BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46 320d 2000r] pojawiająca się moc i znikająca
PostNapisane: 7 września 2011, 09:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Pytanie dotyczy BMW E46 rok listopad 2000 rok silni M47 136 KM. a konkretnie pojawiającej się mocy i znikającej . Gdy kupiłem w/w samochód wydawał mi się trochę mułowaty jego przyrost mocy był liniowy czyli na początku ruszenia do prędkości maksymalnej rozpędzał się liniowo więc postanowiłem przeczyścić zawór EGR – nic nie pomogło. Jeździłem tak dalej aż po roku użytkowania ( wcześniej jeździła kobieta ) zauważyłem że samochód raz jest bardzo mocny a raz ponownie lekko mułowaty objawia się to tym że po czasie dłuższej jazdy jest słaby, ale wystarczy że na chwilę gdzieś stanę np. na 5 minut wyłączę silnik lub go nie wyłączę albo jadę spokojnie a auto po starcie lub po ponownym przyspieszeniu od razu jest mocne, po trzech minutach płynnej jazdy znowu słabnie. Przepływomierz, mam z końcówką 468 oryginalny BMW i po jego odłączeniu następuje całkowity spadek mocy w dolnym zakresie. Turbina podaje parametr 2200, filterki w elektrozaworach wyczyszczone. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić lub wymienić może jakiś filtr ( paliwa , odmy ) . Posiadam kabel do komputera oraz program INPA. PS spalanie w normie silnik nie kopci ani nie bierze oleju, odpala od strzała bez względu na temperaturę silnika i otoczenia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46 320d 2000r] pojawiająca się moc i znikająca
PostNapisane: 7 września 2011, 13:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Kolego, jezeli posiadzasz kablek, podłacz go, zażuć program diagnostyczny INPA oraz program typu chyper cam aby na bierząco nagwywał, następnie parametry online 3 bieg 1500 obrotów i but pod górkę, najlepiej powtórzyć to przy każdej zakładce, następnie zamieść filnik na youtube, wówczas pomożemy. Wydaje mi się anjlepszym rozwiazaniem, a jak nie to podjedz do dobrego diagnosty.

Ps. Błędy sprawdzałeś, coś wywaliło?

PostNapisane: 8 września 2011, 07:14 
Pierwsze kroki

Dziękuję za odpowiedź. Dodam tylko jeśli ma to jaki kolwiek związek, że w kabinie jak stoję czuć spalinami.

PostNapisane: 8 września 2011, 08:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
biały_wilk napisał(a):
Czuc spaliny bo masz złącze elastyczne wydechu wysrane ;)

Co do mocy to masz albo uwaloną przepływkę albo zacina Ci się elektrozaworek od turbo. Sprawdź numery na przepływomierzu i zamień elektrozaworki ten na EGR daj na turbo i odwrotnie (pod warunkiem że działają)

sprawdz ten elektrozaworek od turba,tez mialem tak niedawno ze raz mi szedl samochod dobrze a po chwili robil sie mulowaty,ciezko bylo go bujnac do 130km/h-spalanie do 14l max na eko.zamowilem elektrozaworek,ale przy rozbieraniu sie okazalo ze mam jeden przewod przetarty od tego elektrozaworka i raz dotyklal do tego od elektroniki a raz nie i wtedy kiedy dotykal samochod ciagnal dobrze.proponuje sprawdzic wszelkie przewody,mozesz miec nieszczelnosc gdzies.na kompie pokazywalo ze cos tam jest z tym niedoladowaniem od turba,okazalo sie ze naprawilem to sam za 6zl:-)tyle kosztowaly mnie przewodziki w sklepie.

PostNapisane: 16 września 2011, 13:50 
Pierwsze kroki

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o INPE to wyniki zamieszcze jutro. Mam jesze pytanie odnośnie elektrozaworku przy turbinie. Czy dmuchając w niego w jeden lub drugi otwór lub wciągając powietrze powinienem czuć opór, bo u mnie takiego oporu nie ma. Reasumując jak w prosty sposób ( bez zamieniania elektrozaworka na tek koło EGR ) można sprawdzić czy takowy jest sprawny czy nie. Dziekuję i pozdrawiam Tomek.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1