BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 11:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nie słychać pompy paliwa, nie odpala
PostNapisane: 3 listopada 2011, 19:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Witam jak w temacie BMW E46 320D kombi 2003r. dziś normalnie jeździłem i pompka normalnie działała przy każdym przekręceniu kluczyka przed zapłonem i potem w trakcie jazdy. Dziś wieczorem wsiadam, przekręcam kluczyk i ku mojemu zdziwieniu nie słychać w ogóle pompki ;/. Nigdy tak się nie działo. Czy to na pewno poszła ta pompka, która jest przy filtrze paliwa zaraz w progu od strony kierowcy? Jeśli tak, to może ktoś zna mechanika, który mi to we Wrocku w normalnej cenie zrobi, ponieważ tutaj akurat auto odmówiło mi posłuszeństwa i stoi na parkingu ;/. Da rade może odpalić "z popychu" i dojechać, czy auto będzie gasło? W baku jest 1/2 zbiornika ropy. Dziękuje za wszelkie sugestie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Nie słychać pompy paliwa, nie odpala
PostNapisane: 3 listopada 2011, 21:31 
Pierwsze kroki

biały_wilk napisał(a):
sprawdź bezpiecznik najpierw może jest nad schowkiem

sprawdziłem bezpiecznik nr54 - 20 amper, nie przepalony wymieniłem na inny i dalej to samo...

PostNapisane: 3 listopada 2011, 21:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320 e38 735 e39
Kod silnika: M47N M62B35TU M54B30
Sama pompka nie powinna sie zatrzec z godziny na godzine!. Moze odłaczylo sie sterowanie ( wtyczka) badz tak jak biały_wilk mowi poszedł bezpiecznik. Najpierw to zdiagnozuj.

ja swego czasu wymienialem pompke plus filtr w auto-chip ale to troche wołaja zaplacilem 1250zł! wiec rególa "dzień dobry pięćset" obowiazuje.

Gdybys poczekał do niedzieli to sprawdzilbym Ci kompem co w niej nie gra ( bo teraz nie ma mnie we wro). Ale to pisz na priv.

Grand Cherokee 4.7 V8 był
e39 530i R6 M-pakiet jest
x-type v6 jest

Gdyby nie Niemce nikt z nas nie jeździłby w BEEMCE!!!

PostNapisane: 3 listopada 2011, 21:59 
Pierwsze kroki

bayerishe napisał(a):
Sama pompka nie powinna sie zatrzec z godziny na godzine!. Moze odłaczylo sie sterowanie ( wtyczka) badz tak jak biały_wilk mowi poszedł bezpiecznik. Najpierw to zdiagnozuj.

ja swego czasu wymienialem pompke plus filtr w auto-chip ale to troche wołaja zaplacilem 1250zł! wiec rególa "dzień dobry pięćset" obowiazuje.

Gdybys poczekał do niedzieli to sprawdzilbym Ci kompem co w niej nie gra ( bo teraz nie ma mnie we wro). Ale to pisz na priv.

hmmmm no niby nie powinna, ale ona strasznie głośno chodziła i nawet na wolnych obrotach jak stałem na krzyżówce to było ją głośno słychać ;/. A nie wystarczy zakupić taką pompkę bo to jest chyba ta: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... nge_view=1 . Konkretna pompka: http://allegro.pl/nowa-pompa-paliwa-bmw ... 88241.html może być taka? No ja tutaj będę jeszcze do przyszłego tygodnia. Ile taka przyjemność sprawdzenia będzie kosztować?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:01 
Pierwsze kroki

biały_wilk napisał(a):
sprawdził bym w takim razie czy dochodzi zasilanie do pompy paliwa jeśli dochodzi to pompe szlak trafił

a jak to zasilanie mam sprawdzić?:D

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:18 
Forumowicz

Kod silnika: M47TU
Buczała Ci zapewne podprogowa u mnie jest podobnie na zapłonie słychać i czasem po odpaleniu jakiś czas ale nie non stop. Niektórym udaje się na tym przejeździć całą eksploatację auta innym nie. Nowy oryginał jest dość drogi, zamienników nie kupuj bo słyszałem kiepskie opinie, szukaj jakieś używki.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320 e38 735 e39
Kod silnika: M47N M62B35TU M54B30
Wiesz szczerze to poszukałbym ori ale to duzy koszt. Z uzywka to nigdy nie wiadomo - pochodzi rok albo tydz. A nowa to chociaz gwarancja jest. Z wymiana nie ma problemu wystarczy odkrecic oslone i pompka jest na wierzchu najlepiej wymienic tez filtr bo paliwo mamy jakie mamy.
Co do diagnostyki to nie ma problemu, napewno sie dogadamy Z wymiana tez moge pomoc.

