BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 16:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] temperatura w dieslu
PostNapisane: 19 czerwca 2011, 18:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
czy zawalona błotem i syfem chłodnica to znaczy intercooler tez moze miec wpływ na wzrost temp przy ostrej jezdzie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 czerwca 2011, 22:37 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
nie intercooler jest odpowiedzialny za chłodzenie powietrza z turbodoładowania może masz syf pomiędzy chłodnicą cieczy chłodzącej a chłodnicą klimy, jak test 7.0?

PostNapisane: 20 czerwca 2011, 15:45 
Pierwsze kroki

hej witam wiec tak , rano auto w garazu stało temperatura otoczenia wskazywała 16 stopni o 5 rano zaznaczam , natomiast w tescie 7.0 25.5stonia. Dzis wracałem z pracy temp na zewnatrz 23 stopnie w tescie pokazywła od 98 do 102 stonpi a wskazówka w pionie niektórzy mówia ze nawet do 112 stopni to jest norma wiec jak jest? Jjeszcze jeden test przeprowadziłem rozgrzałem auto do tych 99 stopni i zatrzymałem rekami visco troche palce bola ale to nic i chyba, mam co jest przyczyna tylko dziwi mnie to skoro jade szybciej to powiew wiatru powinien chłodzic silnik i chłodnice a visco nie jest wtedy brane pod uwage mam racje ? i co wy na to

a ic tez chyba warto przeczyscic nie :)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 13:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Z tego co wiem to wskazówka wychyla się albo powyżej 105, albo 108 stopni. U mnie wiatrak załącza się przy temperaturze 102 stopni ale to tylko w korkach, przy normalnej jeździe mam około 93 stopni, w trasie jak przycisnę to różnie 96 nawet 98 stopni.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 13:46 
Forumowicz

Moje BMW: e46
jeśli temp czujnika zewnętrznego pokazuje 16 stopni a temp cieczy chłodzącej 25.5 to jakieś przekłamanie nie sądzisz? wisko załącza się jak kolega zauważył 102stopnie jakiś niemiec tak wymyślił 101- 102 :/ i tak chyba być musi. Jeśli jedziesz szybciej masz większe obroty, a co za tym idzie pompa szybciej pracuje, płyn chłodzący ma szybszy obieg i dlatego temp wzrasta. Jeśli np jadąc 130km/h temp powiedzmy 98stopni puść gaz ale nie zżucaj biegu zwolnij do powiedzmy 80km/h temp spadnie do około 84-90stopni. IC warto przeczyścić :hyhy:

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 13:47 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
To że wskazówka jest w pionie przy 100'C to nie jest żaden wyznacznik - pion jest już od 75'C - wartość analogowa nie jest dokładna. Termostat ma swoją temperaturę otwarcia i układ powinien ją trzymać /z niewielkimi odchyłkami/, a u Ciebie jak piszesz te wahania są bardzo duże.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 13:55 
Pierwsze kroki

to co radzicie jeszcze sprawdzic, co to moze byc czemu takie duze odchyłki w temp. Temperatura u mnie dopiero po przekroczeniu 115 stopni wychyla sie bardziej w prawo ale zaraz potem wraca do pionu ale tak jest jak na dworze jest +30 stopni a tak normalnie to do 100 stopni trzyma

http://7er.pl/showthread.php/8323-e38-M ... za-silnika
podobny temat ale w siódemce i podobny jest o piatce 530 d ze taka temp jest ok 103 105 stopni wiec o co chodzi kazde auto ma inna temp

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 20:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
Witam.Też kiedyś miałem ten problem.Jak zatrzymasz visco to znaczy że jest do wymiany.Wiem bo u siebie wymieniałem.Wcześniej też zatrzymałem ręką, a teraz może rękę urwać :) Wyjmij intercooler i wyczyść lub wydmuchaj od spodu przestrzeń pomiędzy chłodnicami (klimy i cieczy).U mnie była kupa śmieci, piachu i liści. Po tym zabiegu temperatura się uspokoiła.Przy ponad 200 km/h dochodzi do 100 stopni, ale to chyba normalne.Przedtem do 116 i wskazówka zaczynała iść w prawo.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 12:30 
Pierwsze kroki

witam chyba krzys28 miał racje, dzis odkreciłem ic i wypadło pełno syfu z pomiedzy chłodnic najp[ierw z grubsza oczysciłem a potem nalałem jakiegos srodka do czyszczenia pełno piany sie zrobiło odczekałem i spłukałem woda czynnosc powtórzyłem z 3 razy teraz czekam na efekty. Dzieki wszystkim za odpowiedzi

