Z tego co słyszałem za stan deweloperski można znaleźć wykonawcę do 3tys zł/mkw.
W budowlance nie siedzę ale remont robię od prawie 10lat i powoli widzę koniec.... jednego z etapów. Ale w sumie robię remont na ok 270mkw mieszkania... A potem chcę dobudować garaż z tarasem, altanę grilowo-saomchodową, zrobić ogrodzenie, ogród... końca nie widać

Ale wszystko zależy od tego co się chce.
Co do kosztów wykończenia to wszystko zależy od tego co się chce w domu mieć. Dla jednego warto kupić szafki kuchenne za 3.5 tys za kpl bo po co droższe a drugi wida 15tys zł na blat granitowy i 60tys za szafki + 15tys za AGD kuchenne

Jeden kupi drzwi z HDF za 350zł, drugi dębowe za 3500zł a trzeci designerskie za 7800zł

Jeden kupi terakotę za 29zł/mkw drugi za 120zł/mkw, trzeci za 2400zł wypalaną tradycyjną metodą w anglii (autentyczna historia).
Kolega zrobił remont ok.100mkw za ok.120tys zł na średnio-niższym wykończeniu.
Wszystko zależy od tego jak podchodzisz do domu. Czy wolisz kupić wszystko od razu i miec spokój czy wolisz mieszkać pół roku bez drzwi a kupić np. taką wannę jak Ci się podoba
My np. ponad pół roku spaliśmy na samym materacu, bo łóżko jakie nam się podobało w Almia Decor kosztowało 6,5tys zł. Po pół roku pokazało się identyczne, tylko ciemniejsze w odpowiednim wymiarze za 850zł

Od razu kupiliśmy. Podobnie było z wieloma rzeczami.
Jakbyś potrzebował kabli - daj znać, sporo zaoszczędzisz

Acha i ważna sprawa: kwestia co umiesz i możesz zrobić samemu. Ja policzyłem że na robociźnie zaoszczędziłem już jakieś 60-80tys zł... Teść mi bardzo dużo pomoga, sami robimy: Konstrukcje i sufity GK, tynki, gipsy, malowania, elektrykę, hydraulikę, kanalizację (przeróbkę), sztukaterię, panele, renowacje drzwi, oprawianie drzwi, bejcowania itp...
Ostatnio dowiedziałem się ile kosztują firany i zasłony... Ale mam taki pokój gdzie mam 3 okna po 2,5 metra i jedno 2 metry. Osunąłem się jak usłyszałem kwotę... Projektor HD przeszedł koło nosa

Dpbrze że teściowa uszyła bo...