet, trzeba wybierać mniejsze zło :/

Nie jestem ekonomistą, ale wolę żeby kasę w kieszeni miał "obywatel", a nie Państwo.
Jeśli chodzi o szukanie kasy przez rząd to ja proponuję zwiększenie podatku Belki (od oszczędności) do 25% i zlikwidowanie luki prawnej pozwalającej na jego uniknięcie. Z leżącego pieniądza Państwo ma niewiele.

PostNapisane: 9 maja 2011, 23:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
kamil_85 napisał(a):
Jeśli chodzi o szukanie kasy przez rząd to ja proponuję zwiększenie podatku Belki (od oszczędności) do 25% i zlikwidowanie luki prawnej pozwalającej na jego uniknięcie. Z leżącego pieniądza Państwo ma niewiele.

Jak widać PZPR ma wciąż spore poparcie :/ :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 10 maja 2011, 00:35 
--==Mały==-- napisał(a):
Na zawyżeniu cen hurtowych zarobili 900 milionów złotych więcej niż przed rokiem w tym samym kwartale a na stacjach stracili tylko 50 milionów względem I kwartału 2010r.
Dodam tylko,że te +850milionów różnicy to marża jaką Orlen zabrał wszystkim innym stacją zresztą swoim też ale co za różnica dla nich jak w hurcie zarobili 20 razy więcej.
W tamtym roku zysk operacyjny Orlenu w I kwartale wynosił 400mln zł w tym 1,3mld zł
i kto nabija kasę?
to chyba nie do końca tak
Cytuj:
– Rezultaty Orlenu są raczej rozczarowujące – uważa Kamil Kliszcz z DI BRE Banku. Wyjaśnia, że gros wyniku jest pochodną drożejącej ropy naftowej. – Gdyby nie związane z tym przeszacowania wartości rezerw obowiązkowych surowca i efekt ekonomiczny rotacji zapasów, wynik operacyjny koncernu nieznacznie przekraczałaby 100 mln zł – wylicza analityk z DI BRE Banku. Jak podał Orlen, w minionym kwartale średnia cena baryłki surowca wynosiła 105,4 USD, co oznacza, że była o 22 proc. wyższa od ceny z IV kwartału zeszłego roku. Koncern z Płocka przyznaje, że wynikające właśnie z tego wzrostu cen ropy naftowej na światowych rynkach przeszacowanie wartości zapasów, jakie zgromadził, poprawiło jego wynik operacyjny w stosunku do rezultatu z ostatniego kwartału 2010 r. o około 900 mln zł.
http://media.wp.pl/kat,1022939,wid,1334 ... omosc.html

kamil_85 napisał(a):
wolę żeby kasę w kieszeni miał "obywatel"
kamil_85 napisał(a):
proponuję zwiększenie podatku Belki
:rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 10 maja 2011, 08:14 
Przyjaciel forum

Thomas_HD napisał(a):
jedynym importowanym paliwem w PL jest V-Power Racing 99 - ta najdrozsza,
jest importowana z De.
Reszta jak wyzej- tzn Orlen albo Lotos.

Zgadza się

bendzamin napisał(a):
Roger Nysa robił kiedyś prowizoryczny test z którego wstępnie wynikło, że najlepsza ropa jest On Verva Diesel dlatego, że ma najmniej Bio Dodatków.

To akurat przypadek zależy jak im wyjdzie w produkcji. Normy dla ON są takie same a Verva to zwykły ON z dodatkiem 1L na 1500-2000L więc nie ma to wpływu na zawartość BIO Estrów.
Przy kolejnym teście wyszło by całkiem inaczej wszystko zależy od dostawy.
Dodam tylko,że tankowanie Vervy,Ultimate,Ultimy czyV-Power (poza 99 +) nie ma żadnego sensu.
Jedyne czym te paliwa różnią się od standardowych to śladowa ilość dodatku czyszczącego a właściwie dbającego o czystość układu paliwowego dużo ekonomiczniej jest co 5bak kupić dodatek Xeramic lub STP za 15zł a efekt dużo lepszy bo proporcje w paliwie są śmieszne.
Marketing działa i ludzie się na to łapią a dzięki niemu na paliwach premium marze koncernów są znacznie wyższe niż na zwykłych paliwach w zakupie różnica w cenie to 5gr na stacji jak widać 20-30gr ale mimo wszystko nie warto.

smietnik uwierz z zyskami i marżami wiem co piszę i każdy kto ma związek z tą branżą powie Ci to samo. Była nawet petycja podpisana przez kilku set właścicieli stacji do UOKIK ale nic nie pomogło nie w jego kompetencji ;)

PostNapisane: 10 maja 2011, 14:13 

Mały teraz może zawieje herezją, ale latam przeróżnymi dieslami 1,6 HDI, 3,0 HDI, 1,9 Dci, 2,0 SDI, 2,2 D-Cat... I moim zdaniem jakaś różnica jest... Mam wrażenie, że auto delikatniej chodzi (szczególnie w zime), że nie robi się z ropy kisiel i auto lepiej reaguje na gaz, co nie znaczy, że nagle staje się formułą i dostaje 30 Km.

