BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 22:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kurierzy - wasze opinie, prosze o pomoc :)
PostNapisane: 9 listopada 2011, 11:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
dzieki binta za info, ale kilka dodatkowych danych ode mnie:

jedno koło ma wymiar:
wysokość 27cm
szerokość 67cm
długość 67cm

waga ok. 20kg więc dwa byłoby ok. 40kg

czy mogę zapakować dwa koła w jedną paczkę i czy będzie to potraktowane jako jedna paczka? oczywiście, mam na myśli firmę Twojego kolegi tzn. shope.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 listopada 2011, 12:10 
Uzależniony od forum :)

DPD nie polecam. Rzekomo przedwczoraj kurier był o 15:30 i nikogo nie było - a byłem od 15:20. Wczoraj rzekomo był o 17:30 a w domu były 2 osoby. Nigdy nie zadzwonił, bo przecież nie musi (głupi bo by dostał pare zł więcej - pobranie). Oczywiście żadnego świstka nie zostawił - bo przecież wiadomo że był i nikogo nie zastał.

Dopiero zmiana miejsca doręczenia poskutkowała doręczeniem.

PostNapisane: 9 listopada 2011, 12:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
KubaCK napisał(a):
dzieki binta za info, ale kilka dodatkowych danych ode mnie:

jedno koło ma wymiar:
wysokość 27cm
szerokość 67cm
długość 67cm

waga ok. 20kg więc dwa byłoby ok. 40kg

czy mogę zapakować dwa koła w jedną paczkę i czy będzie to potraktowane jako jedna paczka? oczywiście, mam na myśli firmę Twojego kolegi tzn. shope.pl

Hmm, temat się więc trochę komplikuje w takim razie. Ale pomału, może coś wymyślimy :)

Zgodnie z wymiarami i wagą, które podałeś 1 paczka z 2 kołami by ważyła niecałe 40 kg, a jej wymiar by wynosił 54 x 67 x 67 cm. Poprzez kurjerzy.pl, wyjdzie Ci mniej więcej tak samo jak przy pierwszych Twoich obliczeniach bo z tego co widzę 2 x po 56 zł. + chyba 2 x opłata za przesyłkę niestandardową (powiem szczerze, że kiedyś zaznaczałem tą opcję, a później już nie i wysyłałem 16 zł. taniej ;)). Gratis, każda z paczek jest ubezpieczona na 500 zł.

Jeśli chodzi ofertę mojego kolegi to nadal wychodzi 2 x po 29,99 zł. plus w tym przypadku dopłata za kilogramy powyżej 31,5 (do tylu opłata wynosi 29,99 zł.). Myślę, że ta dopłata nie będzie jakaś wielka. Już wysłałem maila z konkretnymi informacjami do kolegi. Zobaczymy co odpisze :)

Myślę, że do wieczora powinienem mieć konkretne informacje

KotSylwester, tutaj masz nieco racji. Trzeba przyznać, że różnie to jest z kurierami, którzy potrafią nieźle namotać więc są takie sytuacje, że trzeba się uzbroić w cierpliwość. Niestety, w tej dziedzinie nie jest idealnie ;)

PostNapisane: 9 listopada 2011, 14:12 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
odnośnie kurierki nie wiem jak w innych firmach ale w DHL jesli nadajesz paczkę z punktu DHL czyli magazynu lub biura jest taniej niż zamawiać kuriera

PostNapisane: 9 listopada 2011, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Polecam UPS - szybka obsługa door to door :rotfl: :rotfl: :rotfl:

http://demotywatory.pl/3536012/UPS

PostNapisane: 9 listopada 2011, 14:53 
Przyjaciel forum

Spider IRL napisał(a):
odnośnie kurierki nie wiem jak w innych firmach ale w DHL jesli nadajesz paczkę z punktu DHL czyli magazynu lub biura jest taniej niż zamawiać kuriera

To logiczne, że jeśli dowieziemy do nich paczkę to możemy mieć taniej bo... oni nie przyjeżdżają po nią do nas ;) Zamawiając kuriera, przeważnie chodzi jednak właśnie o to żeby nie uganiać się z przesyłką (tym bardziej, że komplet kół to nie jest paczka mała i lekka), a zatrudnić kuriera by ją od nas odebrał :)

KubaCK, niestety nie mam za dobrych informacji. Bez umowy możesz wysłać przesyłkę tylko do 31,5 kg. , a więc w tym przypadku tylko 4 paczki po kole w każdej co da kwotę 4 x 29,99 zł. , a więc 119,96 zł.

