Pytacie się czemu to podpisywać jeżeli to nic nie zmienia. Ja to rozumiem w dwojaki sposób:
1. Owe przestępstwa mają zasięg globalny, więc do wali potrzebna jest globalna współpraca i ACTA ma ją zapoczątkować.
2. Skoro i tak ma nas obowiązywać poprzez unię to chyba lepiej być współtwórcami i mieć swój głos w późniejszych zmianach, a nie pozwalać innym wprowadzać nam prawo poprzez unię bez naszego udziału.
Ja po przeczytaniu wszystkiego co jest w internecie też byłem zszokowany i kompletnie przeciwny. Przykład z przepisem na kurczaka uważałem za trochę śmieszny i przesadzony, ale uważałem że nikt sobie z palca nie wyssał obowiązku dostawców do sprawdzania wszystkiego co wysyłamy i odbieramy. Po przeczytaniu realnego dokumentu niczego tam nie widzę, ale może jestem za głupi, może tłumaczenie jest kiepskie. Ja bym też zadał inne pytanie. Dlaczego nagle teraz wszyscy się obudzili? Przecież to porozumienie krąży już od dawna. Przeszło dosyć długą drogę prawną itd. Oczywiście wszyscy wiemy że posłowie to lenie które niczego nie czytają i głosowali tak jak ktoś im powiedział. Jedynie przeciw było SLD i też jakiegoś medialnego szumu nie zrobiło. A teraz nagle jest to dzieło szatana którym PO chce nas wszystkich zniewolić.
Wszyscy którzy mówią o tym ACTA jako o czym strasznie złym po prostu bełkocą. Wczoraj oglądałem wywiad z ministrem kultury i wypowiadał się bardzo rzeczowo podając przykłady różnych instytucji którym dano ten dokument do przejrzenia i poproszono o opinię. Nikt jakoś nie wnosił sprzeciwu. Na wszystkie pytania pani redaktor miał sensowna odpowiedź. Nawet błąd jego kolegi ze stwierdzeniem iż to z powodu dużego zainteresowania. Przecież sam do tego nie usiadł i nie sprawdził tylko powiedział mu to jakiś informatyk dla którego na początku tak to wyglądało gdyż na tym polegał owy atak. Następnie był wywiad z jakimś prawnikiem który tak samo jak wszyscy mówił wyłącznie "ACTA to zło" "ja nie wierzę rządowi" itp. a najlepsze było "ja akurat się nie zajmowałem ACTA, ale rozmawiałem z kimś kto się zajmował". Wypowiada opinie o dokumencie którego nie przeanalizował w krajowej telewizji. Idzie do telewizji rzucać hasłami bo ktoś mu powiedział że ACTA to zło, a sam nawet nie przeczytał, a przypominam że chełpił się iż jest prawnikiem
Oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać i spokojnie może snuć teorie spiskowe na temat naszego przyszłego zniewolenia
yogi7456, wytrzymałem tylko 10min, ale koleś dobrze mówi
siergiej201988, jak już pisałem wcześniej mamy zdecydowanie więcej problemów niż ta nic nie warta ACTA.