BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec wolnego internetu? - rozmowy o ACTA, PIPA, SOPA itp..
PostNapisane: 31 stycznia 2012, 21:53 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Natanek jest, ale przecież nie to kazanie... :zdziwko:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 22:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Dokładnie to

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 23:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Natanek jest mądrzejszy niż to się większości wydaje. Wszystko przez to, że "mówi" w taki a nie inny sposób, przez co jest nie do końca poważnie traktowany.

Widzę, że Radek bawi się dalej w temacie ACTA i przyklaskiwaniu Donkowi. Więc pozwolę sobie wrócić powoli do tematu i poprzekomarzać się trochę ;]
Policja rozpędza protestujących? Łapanki na uczestników protestu? A no nic dziwnego. Pana Płemiera zdenerwowały demonstracje koło rodzinnego domu:
http://narodowcy.net/gdansk-policja-rozpedza-protestujacych/2012/01/31/

PostNapisane: 1 lutego 2012, 07:28 
Uzależniony od forum :)

mmichalowski, a co ma do tego Donek? Nie jestem zwolennikiem Donka ani PO ani PIS. Wszyscy są siebie warci, no może jedni mniej warci od drugich ale z jednej piaskownicy. Jestem zwolennikiem zdrowego rozsądku a jedną z ważniejszych rzeczy w życiu jest umiar. I tu też z umiarem podszedłem do tematu demona ACTA. Podobnie jak do wielu innych rzeczy - zanim wydałem opinię chciałem usłyszeć co złego jest w umowie. Jako że nikt mi nie potrafił podać konkretów przeczytałem ją i nadal nie widzę demona. Polecam Tobie też to przeczytać i zapytać kogoś kto zna prawo co umowa zmienia, zamiast oglądać kolejne mądrości z YT i www.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 07:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
mmichalowski napisał(a):
i poprzekomarzać się trochę

przekomarzanie fajna rzecz
a wiesz, ze tak chwalony przez ciebie Orban tez podpisał ta umowę??

PostNapisane: 1 lutego 2012, 08:38 
Częsty bywalec

Wiem. Nie wiem jednak czemu. Czy miała na to jakiś wpływ wizyta na dywaniku w UE? Nie wiem. Mam nadzieję, że dowiem się jak najszybciej ; )

PostNapisane: 1 lutego 2012, 08:50 
Pierwsze kroki

Orban na dywaniku :rotfl: Orban nie pęka ;) czyżby jakiś dysonans poznawczy michalowski?
pragnę również zauważyć ze dla prawdziwego prawicowca i katolika prawo własności to rzecz święta i podstawowa :cool:
może dlatego podpisał?

PostNapisane: 1 lutego 2012, 09:44 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Podobnie jak do wielu innych rzeczy - zanim wydałem opinię chciałem usłyszeć co złego jest w umowie. Jako że nikt mi nie potrafił podać konkretów przeczytałem ją i nadal nie widzę demona

Radek, dostałeś milion opinii, że acta to nic dobrego. Konkrety również dostałeś w postaci całego dokumentu.
Dostałeś też interpretacje prawników, ludzi którzy mają o tym pojęcie (napisałeś że na tym się nie znasz), z konkretnym opisem jaki paragraf budził wątpliwości - dał Ci to Tomek. Sęk w tym że po prostu nie czytasz tego co Ci piszemy. Peace.

Jeżeli te argumenty Cię nie przekonują - w porządku -nie muszą. Natomiast nie pisz że nie dostałeś konkretów, bo je dostałeś. Twoje wnioski to już Twoja sprawa.

Konkrety podało ci kilka osób, zaprzeczając temu zwyczajnie mijasz się z prawdą.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 10:58 
Częsty bywalec

piespluto napisał(a):
Orban na dywaniku :rotfl: Orban nie pęka ;) czyżby jakiś dysonans poznawczy michalowski?
pragnę również zauważyć ze dla prawdziwego prawicowca i katolika prawo własności to rzecz święta i podstawowa :cool:
może dlatego podpisał?