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 13:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
krzysiek83 napisał(a):
witam chyba krzys28 miał racje, dzis odkreciłem ic i wypadło pełno syfu z pomiedzy chłodnic najp[ierw z grubsza oczysciłem a potem nalałem jakiegos srodka do czyszczenia pełno piany sie zrobiło odczekałem i spłukałem woda czynnosc powtórzyłem z 3 razy teraz czekam na efekty. Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Tak sobie czytam ten wątek i nie bardzo kapuję
- czy Ty przez rok jeździłeś tym autem z przegrzewającym sie silnikiem
i dyskutowałeś o tym na forum a nie sprawdziłeś nawet czy chłodnice nie
są zapchane, i czy wogóle mają możliwość żeby "chłodzić"? :szok:

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 17:28 
Zacna persona forum

Można przypuszczać że czas działa na niekorzyść autora wątku...

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 17:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Vis napisał(a):
Można przypuszczać że czas działa na niekorzyść autora wątku...

A o jego aucie już lepiej nie wspominać :( :P

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 11:13 
Pierwsze kroki

po pierwsze nie cały rok jezdziłem tak tylko jak zaczeły sie temperatury pod 30 stopni
po drugie skoro wskazówka stała w pionie to co miałem szukac zaczynała isc w prawo przy wyprzedzaniu
po trzecie wszyscy piasali ze termostat a wcale moze nie był uszkodzony
po czwarte nikt nawet nie wspomniał o tym zeby zajrzec pomiedzy chłodnice od klimy i od silnika z przodu i od silnika były czyste kto by sie spodziewał ze tam tyle syfu nałapie
po piate dopiero tu dowiedziałem sie co to jest test 7.0
a po szóste to wszyscy tylko potrafia komentowac co to za kierowca co to za własciciel auta tylko dwóch forumowiczów sie tym zainteresowało marian2823 krzys28 i cos konkretnego napisało reszta nic

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 11:28 
Zacna persona forum

Ok - może napisz dokładnie jakie kroki już poczyniłeś by usunąć usterkę i jakie są efekty - wtedy nie będzie gdybania. Nie napisałęś dokładnie jaki to silnik czy 184KM czy 204KM.

Ostatnio edytowano 26 czerwca 2011, 11:36 przez Vis, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 11:35 
Pierwsze kroki

napisałem juz. wyszysciłem wszystko i jest ok w tescie 7.0 przy temp 19 stopni trzyma 91 93 stopnie przy wyprzedzaniu tez jest ok

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 11:38 
Zacna persona forum

Więc widzisz że niby "dobrze" z temperaturą jest tylko przy tych 19'C - a przecież temperatura jest zmienna :hyhy:

Ja tam stawiam na termostat.

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 11:40 
Pierwsze kroki

wtedy nawet przy 19 stopniach kreciła sie w okolicach 100 do 105 wiec raczej ok a termostat wymieniłem profilaktycznie

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 14:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Witam a jak szybko silnik 2.0 TD powinien osiągnąć swoją prawidłową temperature lub jak sprawdzić termostat czy prawidłowo pracuje .

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 17:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
krzysiek83 napisał(a):
po czwarte nikt nawet nie wspomniał o tym zeby zajrzec pomiedzy chłodnice od klimy i od silnika z przodu i od silnika były czyste kto by sie spodziewał ze tam tyle syfu nałapie
po piate dopiero tu dowiedziałem sie co to jest test 7.0

Czyli wychodzi na to, że od 18 sty 2009, od godz. 15:53 zbyt mało interesowałes się swoim autem i informacjami zawartymi na naszym forum :/
A na dobrą sprawę to twój temat na samym wstępie powinien wylądować w koszu, bo podobnych tematów jest setki :/
Oczekiwanie na jasnowidza to też raczej nie na forum motoryzacyjnym :(
krzysiek83 napisał(a):
a po szóste to wszyscy tylko potrafia komentowac co to za kierowca co to za własciciel auta tylko dwóch forumowiczów sie tym zainteresowało marian2823 krzys28 i cos konkretnego napisało reszta nic

Na tacy to w restauracji albo w kanjpie podają jak zapłacisz ;)

PostNapisane: 26 czerwca 2011, 18:11 
Pierwsze kroki

z tego co pamietam to 18 stycznia był jeszcze mróz i trzymał do konca lutego ;) na poczatku chyba z 5 osób powiedziało ze to termostat a potem dopiero ktos bardziej sie zainteresował i napisał co przeczyscic i co sprawdzic.Dlaczego sam nie podpowiedziałes moze faktycznie nie jestes jasnowidzem :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1