BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Katalizator?
PostNapisane: 18 września 2011, 14:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Witam!

Mam taki problem, posiadam E39 520i (Jazz sekwencja)
Na postoju jak dodam gazu tak do 3-4tys, czy tez jak przyspieszam to słyszę
takie jakby brzęczenie, troche takie metaliczne jakby... Wydaje mi sie, ze to katalizator.
Co mam z tym zrobić? Wymiana trochę kosztuje, wolałbym się go pozbyć i nie wiem moze jakaś strumienica?
ale cos słyszałem o jakis sondach za i przed wydechem i teraz nie chcę sie porwać na słońce a potem załować, że skopałem auto całkowicie i zacznie palic jak smoczyca czy cos. Dodam, że jeśli chodzi o funkcję kata(podobno zeby tak spalinami nie jechało), to mój chyba już jest baaardzo zużyty bo jak odpale to na zimnym z rury taki smród leci, ze masaaakra ;///... Wiec czuję, ze chyba aktualnie ten kat działa na niekorzyść dla auta.
Co ROBIĆ PYTAM? POMOCY!
JAK SIE ZA TO ZABRAĆ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Katalizator?
PostNapisane: 18 września 2011, 16:36 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
Brak katalizatora = większa moc, w twoim przypadku mniejsze spalanie, poniewaz 2.0 ma robote z E39 jak i 2.0 z e34. Ale nie mam pojecia czy E39 ma sonde za katalizotorem, bo jeżeli ma za katem to rzeczywiście może byc problem, jeżeli ma przed to nie powinno być problemu. Tyle mi na ten temat wiadomo :) Jeżeli coś pisze zle prosze poprawić mnie. ;)

PostNapisane: 18 września 2011, 17:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
iloveE34 napisał(a):
Brak katalizatora = większa moc,
bzdura ... jezeli katalizator jest sprawny to fabryka obliczyla jego przepustowosc tak by nie tlumic mocy silnika, jezeli jest zapchany i przepalony to wyciecie spowoduje odzyskanie mocy. Polecam jednak tlumik przelotowy a nie strumienice. Strumienica zasysa spaliny co moze po pewnym czasie zle odbic sie na pracy silnika. Tlumik przelotowy tlumi dziwne i denerwujace brzeczenie i jest neutralny dla pracy silnika

Redzio napisał(a):
os słyszałem o jakis sondach za i przed wydechem
do wrzesnia 98 roku byly tylko dwie sondy na kolektorze - jedna na trzy cylindry. Po wrzesniu 98 czyli silnik m52TU dodano dwie kolejne sondy za i przed katalizatory.

PostNapisane: 18 września 2011, 18:59 
Forumowicz

Moje BMW: 520i e39
od siebie mogę powiedzieć ze wyjęcie wkładu z katalizatora powoduje dużżżżżo głośniejszą prace oraz mocny smród bez dymu
do mojego kupiłem katalizator metalowy za 320 ponoć nie do zabicia (ceramiczne 250zł ale mogą się posypać kiedyś) a stary wkład sprzedałem
i jest ok

PostNapisane: 19 września 2011, 09:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
wspawanie rury zamiast kata to tez hałas, u mnie między 2-2,5k obrotów słychać to. Ja kupiłem używane katy, które czekają na wstawienie. Myślę że to najlepsza opcja, na pewno lepsza niż strumienice czy rury..

PostNapisane: 19 września 2011, 14:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Moja jest z czerwca 98 ;D a wiec jedna sprawa z głowy!;)
Chyba zdecyduję sie na ten przelot.
Poleccie jakieś bo na alledrogo widziałem ale są rózne wersje i cenowe i wyglądem sie rózniące,
dodam tutaj, że cena też gra rolę chciałbym zamknąć sie stówce jesli to w ogóle mozliwe.. ;P

PostNapisane: 13 lipca 2013, 19:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
Witam czy katalizator a raczej jego brak wplywa na prace silnika na benzynie bo coraz gorzej chodzi a na lpg jest ok poprostu katalizator juz chyba sie wypalil do konca i bardzo glosno i nierowno chodzi silnik na benzynie nie wiem wlasnie czy to wuina tego katalizatora skoro na forum wyczytalem ze ludzie wycinaja specialnie i wkladaja strumienice i im sie nic nie dzieje , jaka moze byc przyczyna bardzo zlej pracy silnika na benzynie na gazie wszystko ok. ???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1