PostNapisane: 10 maja 2011, 14:55 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Właśnie dziś powtórnie zatankowałem vpower racing. Wnioski:
- Mniejsze spalanie. Nie powiem dokładnie o ile, bo akurat się dużo miasta trafiło, a z tym ciężko o powtarzalność. Ale jak sobie jeden ekonomizer kasowałem, to szacuje, że około 1,5-3L różnicy. Teraz mi spalił 15,5L, w większości miasto, na zwykłym spalał mi tyle przy 30-40% w mieście. Dodatkowo ekonomizer (consp2 którego zawsze kasuje na stacji) pomylił się tylko o 0.2L. Do tej pory na zwykłym Pb mylił (zaniżał) o 1L.
- Minimalnie ciszej chodzi motor na biegu jałowym, ale możliwe też, że to placebo, więc z przymróżeniem oka.
- Czas mierzony 0-100 w bardzo amatorski sposób (stoper w zegarku) wykazał pogorszenie czasu 0-100 o 0.2sek w stosunku do Pb95. Ale to też nie może być argumentem żelaznym, gdyż takie pomiary wykonywane bezpśrednio po sobie mają czasem większą odchyłkę.

Wnioski: jeżeli by przyjąć, że w trasie różnica m-dz Pb95 a 99 wyniesie >2L to Pb99 wychodzi taniej przy spalaniu 11@13L (5.17zł vs 5.85).
Wniosek 2 jeżeli jest taka różnica w spalaniu, a komp pokazuje dobre spalanie tylko na 99+, to czy 95 jest chrzczone? (95 kupowana tam gdzie 99 - wiadomo).

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 maja 2011, 15:14 
mroova81, w twoim V8 jest bardzo prawdopodobne, że spalanie i moc może być lepsza na PB99, ponieważ ten silnik jest chyba zestrojony z myślą o PB98. To by wyjaśniało przekłamania komputera. Po prostu w przypadku paliwa PB95 zapłon następuje zbyt wcześnie co jest niekorzystne (na co też komputer może wsiąść poprawkę, ale to chyba nie to samo). Bardzo prawdopodobnym objawem zastosowania paliwa PB95 jest również głośniejsza praca silnika - 95 spala się gwałtowniej, co zapewne wiesz :)

Ostatnio edytowano 10 maja 2011, 15:19 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 maja 2011, 15:16 
Forumowy terrorysta

mroova81 napisał(a):
- Mniejsze spalanie. Nie powiem dokładnie o ile, bo akurat się dużo miasta trafiło, a z tym ciężko o powtarzalność. Ale jak sobie jeden ekonomizer kasowałem, to szacuje, że około 1,5-3L różnicy. Teraz mi spalił 15,5L, w większości miasto, na zwykłym spalał mi tyle przy 30-40% w mieście. Dodatkowo ekonomizer (consp2 którego zawsze kasuje na stacji) pomylił się tylko o 0.2L. Do tej pory na zwykłym Pb mylił (zaniżał) o 1L.
- Minimalnie ciszej chodzi motor na biegu jałowym, ale możliwe też, że to placebo, więc z przymróżeniem oka.
- Czas mierzony 0-100 w bardzo amatorski sposób (stoper w zegarku) wykazał pogorszenie czasu 0-100 o 0.2sek w stosunku do Pb95. Ale to też nie może być argumentem żelaznym, gdyż takie pomiary wykonywane bezpśrednio po sobie mają czasem większą odchyłkę.

Wnioski: jeżeli by przyjąć, że w trasie różnica m-dz Pb95 a 99 wyniesie >2L to Pb99 wychodzi taniej przy spalaniu 11@13L (5.17zł vs 5.85).
Wniosek 2 jeżeli jest taka różnica w spalaniu, a komp pokazuje dobre spalanie tylko na 99+, to czy 95 jest chrzczone? (95 kupowana tam gdzie 99 - wiadomo).

Mniejsze spalanie, a nie powiesz dokładnie ile czyli jak sam to ująłeś ''z przymróżeniem oka'' ;)

PostNapisane: 10 maja 2011, 16:36 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):

Wskazaniami komputera się nie sugeruj.
Jest on nauczony wyliczeń do konkretnych parametrów pracy,obciążenia i konkretnego paliwa.
U mnie w M3 zawsze oszukiwał o 0,7-0,8L sprawdzone dokładnie kilkunastokrotnie bo zawsze staram się tankować do pełna.
Po skasowaniu adaptacji INPĄ komputer pokazuje praktycznie idealnie tak jak pali rzeczywiście a maksymalne odchylenie to 0,2L za mało.
Rzecz zmienia się jak używam klimatyzacji na klimatyzacji oszukuje nawet do 0,8L jednak gdy skasuję adaptację i jeżdżę non stop na klimie również pokazuje prawie dobrze do 0,3L różnicy.
Komputer uczy się na bieżąco do tego jak używamy auta pod jakim obciążeniem i na jakim paliwie.