EDIT: Hmm, przyszedł mi jeszcze taki pomysł

Na kurjerzy.pl, wysyłając 2 koła w jednej paczce musisz skorzystać z opcji "paczka do 60 kg.". Możesz w takim razie wysłać 3 koła (zaznaczysz wagę np. 55 kg.) w jednej paczce za 56 zł. (przy tej opcji nie ma opłaty za niestandardową paczkę) plus drugą paczkę z jednym kołem za 28 zł.

Razem da Ci to kwotę 84 zł. :)

PostNapisane: 9 listopada 2011, 22:13 
Zacna persona forum

binta, dzięki za pomysł ale to nie przejdzie - wymiary będą za duże i na kurjerzy.pl wyskakuje, że nie ma takiego produktu.

PostNapisane: 10 listopada 2011, 09:19 
Przyjaciel forum

KubaCK napisał(a):
binta, dzięki za pomysł ale to nie przejdzie - wymiary będą za duże i na kurjerzy.pl wyskakuje, że nie ma takiego produktu.

Hmm, racja, 3 koła to będzie większa szerokość paczki, a jeśli "wyskoczył" Ci komunikat, że nie wyślesz tego paczką to pewnie w grę wchodzi tylko paleta ale tutaj koszt jest już większy. No cóż, będziesz musiał to wysłać za 120 zł. Jeśli nie masz innej opcji to skorzystaj z oferty mojego kolegi. Przesyłkami u niego zajmuje się kurier DPD :ok:

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 listopada 2011, 10:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
KubaCK a nie mógłybś skorzystać z usług wysylajnajtaniej.pl ?
Wiele paczek wysłałem za ich pośrednictwem i zawsze płaciłem 17,6-18,5zł niezależnie od wielkości. Zdarzały się paczki 120x50x50.
Pzdr

PostNapisane: 10 listopada 2011, 10:52 
Przyjaciel forum

krolmacius1 napisał(a):
Wiele paczek wysłałem za ich pośrednictwem i zawsze płaciłem 17,6-18,5zł niezależnie od wielkości. Zdarzały się paczki 120x50x50.
Pzdr

Ale jakie są przedziały wagowe ?? Tak jak napisał Kuba, jedno koło (felga z oponą) to waga ok. 20 kg. , a więc sporo

PostNapisane: 10 listopada 2011, 15:05 
Zacna persona forum

krolmacius1, wysłałem za pomocą wysylajtaniej.pl bo miałem tam założone konto. Za przesyłkę niestandardową jest dopłata, bo ma kształt cylindryczny. Zapłaciłem 126 PLN.

binta, nie skorzystałem z oferty Twojego kolegi ponieważ tam znowu się trzeba rejestrować i takie tam. A zależało mi, żeby kurier odebrał te koła jeszcze dzisiaj a rano miałem strasznie dużo na głowie, więc zalogowałem się tam gdzie poszło szybciej.

PostNapisane: 10 listopada 2011, 15:42 
Przyjaciel forum

KubaCK napisał(a):
binta, nie skorzystałem z oferty Twojego kolegi ponieważ tam znowu się trzeba rejestrować i takie tam. A zależało mi, żeby kurier odebrał te koła jeszcze dzisiaj a rano miałem strasznie dużo na głowie, więc zalogowałem się tam gdzie poszło szybciej.

Pewnie, nie ma żadnego problemu ;) Sam dzisiaj się zalogowałem na jego stronie bo mam do wysłania paczkę. W sumie zarejestrowanie się, wypełnienie formularza do nadania paczki oraz wpłacenie pieniędzy za usługę zajęło mi kilka minut :ok:

Jeśli chodzi o Ciebie to pozostało Ci tylko czekać na kuriera i na koła :) Ode mnie, pomogłem tyle i mogłem :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 11 listopada 2011, 11:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
krolmacius1 napisał(a):
Zdarzały się paczki 120x50x50.

a tu masz 67cm powyżej 60 przeważnie są nie standardy, u mnie paczka standardowa jest to 140x60x60 do 30kg, dopłata za nie standard do 30kg było 8zł i można było wysyłać 80x80x220, ale przed wczoraj po kilku akcjach typu, że pianino pojechało za 12zł troche zmienili cennik :D

PostNapisane: 11 listopada 2011, 12:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
binta napisał(a):
krolmacius1 napisał(a):
Pzdr

Ale jakie są przedziały wagowe ?? Tak jak napisał Kuba, jedno koło (felga z oponą) to waga ok. 20 kg. , a więc sporo

18,5zł za paczki do 30kg

KubaCK napisał(a):
krolmacius1, wysłałem za pomocą wysylajtaniej.pl bo miałem tam założone konto. Za przesyłkę niestandardową jest dopłata, bo ma kształt cylindryczny. Zapłaciłem 126 PLN.

