BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 lipca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 535 Automat głupieje??
PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535
Witam wszystkich. Moj problem dotyczy automatycznej skrzyni jest to e39 535 97. Kiedy odpalam samochod wszystko jest ok do puki nie zaczne jechac nagle wywala mi błąd trans filesafe prog, czasami po 5 min czasami po 10 niema reguly. Byłem na diagnostyce i mi pokazało ze czujnik polozenia pedału gazu, a ja mam wersje bez czujnika na linke??? co to moze byc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 535 Automat głupieje??
PostNapisane: 3 lutego 2010, 08:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 & Passat B5
Z tym do fachowca najlepiej niema u ciebie mechanika co robi same bmw ?

PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:33 
Pierwsze kroki

no niebardo wlasnie w pulawach jest tych zakladow pare ale tak naprawde nikt niewie oco chodzi musze chyba na lublin uderzyc.

PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Kwardy, sprawdź dokładnie ciśnienie w oponach... Czytałem gdzieś, że to ma dość duży wpływ na działanie skrzyni w automacie...
A jak do Lublina to polecam Auto Perfekt Sawa na Choinach, tylko coś ich www nie działa http://www.bosch-sawa.pl/ ale Pan Darek Sawa to spec pierwsza liga... :)

PostNapisane: 3 lutego 2010, 17:48 
Naczelny killer

Czujnik polozenia pedalu gazu to nie to samo co elektroniczna przepustnica... to jest wykorzystywane np w tempomacie i w autach z automatyczna skrzynia... TCM musi wiedziec jakie jest polozenie pedalu gazu np aby dokonac redukcji biegu (nie kickdown).

TCM ocenia parametr szybkosci ruchu przepustnicy (rate of throttle movement) w celu wyboru aktualnego programu jazdy. Jezeli ten czujnik nie znajduje sie przy pedale to musi znajdowac sie przy przepustnicy. Moim zdaniem on raczej jest, aczkolwiek szukalem przed chwila w realoem i nie bardzo moglem go namierzyc, a z kolei dokumentacja skrzyni pokazuje ze taki parametr jest brany pod uwage i jest przekazywany przez DME do TCM.

TomekB, moze Ty wiesz gdzie to jest?

PS. Kolego podaj dokladny numer bledu i jego opis bo inaczej to wrozymy z fusow.

PostNapisane: 3 lutego 2010, 21:58 
Pierwsze kroki

Witam ponownie ciesze sie ze ktos sie zainteresował moim problemem po odpaleniu samochodu przez chwile wszystko jest dobrze ale czasami jak chce ruszyc to obroty wejda na wyzsze i nagle szarpnie i wyskakuje transfilesafeprog, bez zadnego numeru. dzis poszedlem wlasnie sprawdzic ten czujnik polozenia przepustnicy miernikiem, i nie widzialem zadnych gwaltownych skokow na wskazowce,dzialal bardzo plynnie.No i jeszcze wyczailem ze czujnik od ASR jest dokladnie taki sam wiec je zamienilem i wciaz bez roznicy.! pozdro.

PostNapisane: 8 lutego 2010, 16:42 
Pierwsze kroki

dzis bylem jeszcze raz na diagnostyce i mialem juz inne bledy1 to 108 continuous voltage a 2 to 112 camshaft position sensor. Czy myslicie ze to moze byc przyczyną trybu awaryjnego skrzyni?? pozdroo

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 11:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525TDS
Witam mam problem ze skrzynia biegów w bmw 525tds w automacie załóżmy jadę na 4 i daje gazu i rozłącza skrzynie i jest jest jeden bieg 4 nie zrzuca biegów na mniejsze po dodaniu gazu. muszę się zatrzymać i ponownie uruchomić silnik i jest ok czy to możne być CZUJNIK POŁOŻENIA PEDAŁU GAZU ? Proszę o szybka pomoc :)

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 11:10 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
A co wyszło na diagnostyce komputerowej?? Zakładam że nic bo na niej nie byłeś, a od tego trzeba zacząć ;)

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 12:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525TDS
bylem ostatnio i pokazało błąd czujnik prędkości pojazdu czy coś takiego czujnik impulsu prędkości potem jeszcze raz podpięliśmy pod kompa i tego błędu już nie było. jak jadę 80 i wcisnę pedał gazu do końca to normalnie redukuje nie wiem czy to wina skrzyni czy tylko tego czujnika

PostNapisane: 5 lipca 2011, 15:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60
Właściciel na ul. Choiny wręcz chamski najpierw tłumaczy że nie znam instrukcji potem kiedy jednak okazuje się że miałem rację i jest problem podpina pod komputer i za samo podpięcie bierze 85 zl nie wiedząc dalej w czym jest problem po testach klimatyzacji klimatyzacja przestaje całkowicie działać trzeba było jechać do nich jeszcze raz NIE POLECAM
I jeszcze przy mnie vw polo założyli złe tarcze dopiero właściciel to zauważył...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1