BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Jak połączyć przecięty kabel odbiornika GPS? (touring)
PostNapisane: 10 czerwca 2011, 15:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
Witam.
Zmieniłem klapę w touringu. Ta, którą kupiłem nie miała nawigacji. Po wielu trudach udało mi się wszystko połączyć, ale....
Musiałem wpleść dodatkowy kabel koncentryczny do odbiornika GPS. Kabel jest trudny do zlutowania ponieważ rdzeń nie jest sztywny jak w antenach, tylko z takich cieniutkich drucików. Dodatkowo izolacja rdzenia bardzo łatwo się topi pod wpływem temperatury. Do tego stopnia, że jak udało mi się zlutować i później chciałem na tym zacisnąć izolację termokurczliwą, to izolacja z kabla rozpuszczała się szybciej niż termokurczliwa.
W końcu jakoś to połączyłem i działało. Niestety podczas otwierania klapy ten kabel się jednak rusza. Dzisiaj nawigacja zaczęła mi wariować i przypuszczam, że to wina połączenia kabla.
Pytałem w sklepie z CB o złączki do takich kabli (koncentryk jakieś 3,5 mm średnicy). Na zamówienie 90pln + usługa zaciśnięcia. Cholera, trochę drogo! W dodatku mam dwa takie połączenia. Może ktoś z Was zna sposób na domowej roboty połączenie tego kabla? Albo wie jakie złączki kupić?
Liczę na pomoc i pozdrawiam

Tytuł: Re: [e46] Jak połączyć przecięty kabel odbiornika GPS? (touring)
PostNapisane: 10 czerwca 2011, 15:07 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Nic nie wymyślisz. Może taniej Cię wyjdzie używana antena z kablem. Będzie to chyba nawet lepsze rozwiązanie, bo jak Ci ktoś to zaciśnie, to nie masz gwarancji, że będzie to banglać. To są wysokie częstotliwości i tu musi być laboratorium.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Jak połączyć przecięty kabel odbiornika GPS? (touring)
PostNapisane: 10 czerwca 2011, 15:11 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
Widać nie musi być laboratorium skoro przez 2 dni działało. Kwestia trwałego połączenia. Antena... Jaka antena? Pod spojlerem zamontowany jest po prostu moduł GPS i jest anteną samą w sobie. I chodzi tylko o połączenie go z kablem lecącym do radia.
PZ

Już wiem, co to "antena" :)
Może faktycznie poszukam samego kabla i spróbuję go wcisnąć od dołu.... Pomyślę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1