BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 12:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] temperatura w dieslu
PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 18:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
witam mam taki problem jak jest powyzej 20 stopni celcjusza i jade troche szybciej to wskazówka temeratury wychyla sie bardziej w prawo zawsze sie trzymała w pionie moje pytanie czy cos jest nie tak z układem chlodzacym np zle odpowietrzony czy cos innego prosze o jakies podpowiedzi co sparawdzic a moze tak ma byc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] temperatura w dieslu
PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 19:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
krzysiek83 napisał(a):
witam mam taki problem jak jest powyzej 20 stopni celcjusza i jade troche szybciej to wskazówka temeratury wychyla sie bardziej w prawo zawsze sie trzymała w pionie moje pytanie czy cos jest nie tak z układem chlodzacym np zle odpowietrzony czy cos innego prosze o jakies podpowiedzi co sparawdzic a moze tak ma byc

Może ten temat ci pomoże :oczami:
viewtopic.php?f=1&t=34606&hilit=termostat+e46
Nie sugeruj się zatytuowaniem... jest tam naprawdę dużo wiedzy o chłodzeniu diesla BMW :ok:

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 16:12 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M 47
Prawdopodobnie wadliwy termostat,cieczy chłodzącej,tzn. zbyt późno przełancza z małego obiegu na duży i przez to wzrasta temperatura zbyt mocno.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 16:21 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Tak to wygląda jak by Ci termostat padł.

PostNapisane: 4 września 2010, 15:23 
Pierwsze kroki

koledzy ile trzeba szykowac na nowy termostat i gdzie najlepiej kupic w aso czy w jakims sklepie z czesciami doradzcie i czy poradze sobie z tym sam czy trzeba spuszczc płyn z chłodnicy i potem odpowietrzac

PostNapisane: 4 września 2010, 17:51 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Stawiam na Termostat.
Ceny? http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... at+bmw+e46

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 11 października 2010, 22:11 
Pierwsze kroki

czy jak jest zimno np +2 stopnie i termostat jest uszkodzony to tez nie bedzie dogrzewał auta to znaczy wskazówka od temp. nie dojdzie do pionu lub zjamnie jej to dluzszy czas ?

PostNapisane: 12 października 2010, 08:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
tak.

u mnie tak było w fordzie mondeo. z tym że tam były dwa termostaty.jeden tam gdzie wszystkie a drugi gdzieś przy głowicy i ten drugi był walnięty. Silnik się nie dogrzewał, dopiero jak dałem ostro w palnik to było oki,... dopóki znowu nie zwolniłem. :|

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 30 maja 2011, 14:21 
Pierwsze kroki

odnosnie tematu czy jak mam odpalana klime i na dworze jest prawie 30 stopni i pracuja obydwa wentylatory tz visko i ten od klimy czy po wyłaczeniu auta obydwa powinny sie wygasic czy jeszcze przez jakis czas powinny sie krecic bo, zauwazyłem ze ze jak w miescie sie krece po wyłaczeniu auta pojsciu do sklepu i znów odpalenie temperatura wzrasta czy to normalne moze chłodnica brudna

PostNapisane: 30 maja 2011, 20:44 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Pojeździj na teście 7.0 i będzie wiadomo czy masz właściwą temp. - ma być ok. 90st.

PostNapisane: 31 maja 2011, 13:46 
Pierwsze kroki

co to jest test 7.0 po pierwsze a po drugie co zauwazyłem jak dzis wracałem z pracy temperatura na zewnatrz 32.5 stopni klima na auto ustawiona na 19,5 stopnia i wszystko grało ma to jakies znaczenie czy jest klima na auto czy na manual ?

PostNapisane: 7 czerwca 2011, 22:11 
Pierwsze kroki

wiec pojezdziłem na tescie i temperatura waha sie od 108 do 114 a wskazówka zaczyna sie wychylac bardziej w prawo jak jest 117 stopni i dam ostro w palnik przy wyłaczonej klimie tez trzyma taka temperature dodam ze na dworze + 30 stopni a z właczona klima po miescie ok a jak wylece na trase i zaczynam wyprzedzac odrazu idzie bardziej w prawo doradzcie co robic od czego zaczac i czy cos moze sie stac