Grand Cherokee 4.7 V8 był
e39 530i R6 M-pakiet jest
x-type v6 jest

Gdyby nie Niemce nikt z nas nie jeździłby w BEEMCE!!!

PostNapisane: 3 listopada 2011, 23:10 
Forumowicz

Z szukaniem ori to nie ma problemu, faktycznie jest to najlepsze wyjście ale drogie ustrojstwo. Jasne że z używką to loteria ale mimo wszystko skłaniałbym się ku temu wyjściu niż kupno po zachęcającej cenie ok 100 zł za jakąś nową podróbę.
Wymiana to śmieszna robota, można to zrobić pod blokiem, wystarczy podnośnik.
To że się załącza pompa po przekręceniu na pozycje II to normalne tylko czy u was Panowie ją słychać jak sobie chodzi.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 00:02 
Pierwsze kroki

kylo86 napisał(a):
Z szukaniem ori to nie ma problemu, faktycznie jest to najlepsze wyjście ale drogie ustrojstwo. Jasne że z używką to loteria ale mimo wszystko skłaniałbym się ku temu wyjściu niż kupno po zachęcającej cenie ok 100 zł za jakąś nową podróbę.
Wymiana to śmieszna robota, można to zrobić pod blokiem, wystarczy podnośnik.
To że się załącza pompa po przekręceniu na pozycje II to normalne tylko czy u was Panowie ją słychać jak sobie chodzi.

to że w pozycje II załącza się pompa to wiem bo o tym zresztą pisałem, że tak załączała się do tej pory. Filtr wymieniałem w październiku lub wrześniu. U mnie po przekręceniu w pozycje II było słychać pompkę. No, a myślisz, że gdzie ja to będę wymieniał kylo86 jak nie na parkingu pod blokiem? :d Dziękuje wszystkim za sugestie i pomoc, chyba będę zmuszony kupić jednak jakiś nowy zamiennik...

PostNapisane: 4 listopada 2011, 08:58 
Forumowicz

Poszukaj sobie opinii o tych zamiennikach, nie pojeździsz na tym długo. Już na dzień dobry podobno nie ma takiego ciśnienia jak trzeba.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 12:02 
Pierwsze kroki

dobra wykręciłem pompkę i sprawdziłem ją na krótko i coś tam leci, ale słabo chyba... poza tym w ogóle jej nie słychać tak jak poprzednio... ktoś wie czy to może być wina przekaźnika?

PostNapisane: 4 listopada 2011, 21:54 
Pierwsze kroki

sprawa wyjaśniona dzięki życzliwej pomocy "biały_wilk"

PostNapisane: 4 listopada 2011, 22:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
kolego kreci ci wogole rozrusznik itd ?? czy udalo ci sie chociaz na chwile odpalic fure ?? moze to poprostu filtr paliwa a ty panikujesz ;p

PostNapisane: 4 listopada 2011, 22:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
mialem to samo i tez twierdzilem ze nie slyszalem pompy :) wymienilem filtr na nowy i odpalila :) a ze starym filtrem krecilem az odpalila i po chwili zgasla ... no nic czekamy :)

PostNapisane: 4 listopada 2011, 22:51 
Pierwsze kroki

DoReK napisał(a):
kolego kreci ci wogole rozrusznik itd ?? czy udalo ci sie chociaz na chwile odpalic fure ?? moze to poprostu filtr paliwa a ty panikujesz ;p

przecież pisałem wcześniej, że wszystkie filtry wraz z olejem były wymieniane bodajże we wrześniu. Jak mam nie panikować, auto mi nie jeździ to panikuje :) Miejmy nadzieję, że wszystko będzie wporządku.

Temat do zamknięcia, spalony moduł świec żarowych i padła pompa paliwa...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1