Po trudach w montażu i szukaniu w necie instrukcji do montażu alarmu z centralnym z pilota postanowiłem już po zamontowaniu dla przyszłych użytkowników zamieścić opis jak ja to zrobiłem u siebie.
Uwaga opis do modelu z modułem komfortu (z żółtą wtyczką od sterownia centralnym), domykanie szyb z kluczyka (moduł znajduje się za schowkiem)
Wszystko działa, zamykanie z pilota oraz z kluczyka z ryglowaniem zamków (zamyka wszystkie drzwi, klapę oraz klapkę wlewu paliwa), domykaniem szyb. Wzbudzanie alarmu przy otwarciu drzwi.
Uwaga przy montażu należy pamiętać o zasadach BHP.
Przewody należy lutować (tylko lutowanie zapewnia doskonałe połączenie)
Musimy również zaopatrzyć się w rurki termokurczliwe bądź izolacje.
Potrzebne również będzie kilka diód prostowniczych (koszt 10-20gr/szt)
A wiec tak zakupiłem alarm na alledrogo coś w tym stylu:

Po poszukiwaniach w necie spotkałem się z wieloma przeciwnymi opiniami co do montażu, ale w końcu doszedłem po 3 dniach jak to zrobić żeby wszystko działało.
Ogólnie do alarmów z alledrogo schemat jest bardzo podobny (sorry za jakość zdjęcia, ale robione było na prędko telefonem) np. taki:

opis przewodów z podłączeniem.
CZERWONY (z bezpiecznikiem)przewód odpowiedzialny za zasilanie; ja u siebie podłączyłem pod czerwony przewód pod kierownicą od zasilania stacyjki.
BIAŁY (zasilanie po zapłonie) u mnie przewód zielony od stacyjki.
CZARNY (masa) pod kierownicą pod brązowy gruby
BRĄZOWE (z bezpiecznikami) pod kierunki żeby się do nich dostać trzeba odkręcić rączke od otwierania klapy, później po zdjęciu rączki przekęcamy zaczep od podnóżka, który schodzi, następnie za pedałem sprzęgła znajduje się wkecana plastikowa zatyczka od wykładziny, wywijamy wykładzine i przed oczyma mamy czarne 30-pinowe złączę przewowy odpowiedzialne za kierunki znajdują się na 2 i 3 pinie (niebiesko/brązowy i niebiesko/zielony)
RÓŻOWY przewód (od zasilania syrenki) przeprowadzić należy do komory silnika i podłączyć pod czerwony od syrenki. ja ten krok ominołem i syrenki na razie nie zamontowałem (drugi przewód od syrenki czarny należy podłączyć do masy)
Jeśli syrenka jest z własnym zasilaniem wtedy przewód różowy należy podłączyć pod przewód impulsowy od syrenki (plusowy bądź minusowy w zależności od alarmu jaki wyzwala sygnał) u mnie sygnał był "+". oraz zasilanie pod stałe +12V i masę
ŻÓŁTY przewód przerwa obwodu, podłączamy jak kto woli do zespołu który chcemy dodatkowo zablokować (np. odcięcie zasilania po przekręceniu kluczyka jeśli nie będzie zdeaktywowany alarm, bądź pompę paliwa lub rozrusznik). Należy to zrobić tak jak na schemacie. Ale uwaga jeśli robimy to na odcięciu zapłonu, należy pamiętać aby przewód biały (opisywany wcześniej) oraz zasilanie przekaźnika były podłączone bliżej stacyjki, a następnie ma być rozcięty przewód (u mnie zielony)
NIEBIESKI krańcówki drzwi (podłączamy tylko jeden przewód niebiesko/biały oraz brązowo/biały zostawiamy) sterowanie oczywiście masą
krańcówki drzwiowe podłączamy przez diody prostownicze, aby odseparować od siebie sygnały.

sygnały odpowiedzialne za krańcówki drzwi przednich znajdują się w zielonej kostce 26- pinowej modułu komfortu na 2 i 3 pinie.
jeśli chodzi o drzwi tylnie (ja mam coupe wiec tego nie robiłem) to należy wpiąć się w brązowo/czarny przewód w czarnym złączu.
Krańcówka bagażnika, to przewód brązowo/biały. podobno można go znaleźć przy czarnym 30 pinowym złączu które opisywałem wcześniej.
Ja u siebie nie miałem go i musiałem ciągnąć do tyłu samochodu. W moim przypadku za oparciem siedzenia tylni lewy błotnik.
Nie polecam podłączać wzbudzania alarmu (jeśli mamy w alarmie możliwość sterowania plusem) pod lampkę oświetlenia, chociaż jest to również możliwe (też musimy wtedy zastosować diodę)
CZERWONY (impuls "-" 30s dla modułu podnoszenia szyb) Ten przewód tak jak sterowanie centralny podłączamy tak jak na schemacie niżej:

dzięki takiemu podłączeniu jednocześnie wykonujemy funkcje domykania szyb po zamknięciu samochodu oraz pełne ryglowanie zamków (oznacza to że po zamknięciu nie da się od środka otworzyć auta)
POMARAŃCZOWY Zamknięcie auto po 15 sek od pierwszego wciśnięcia pedału hamulca. dla mnie to zbędne dlatego to ominełem.
niektóre przewody są zbędne więc ich podłączenie nie jest konieczne.
dodatkowo w niektórych alarmach w zestawie mamy czujniki ultradźwiękowe oraz udarowe, ale z reguły montaż jest typu PnP (odpowiednia kostka w odpowiednie miejsce)
Niektóre alarmy różnią się kolorem przewodów.
Opis na podstawie własnych doświadczeń przy montażu.
Wspierałem się częściami postów znalezionych w necie, oraz schematami elektrycznymi do E36