A może nie.Ddlatego gdybać nie będziemy bo i tak nikt nikogo nie przekona.
Ciekawi mnie kogo jest to konto, które mając 3 posty aktywnie udziela się akurat w tym temacie ; )
Zbieg okoliczności na pewno :rotfl: Ale ja się przecież nie znam.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 11:06 
Pierwsze kroki

mmichalowski napisał(a):
Ale ja się przecież nie znam
tu 100% zgoda :piwo:
ps
nie gdybamy tylko się przekomarzamy ;)

PostNapisane: 1 lutego 2012, 19:39 

mmichalowski napisał(a):
Natanek jest mądrzejszy niż to się większości wydaje. Wszystko przez to, że "mówi" w taki a nie inny sposób, przez co jest nie do końca poważnie traktowany.

Jako narodowiec wychowany na wierze Katolickiej powinieneś wiedzieć, że dwa tygodnie temu pod koniec Mszy Św. , w całej Polsce został wygłoszony komunikat ws. Natanka :rotfl:

http://kosciol.wiara.pl/doc/1055084.Wspolpracujacy-z-ks-Natankiem-grzesza

PostNapisane: 1 lutego 2012, 22:16 
Częsty bywalec

Ostatnie 2 tygodnie mam wyjęte z życia. Nie miałem zielonego pojęcia.
Na Narodowca to ja bym się może i nadawał ale jednak nie spełniam wszystkich "założeń". M.in. właśnie tego dotyczącego kościoła.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
http://www.mototok.pl/ACTA-moze-mocno-u ... wcow-a1501

Skala protestów przeciwko porozumieniu ACTA, jaka przewinęła się przez Polskę w ostatnim czasie zaskoczyła wszystkich. Jednak w powszechnej świadomości ta umowa międzynarodowa dotyczy głównie internetu i ma chronić interesy twórców muzyki, filmów, czy innych artystów. W rzeczywistości ACTA ma o wiele szerszy zasięg i biorąc pod uwagę wysoki stopień ogólności zawartych w niej sformułowań, może się okazać, że jeśli ostatecznie wejdzie w życie, będzie mieć bardzo duży wpływ m.in. na rynek części samochodowych.
ACTA wymusi porządki na rynku części zamiennych do samochodów. Bezpiecznie mogą czuć się tylko ci przedsiębiorcy, którzy wytwarzają części legalnie, na podstawie umów podpisanych z producentami samochodów. Ci, którzy robią tańsze zamienniki, mogą stracić swoje dotychczasowe źródło utrzymania. Wszystko zależy od tego, czy części zamienne objęte zostaną u nas ochroną prawną właściwą utworom.
Aktualne przepisy dają nam ogromną swobodę przy dobieraniu części zamiennych do naszych samochodów. W obecnej formie są one na tyle liberalne, że nawet serwisując w ASO samochód posiadający gwarancję, wiele autoryzowanych serwisów uznaje tzw. zamienniki. Oczywiście muszą mieć one wszystkie parametry identyczne z częściami oryginalnymi, ale i tak ich cena pozostaje często sporo niższa niż tych, które sygnowane są logo producenta.
W tym momencie pojawia się pierwsze pole do działania dla ACTA. Jak wiemy już chyba wszyscy, jest to umowa handlowa, która w założeniu ma zwalczać obrót podrobionymi towarami. Postanowienia w niej zawarte są na tyle nieprecyzyjnie sformułowane, że dają one bardzo szerokie możliwości ich interpretacji na korzyść producenta oryginalnych towarów, w tym przypadku części samochodowych.
Kluczowy w tym miejscu wydaje się być Artykuł 16, który omawia środki stosowane przy kontroli granicznej. Służby celne będą uprawnione do tego, by z własnej inicjatywy zatrzymać towary, które uznane zostaną za nieoryginalne. Również sam producent, a nawet osoby prywatne będą mogły wystąpić o zatrzymanie produktów, które mogą naruszać umowę.
W praktyce oznacza to, że przedsiębiorcy zajmujący się handlem częściami, z obawy o utratę towaru nie będą podejmować ryzyka związanego ze sprowadzaniem nieoryginalnych części. Każdy transport wyłącznie na podstawie donosu będzie mógł zostać zatrzymany na granicy co dla importerów oznaczać będzie milionowe straty. Interes w tym mają przede wszystkim koncerny samochodowe, które pozbyłyby się konkurencji w postaci tańszych, co wcale nie znaczy gorszych producentów części zamiennych.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 07:44 

artim32 napisał(a):
ACTA wymusi porządki na rynku części zamiennych do samochodów. Bezpiecznie mogą czuć się tylko ci przedsiębiorcy, którzy wytwarzają części legalnie, na podstawie umów podpisanych z producentami samochodów. Ci, którzy robią tańsze zamienniki, mogą stracić swoje dotychczasowe źródło utrzymania.

