BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] sprężyny
PostNapisane: 25 lipca 2011, 22:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47/TU
czy można założyć sprężyny od wersji xd do d ? ze sportowym zawieszeniem , chodzi mi o podniesienie go w górę gdyż warunki nie pozwalają mi na niskie zawieszenie ;x i mam jeszcze takie pytanie amorki są wporządku wachacze też drążki również niby prawa tarcza bije gdyż podczas hamowania drży kierownica czy roczne tarcze że tak powiem gównianej firmy mogły wygiąć się ? podobno tuleje są do wymiany czy to one mogą powodować drgania ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] sprężyny
PostNapisane: 26 lipca 2011, 08:12 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
Ad.:1 Jeśli pytasz czy będą pasowały to tak będą, tylko pamiętaj, że różnica między xd ze zwykłym zawieszeniem, a d z zawieszeniem sportowym, będzie wynosić ok 40mm. Nie wiem czy się nie okaże, że na odbiciu amortyzator nie będzie miał za małego skoku, żeby prawidłowo pracować.

Ad.:2 Gówniana tarcza może się wygiąć szybciej niż Ci się wydaje. Wystarczy kilka ostrzejszych hamowań i po temacie.

Ad.:3 Tuleje główne wahacza przedniego jeśli są uszkodzone powodują właśnie takie objawy. Jeśli miałbyś zwichrowaną tarczę będziesz czuł drgania również podczas jazdy z większymi prędkościami.

PostNapisane: 26 lipca 2011, 14:11 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47/TU
dzięki wielkie , właśnie zamówiłem tuleje Febi na przód i myślę nad tarczami przednimi żeby je wymienić . a co do tych sprężyn to sam nie wiem hm a gdyby np założyć oryginalne do 320d a nie sportowe ?

o te tuleje chodzi http://allegro.pl/tuleje-wahacza-bmw-e4 ... 42817.html

PostNapisane: 28 lipca 2011, 13:32 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
Tutaj ktoś miał podobny dylemat, ale nie wiem jak się sprawa skończyła :http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=117341

Ja na Twoim miejscu bym sobie odpuścił taki zabieg, ale tylko dlatego, że nie wiem jak się zachowa amortyzator sportowy ze zwykłą sprężyną. Może być tak że nic nie podniesiesz, bo amortyzator o krótszym skoku, będzie wymagał do prawidłowego założenia i tak takiego ściśnięcia sprężyny, że różnica w wysokości będzie żadna, a jedynie zmieni się charakterystyka układu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1