BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 320i brak mocy( syf w przewodzie odmy)
PostNapisane: 10 września 2011, 13:31 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
sprawdziłem trzpień się wysuwa więc to nie to jakieś pomysły ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 września 2011, 14:56 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
trzeba się przejechać z kompem w aucie i na live data zobaczyć czy wałki się przestawiają

PostNapisane: 10 września 2011, 16:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Przy takim przebiegu to już najwyższy czas wymienić separator oleju i wszystkie przewody które do niego dochodzą (4 szt.) Cały ten układ to jest to co nazywacie "odmą", ale de facto odmy w tych silnikach nie ma, tylko jest właśnie separator. Nawet jeżeli separator byłby uszkodzony, a przewody dziurawe to nie będzie to miało wpływu na moc, u mnie w były pourywane a auto jeździło normalnie ;)
Jeżeli chodzi o brak mocy, najprawdopodobniej włącza się tryb awaryjny, więc na kompie powinno wyskoczyć co się dzieje. Może czujniki położenia wałka/wałków rozrządu? Bo utrata mocy to typowy objaw padniętego czujnika.

PostNapisane: 10 września 2011, 17:43 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
Był podłączany pod komputer (nie podczas jazdy) i wyskoczyły 2 błędy które oznaczają że ani jeden ani drugi wałek nie pracuje (odma chyba na to wpływu nie ma)a może sprawdzić ciśnienie oleju (kontrolka oleju gaśnie po ok 2 sek. od odpalenia)bo jeżeli ciśnienie oleju jest za słabe i wanos przez to nie pracuje tak jak powinien(może któryś kanał olejowy jest przytkany albo smok od pompy, przy wymianie oleju zrobie płukanke)?a ciekawe może te oringi w wanosie są już wypracowane i przepuszczają(zestaw naprawczy oringów ok 200zł)

PostNapisane: 11 września 2011, 13:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Cytuj:
Był podłączany pod komputer (nie podczas jazdy) i wyskoczyły 2 błędy które oznaczają że ani jeden ani drugi wałek nie pracuje

Wałki nie mogą nie pracować, przecież silnik pracuje więc i wałki rozrządu się kręcą ;)
Vanos jedynie zmienia ich kąt względem wału korbowego.
Napisz jakie dokładnie błędy pokazał komp, zużyte uszczelniacze vanosa nie są przyczyną spadku mocy, co najwyżej falowania obrotów.

PostNapisane: 11 września 2011, 19:16 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b22>b25
Mi nie pracował vanos od strony wydechowej,na kompie było to dobrze widac, jak mówisz "stał w miescu".Auto miało muła.To raczej nie jest wina ciśnienia oleju.U mnie po rozebraniu vanosa mechanik stwierdzil ze spreżyna od vanosa wydechowego przycinalą sie.A ze miałem innego vanosa to zrobiłem podmiankę i vanos hula:)w starym vanosie niegdyś wymieniałem oringi ale długo nie jak powinien.Jak rozbierze to ktoś ogarnięty to będzie wiedział gdzie leży przyczyna

PostNapisane: 6 marca 2016, 19:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Witam chciał bym odgrzebać temat . A mianowicie zabrałem sie w moim bmw do wymiany odmy i co tam ujrzałem to troche sie zdziwiłem o to zdjęcia Prosze o ocenienie stanu mojej odmy ponieważ pierwszy raz to wymieniam i widze co tam sie znajduje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I chciał bym sie dowiedzieć czym spowodowana jest ta dziwna maź jasnego koloru i jest jej bardzo duzo w wężu tym od spodu odmy
do czego on prowadzi z czym jest połączony i czy mam go wyczyścić i jak ?
Ogólnie auto stracilo troche na mocy i przy odpalaniu troche zaczęło kopcić dodam ze odma jest z 99r ;)
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 marca 2016, 19:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52TUB20
Ta maź świadczy o tym że olej zmieszał się z wilgocią/wodą. Takie coś powstaje jak jeździ sie krótkie odcinki na niedogrzanym silniku. Odma do wymiany . Przewody do wyczyszczenia na pewno , ale dla pewności możesz je wymienic . Ja jeden przewód mam od nowości ten sam (99rok) i nie pękł przy demontażu czy coś. Natomiast ten co idzie od odmy do grzebienia pękł przy demontażu i dlatego zmieniłem . Trzeci dolny przewód wyczyściłem. A i zaopatrz się jeszcze w wężyk niecałe pół metra 3,5 mm - ten co idzie od odmy do listwy wtryskiwaczy.

PostNapisane: 7 marca 2016, 10:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1