Ja bym to spakował w 4 kartony i za każdy zapłaciłbyś 18,5zł :)

PostNapisane: 11 listopada 2011, 15:37 
Przyjaciel forum

krolmacius1 napisał(a):
binta napisał(a):
krolmacius1 napisał(a):
Pzdr

18,5zł za paczki do 30kg

KubaCK napisał(a):

Ja bym to spakował w 4 kartony i za każdy zapłaciłbyś 18,5zł :)

Tak ale po pierwsze, liczy się nie tylko waga ale też wymiary, a po drugie, koła zaliczają się do przesyłek niestandardowym, a w takich przypadkach przeważnie są dopłaty, 8 zł. za paczkę, a więc doszło by jeszcze 32 zł.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 16:36 
Zacna persona forum

w kartony ok, ale musiały być sztywne, żeby były rzeczywiście kwadratowe. A że koła pakował sprzedający, do tego kupiłem w okazyjnej dla mnie cenie to nie chciałem mu o parę złotych robić problemu. Miałem nadzieję, że się znajdzie coś taniej w takiej formie jak ustaliliśmy wysyłkę, ale jak się nie udało to trudno - nie zawsze warto dla paru PLNów.

Dzięki wszystkim za pomoc w temacie.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 18:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E12
Garaż: Mazda 6 :)
Witam, w pierwszej kolejności pragnę podziękować za pomoc oraz za zainteresowanie (!)
Skorzystałem ostatnio z usług firmy Polfast i powiem że pokazali się z bardzo dobrej strony.
Mam troche złe doświadczenia z dużymi przewoźnikami ze względu na pełną automatyzację.
Np. maszyny w sortowni często popełniają błędy przez co klienci otrzymują nie swoje przesyłki (miałem już 2 razy taką sytuację).
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i z zaciekawieniem czekam na dalsze komentarze.
Pozdrawiam fanów bmw :)

PostNapisane: 13 listopada 2011, 10:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
http://allegro.pl/wyslij-felgi-kurierem ... 45358.html

PostNapisane: 14 listopada 2011, 10:22 
Przyjaciel forum

Borsuk napisał(a):
http://allegro.pl/wyslij-felgi-kurierem-za-24-99-zl-cala-polska-i1913745358.html

Fajna opcja :ok:

Jeśli chodzi o sytuację kolegi dla którego wyżej szukaliśmy kuriera to tak czy siak musiałby wysłać 4 (to już jest trochę ryzyko moim zdaniem) takie paczki bo jedno koło ważyło ok. 20 kg. więc 2 nie zmieściły by się w 31,5 kg. Mimo wszystko kwota za 4 paczki by wyniosła 100 zł. Nic nie piszą o rozmiarach paczki więc chyba nie mają one znaczenia. Dodatkowym plusem jest fakt, że każda paczka jest ubezpieczona na 9999,99 zł. Osobiście jednak podchodziłbym do tego z dystansem bo nie wierzę, że gdyby paczka zaginęła to otrzymali byśmy taką rekompensatę

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 30 grudnia 2011, 19:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E12
Garaż: Mazda 6 :)
Sprzedam jeszcze pare info- jak chcecie korzystać z pośredników to poczytajcie kilka opinii na ich temat. pisze o tym dlatego ze moja kolezanka ostatnio wysłała paczkę przez jakiegos mało znanego pośrednika, paczka zaginęła i się problem zrobił bo dhl mial problem z jej zlokalizowaniem bo przez posrednika bylo a posrednik sie wypiął... i 2 ważna sprawa, tylko pośrednicy dużych, solidnych firm jak dhp czy ups (!!) maja najlepsze opinie w necie. ja juz sposo puściłem przez polfast.pl i jestem zadowolony ale tutaj koledzy tez wiele ciekawych pomyslow mieli :) pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1