BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] problem z odpaleniem auta... czyzby padajaca pompa???
PostNapisane: 20 sierpnia 2011, 22:10 
Forumowicz

Moje BMW: e34 520i shadowline
Kod silnika: M50tuB20
witam!

od paru dni mam problem z autem (e34 520 m50). raz na jakis czas nie chce mi odpalic. krece rozrusznikiem prare razy pod rzad i nic, az do czasu kiedy zaskoczy. kilka razy mialem tak, ze sekunde po odpaleniu auto zgaslo. zastanawiam sie czy to nie jest czasem padajaca pompa paliwa, ale w sumie podczas jej pracy nie slychac nic niepokojacego (nic nie piszczy, nie trze itd). sprawdzilem styki przy wtyczce pod deklem w bagazniku i wygladaja ok. zauwazylem, ze pomiedzy guma zalozona na wtyczke, a izolacja kabli dochodzacych do wtyczki bylo jakies 4cm przerwy zaizolowane tasma. po odklejeniu tej tasmy nic szczegolnego nie zauwazylem, przewody byly cale i nie poprzerywane. nie wiem czy ma to jakis zwiazek, ale dwa razy mialem tak, ze jak auto nie chcialo odpalic to po otworzeniu klapy bagaznika i zamknieciu jej beemka odpalila normalnie (moze jakis wstrzas spowodowany trzasnieciem klapy przyczynia sie do tego, ze auto odpala). probuje tez powiazac ta usterke z zapachem spalenizny w kabinie, ktory pojawil sie zanim powstal problem z odpalaniem auta, ale za chiny nie mam jak polaczyc ze soba tych dwoch watkow. smrod spalenizny podobny do przepalonej suszarki do wlosow. mam pare pytan zanim wymienie pompe na nowa:

-czy w e34 jest jakis modul/przekaznik/itp, ktory jest odpowiedzialny za podawanie pradu do pompy?
-jesli ten modul/przkaznik/itp jest wadliwy to czy po podlaczeniu pod kompa wykaze mi jakis jego stary/zapamietany blad, czy bede musial czekac z podpietym kompem az pojwai sie ta usterka?
-czy wiazka przewodow z lewej strony klapy bagaznika ma cos wspolnego z pompa paliwa?
-czy smrod spalenizny w kabinie i trzasniecie klapa bagaznika moga miec jakis zwiazek z ta cala sytuacja (jesli tak to jaki)?

ciekawy jestem czy ktos z was mial podobny problem i co mi podpowiecie koledzy. z gory dziekuje za wszelka pomoc.

pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] problem z odpaleniem auta... czyzby padajaca pompa???
PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 07:05 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
benio83 napisał(a):
-czy smrod spalenizny w kabinie i trzasniecie klapa bagaznika moga miec jakis zwiazek z ta cala sytuacja (jesli tak to jaki)?

słyszałem o przypadkach,że w tym miejscu przewody się nadłamują i są kłopoty
trzeba by odizolować wiązkę i sprawdzić

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 07:15 
Forumowicz

chodzi ci o ta wiazke z lewej strony klapy bagaznika?

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 08:02 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
tego nie wiem
poruszaj wiązkami przy odpalonym silniku

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 08:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
benio83 napisał(a):
-czy w e34 jest jakis modul/przekaznik/itp, ktory jest odpowiedzialny za podawanie pradu do pompy?
jest przekażnik w skrzynce ze sterownikami przy prawym kielichu .
benio83 napisał(a):
-jesli ten modul/przkaznik/itp jest wadliwy to czy po podlaczeniu pod kompa wykaze mi jakis jego stary/zapamietany blad, czy bede musial czekac z podpietym kompem az pojwai sie ta usterka?
zdecydowanie nie .
benio83 napisał(a):
-czy wiazka przewodow z lewej strony klapy bagaznika ma cos wspolnego z pompa paliwa?
z działaniem centralnego zamka raczej .
benio83 napisał(a):
zajrzyj do tego przekażnika są tam 3 szt środkowy jest od pompy,jeśli chodzi o trzaśnięcie klapą to przy zdychającej pompie zdarza się że pomaga uderzenie w zbiornik jakikolwiek wstrząs i szczotki zaczynają łączyc.

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 09:30 
Forumowicz

zerkne do tych przekaznikow, jak wygladaja itp... moze ten od pompy sie napalil. poruszam tez wiazkami na odpalonym silniku. jesli to nic nie da to kupuje pompe.

PostNapisane: 1 września 2011, 19:14 
Forumowicz

sprawa zalatwiona, problemem byl "immobiliser" (taki maly przelacznik, ktory byl kolo dzwigni od hamulca recznego). pewnie czasem tracalem go podlokietnikiem lub dzwignia od recznego i odcinal mi zaplon. teraz przewody dochodzace do niego sa juz odciete i polaczone ze soba na stale.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1