Co do odczuwalnej różnicy między zwykłymi paliwami a vervami itd to poprostu wrażenie na zasadzie "wydaje mi się" jak byś wlał zwykłej a był byś przekonany,że to super rokiet fjułel też byś odniósł takie wrażenie czysta psychologia.
Każdy robi jak uważa tankuje co chce ja poprostu wiem jak to wygląda od kuchni.

Co do Vpower racing jest to naprawdę dobre paliwo ale jak na swoim aucie nie odczuwam różnicy w spalaniu. Są auta którym nie będzie służyć tak mocne paliwo więc trzeba się zastanowić do czego warto tankować racinga. Jeżeli zamierzamy na stałe jeździć na tym paliwie warto skasować adaptację i nauczyć samochód nowego paliwa.
Ja zrezygnowałem z Racinga ze względu na ekonomie choć teraz różnica w cenie mocno zmalała więc warto się zastanowić.

PostNapisane: 10 maja 2011, 17:42 
Zacna persona forum

Cytuj:
ja proponuję zwiększenie podatku Belki (od oszczędności) do 25% i zlikwidowanie luki prawnej pozwalającej na jego uniknięcie

lol :rotfl:
Mózg Ci wypaliło ?

PostNapisane: 10 maja 2011, 18:25 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
kamil_85 napisał(a):
Septua napisał(a):
Cytuj:
Nasz rząd w zasadzie milczy jeśli chodzi o cenę paliwa, czyli nie obniżą akcyzy,

Oni obniżą akcyzę a tę różnicą natychmiast nabiją sobie pośrednicy, bo kto im zabroni.
Raz już tak było.. lepiej żeby to poszło w budżet, trzeba wybierać mniejsze zło :/

Nie jestem ekonomistą, ale wolę żeby kasę w kieszeni miał "obywatel", a nie Państwo.

Na komendzie sprzątasz?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 maja 2011, 19:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
jiGsaw napisał(a):
kamil_85 napisał(a):
Septua napisał(a):
Cytuj:

Na komendzie sprzątasz?

Ja zaproponowałem "albo" ~ "albo" na zasadzie skrajności. Na czym lepiej wyjdziesz Ty i większość Polaków na większym podatku od oszczędności, czy na zwiększeniu kosztów życia poprzez zmniejszenie Twojego dochodu lub wysokie ceny produktów które kupujesz?
Jak ktoś po prostu trzyma kasę na lokacie lub koncie oszczędnościowym, to zyska trochę mniej. Jak ktoś woli bardziej ryzykowane produkty, to i tak go nie zapłaci jak wybierze odpowiednie produkty. Oczywiście 25% to przesadziłem :zabawa:.
Poza tym pieniądz leżący na koncie nie "pracuje".
Jeśli coś kupujesz to płacisz za to podatek. Jak trzymasz kasę na koncie to nic nikt Ci nie zabiera. Płacisz podatek od "ekstra zysku", który osiągniesz dzięki "zakupieniu" produktu oszczędnościowego.

Przykład 1.
Masz 50.000zł i dajesz to na lokatę 5% w skali 12M.
Zarabiasz 2500zł i płacisz podatek 19% od tego 475zł.
Tracisz 475zł na rzecz Państwa.

Przykład 2.
Masz samochód który spala 9l/100km PB95. Rocznie robisz 15.000km.
Cena paliwa 4.50zł.
Koszt paliwa rocznie 6075zł.

Cena paliwa skacze do 5.00zł
Koszt paliwa rocznie 6750zł.
Rocznie tracisz 675zł

Pomijam wpływ na ceny towarów.

Wybierając jedno albo drugie to co wolisz? Podatek od oszczędności, czy drugą opcję.

Oczywiście wszystko to gdybanie.

Pomijając ten temat, to zauważyłem wzrost ceny LPG na stacjach. Co prawda niewielki skok, ale mocno mnie zdziwił. LPG chyba drożeje raczej na zimę?
Poza tym ceny pb95 na stacjach bez zmian :dobani:.

PostNapisane: 10 maja 2011, 20:15 
Zacna persona forum

Cytuj:
LPG chyba drożeje raczej na zimę?

Państwo czeka aż już pomontują te instalację i jeb akcyza do 4zł :hyhy:

PostNapisane: 12 maja 2011, 15:41 
Forumowy terrorysta

Septua napisał(a):
Cytuj:
LPG chyba drożeje raczej na zimę?

Państwo czeka aż już pomontują te instalację i jeb akcyza do 4zł :hyhy:

Po wyborach wszystko jest możliwe hehe.

PostNapisane: 12 maja 2011, 15:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
poczekajta trochę jak z powodu wysokich cen pb pomontuje kupa ludzi lpg to gaz będzie o 20-30% tanbszy od pb co jest już nieoplacalne

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1