artim32 napisał(a):
W praktyce oznacza to, że przedsiębiorcy zajmujący się handlem częściami, z obawy o utratę towaru nie będą podejmować ryzyka związanego ze sprowadzaniem nieoryginalnych części

Hurrra!!!! Skończy się rynek podróbek!!!! Kolejna dobra wiadomość dla naszych BMW :)

artim32 napisał(a):
Kluczowy w tym miejscu wydaje się być Artykuł 16, który omawia środki stosowane przy kontroli granicznej. Służby celne będą uprawnione do tego, by z własnej inicjatywy zatrzymać towary, które uznane zostaną za nieoryginalne.

Tak jest dzisiaj :) Nawet koledze z forum kiedyś zatrzymano transport z USA że niby podróbki przywiózł :)

artim32 napisał(a):
Interes w tym mają przede wszystkim koncerny samochodowe, które pozbyłyby się konkurencji w postaci tańszych, co wcale nie znaczy gorszych producentów części zamiennych.

No tak podróbki (nie mylić z zamiennikami) są przecież świetne i trzeba popierać :rotfl:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 17:52 

Cytuj:
- Podjąłem decyzję o zawieszeniu procesu ratyfikacji ACTA - oświadczył premier Donald Tusk. Dodał, że powodem tej decyzji jest konieczność szerokich konsultacji i starannej analizy umowy. Później zdeklarował także, że proces ratyfikacji "na pewno nie zostanie wznowiony do końca 2012 roku". Zapowiedział też, że już w poniedziałek odbędzie się debata ws. ACTA "otwarta dla zainteresowanych".

http://www.tvn24.pl/-1,1733644,0,1,raty ... omosc.html

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:03 

No i dupa Donek się ugiął bo mu spadały sondaże. Lipa po całości nadal będzie ryzyko kupna podróbek części do naszych bawarek.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:08 

KotSylwester napisał(a):
No i dupa Donek się ugiął bo mu spadały sondaże.

a przynajmniej się wstrzymał do końca roku 2012.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
KotSylwester napisał(a):
No i dupa Donek się ugiął bo mu spadały sondaże. Lipa po całości nadal będzie ryzyko kupna podróbek części do naszych bawarek.

Nikt Cię nie zmusza do kupowania podróbek...
Tak, wiem że było by lepiej kupić używane auto z ori częściami

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:15 

artim32, nie zmusza? O ile oryginalny film w Media Markt jest pewniakiem, o tyle nie wiem czy w Intercars na pewną kupię oryginał a nie podróbkę- nie potrafię ich odróżnić po odpakowaniu. Tu jest problem.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 19:22 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja też jestem przeciw podróbom. Jak decyduję się na coś taniego to chcę to robić świadomie a nie że myślę że ori, niby tańsze a dostaję podróbę.
Niech to się po prostu inaczej nazywa, nie abidas, nie Nile, nie BWM, ale jakoś inaczej... już o robieniu podrób które mają niby oryginalne znaczki nie wspominam.

Sęk w tym, że jak ktoś chce kupić zasilacz do 'ajfona' to powinien mieć możliwość kupienia go od firmy alternatywnej za 1/10 ceny. Oczywiście pod inną nazwą i świadomością wyboru, że sprzęt będzie inny niż oryginalny.
Rozumiem że wszystko jest opatentowane, ale skonstruowanie rzeczy takiej jak ładowarka jest problemem równie skomplikowanym jak umycie zębów. Zrobi to każdy kto skończył jakiekolwiek technikum elektroniczne czy każdy student polibudy.
Rozumiem że apple ma tego nie supportować, bo to nie ich produkt, rozumiem że podrobienie ajfona nie jest fair, ale robienie problemu i wytaczanie procesu o to że firma trzecia zrobi ładowarkę? litości.
Ustawowo takie głupoty powinny być zabronione, nie chronione.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1