BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 14:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Zimny silnik gasnie czasami w gazie
PostNapisane: 31 stycznia 2012, 09:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34
Witam
Mam taki problem, ze moje BMW E34 520i, automat w gazie rok1992 potrafi mi zgasnac a dokladniej:
Kiedy silnik jest slabo nagrzany i sekwencja przelaczy juz na gaz to auto, ze tak powiem potrafi dostac zamula i obroty spadaja na jakies 0,5tys, wtedy czesto gasnie. Dzieje sie tak tylko na gazie, czasami w ciagu 15min zgasnie mi ze 3 razy a czasami w ogole nie gasnie. Na miescie jest to dosyc uciazliwe, szczegolnie teraz jak sa takie mrozy.
Jakies sugestie co to moze byc? Ile moze wyniesc mnie naprawa?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Zimny silnik gasnie czasami w gazie
PostNapisane: 31 stycznia 2012, 10:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
czy dzieje Ci się to tylko w trakcie nagrzewania auta?

u mnie jest podobnie w sumie choć moja instalacja po prostu przełącza na benzyne wtedy. moja teoria jest taka że:

zimny parownik mu się nagrzać, kiedy nagrzeje się do temp przełączenia to zapina gaz i zaczyna odparowywać gaz. Ponieważ nie jest jeszcze w pełni ciepły parujący gaz go schładza i przestaje on działać prawidłowo. u Ciebie auto gaśnie u mnie przerzuca na benzyne. Spróbuj u siebie przejechać w takij sytuacji jeszcze jakiś 1km na benzynie i dać gaz znów.

Co do bezpośrednich przyczyn to możesz mieć ciut mało płynu chłodzniczego albo ciut zapowietrzony układ. Choć to nie są warunki konieczne - u mnie z ukł. chłodzenia jest ok a objaw występuje :]

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 10:28 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz, no wlasnie dzieje sie tak tylko gdy auto sie jeszcze nagrzewa bo jak wskazowka temp jest juz pionowo to jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby zgasl na gazie. plyn chlodniczy jest na odpowiednim poziomie a uklad byl odpowietrzany przy wymianie plynu.
jak tak sie zastanawialem to myslalem tez, ze moze trzeba pojechac do gazownika na regulacje? czy to raczej odpoda?
a tak btw to ile taka regulacja gazu kosztuje?

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 10:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jesli wszystko jest sprawne to jedyne co gazownik moze zrobić to podnieść temperaturę przełączania na gaz. wtedy ciut dłużej bedziesz jechał na Pb więc parownik się nagrzewa dłużej przez rozpoczęciem pracy. Regulacja normalna kosztuje jakieś 80-100zł ale tutaj to tylko drobna zmiana więc jakby chciał więcej niż 30zł to łoś ;)

jeśli jesteś z wawy i masz instalacje KME to mozesz podjechać i Ci przestawie bo mam program i interfejs ;)

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 10:40 
Pierwsze kroki

Niestety jestem z Bialogardu a do gazownika musze jechac do Koszalina wiec skoro to nie jest zadna usterka to zrobie to przy okazji jak tam bede. Tak czy inaczej dzieki za pomoc. Po prostu bede sam wlaczal gaz jak sie troche silnik nagrzeje, dzieki i pozdrawiam ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1