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 05:45 
Pierwsze kroki

wiec termostat wymieniłem i dalej to samo a co jeszcze zauwazyłem jak wróce z trasy i otworze maske to z pod korka od wlewu do chłodnicy uchodzi powierze tak ma byc czy korek moze tez powodowac wzrost temperatury ze nie trzyma cisnienia doradzcie co jeszcze sprawdzic

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 06:19 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
kolego 1 termostat jest przy bloku silnika tzw duży obieg i ten najprawdopodobniej wymieniłeś ale nie zapominaj że w naszych buniach są 2 termostaty a drugi z nich jest na chłodniczce egr agr jak zwał tak zwał odpowiada on za mały obieg i właśnie on psuje się najczęściej a wygląda mniej więcej tak
http://moto.allegro.pl/termostat-egr-ag ... 49860.html
sam wymieniałem go 2 razy cena w inter cars coś około 150zł oryginał temp. w teście 7.0 zalany w chwili obecnej wodą :wstyd: (sam borykałem się z podobnym problemem około 2mcy temu gdy pękł) pokazuje przy spokojnej jeździe do 100km/h tempomat trasa 84 do 85 stopni przy ostrej około 150km/h około 92 w korku nie pokazało więcej niż 97stopni na klimie mniej o jakieś 5

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 07:26 
Forumowicz

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M 47
A mi sie wydaje ze pompa wodna sie kończy.Pozdrawiam

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 09:53 
Pierwsze kroki

ale nadal nikt nie odpowiedział mi czy przez korek ma schodzic cisnienie po jezdzie zreszta jak zimny jest i złapie za waz i ścisne go to tez słychac jak schodzi powietrze i zasysa troche dziwne

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 13:11 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
w dieslu kolego masz korek utrzymujący ciśnienie układu 1.4bar-a jeśli w układzie podczas jazdy wytwarza się za wysokie ciśnienie korek ma za zadanie je upuścić więc jeśli u Ciebie syczy to albo korek działa prawidłowo i spuszcza ciśnienie :hurra: albo masz jakąś nieszczelność w układzie :mur: i tu może być problem bo podczas postoju łapie powietrze i zapowietrza układ. Pytanie z mojej strony czy odpowietrzony masz porządnie układ chłodzenia bo wysoka temp silnika może utrzymywać się właśnie przez to, iż ten jest zapowietrzony :mur: co do pompy wody wydaje mi się że jest ok gdyby się kończyła były by nieco inny obiaw. Kolego po 1 odpowietrzyć porządnie układ po 2 jeśli to nie pomoże wymień termostat agr-u jedno z dwóch

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 16:27 
Pierwsze kroki

kolego mogłbys dokładnie opisac jak dobrze odpowietrzyc układ chłodzenia bo rózne zdania słyszałem, mam to robic na goracym silniku czy jak jest zimny uruchomic go i wtedy i czy tylko tym korkiem od odpowietrzania czy jeszcze w jakims miejscu z góry dzieki.Jesli to nie pomoze zostaje ten drugi termostat visko i chłodnice chyba ze uszczelka pod głowica ale olej jest ok tzn czarny w płynie tez nie ma oleju

PostNapisane: 17 czerwca 2011, 16:39 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
krzysiek83 napisał(a):
kolego mogłbys dokładnie opisac jak dobrze odpowietrzyc układ chłodzenia bo rózne zdania słyszałem, mam to robic na goracym silniku czy jak jest zimny uruchomic go i wtedy i czy tylko tym korkiem od odpowietrzania czy jeszcze w jakims miejscu z góry dzieki.Jesli to nie pomoze zostaje ten drugi termostat visko i chłodnice chyba ze uszczelka pod głowica ale olej jest ok tzn czarny w płynie tez nie ma oleju

"Sam naprawiam..." e46 jest super opisane, a stąd http://instrukcja.pl/kategorie/bmw weźniesz sobie plik po zarejestrowaniu :ok:

PostNapisane: 18 czerwca 2011, 14:01 
Pierwsze kroki

wiec tak odpowietrzyłem układ chłodzenia zgodnie z opisem z ksiazki sam naprawiam ale cały czas słysze ze przez korek od chłodnicy cos syczy wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. Czy uszkodzony korek moze byc przyczyna wzrostu temperatury ? Gdzie ewentualnie kupic korek w aso czy na allegro i czy moge narazie tak jezdzic az nie dostane nowego ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1