BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 10:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d pompa ciagle sie zapowietrza
PostNapisane: 12 lutego 2012, 22:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Witam wszystkim. Chcialbym opisac moj problem z ktorym borykam sie juz prawie pol roku :/
Problem moj polega na tym, ze do ukladu paliwowego wchodzi gdzies powietrze.
Po dluzszym postoju nie tyle jest trudno go odpalic co nie da sie.

Nie jest to raczej problem mrozu bo przy odpalaniu kazdym jest tak:
- podgrzewam 2x moze 3x swiece
- odpalam - silnik lapie ale.. jest na bardzo niskich obrotach cos kolo 500 i wogole nie reaguje na pedal gazu
- pochodzi tak z 3 - 4 sekundy i gasnie.
Potem krecenie i krecenie.. Wiem ze VP44 nie lubi powietrza ale jezdzic musze.

Napisze co zrobilem :
- wymienilem przewody przelewow ( dziwnie lekko weszly na te tuleki ? )
- wymienilem filtr paliwa
- podkladki miedziane przy pompie na zasileniu paliwem i powrocie ( uprzedniu wyzarzone )
- zalozylem dodatkowy filtr taki z pompka co by go podpompowac jak sie zapowietrzy ( pomaga przy odpaleniu )
- zalozylem bezbarwne przewody paliwowe zeby widziec gdzie moze dochodzic powietrze
- wymienilem oringi przy zlaczce filtr - pompa
- dolalem do paliwa specyfiku do czyszczenia wtryskow
- zalozylem zaworek kierunkowy na doplywie zaraz za bakiem
- wymienilem swiece
- zmienilem aku

W przewodach paliwowych powietrza nie widze. Jedynie po zgaszeniu wskakuje banka ale to na powrocie przed chlodniczka.
A po odpaleniu juz na powrocie jest normalnie piana.

Dodam jeszcze, ze przy mocniejszym dodaniu gazu jak silnik wchodzi na obroty to przy ~ 1700 rpm dlawi sie chwilowo i puszcza chmure dymu ;/ moze to wina lewego powietrza ? Ale znow czasem jest tak ze wogole sie nie przytnie przy gazowaniu WTF?!

Nie wiem co dalej moge zrobic. A natura nie pozwoli mi oddac go poprostu do mechanika bo lubie grzebac.

Gdzie on moze lapac to powietrze?
Podkladki pod wtryskami ? VP44 moze sama z siebie lapac powietrze ?
POZDRAWIAM i licze na pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d pompa ciagle sie zapowietrza
PostNapisane: 14 lutego 2012, 10:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Pierwsza rzecz w diagnostyce układu zasilania paliwem to pompa paliwa:)! Ile masz paliwka w zbiorniku, jeśli mniej niż połowę to to może mieć związek z nieszczelną pompą paliwa. Łatwo to sprawdzić, ale trzeba wydać pare zł na paliwo - zatankować na przynajmniej 3/4, najlepiej na full i wtedy sprawdzić jak odpala:). Jesli odpali miodzio i będzie równo chodził = pompa paliwa do wymiany:).

PostNapisane: 14 lutego 2012, 10:29 
Pierwsze kroki

No na te chwile mam cos kolo 1/4 ale robilem tak juz ze nie schodzilem ponizej 3/4 i bylo tak samo.
W zwiazku z tym ze zalozylem dodatkowy filtr to wyjelem ten ori z kubelka zeby zobaczyc poziom paliwa po zgaszeniu auta i po dluzszej przerwie. Myslalem ze moze cos ubedzie ale bylo tak jak jest po zgaszeniu a auto sie przydlawilo - choc odpalilo ( moze to kwestia krotkiej przerwy bo tylko 3 - 4 godz ).
A moze lapie na polaczeniu vp44 z przewodami wysokiego cisnienia ? Bo pompe wymienialem w wrzesniu bo poprzedniczka nagle padla tak w czasie jazdy. Bo podkladki przy pompie zmienilem na nowe. Jak myslisz ?
Dzieki za zainteresowanie sie tematem

PostNapisane: 14 lutego 2012, 11:35 
Pierwsze kroki

Dodam, ze bylem wlasnie w aucie. Odpalalem go w nocy o 1 i teraz jakos godzine temu. Ale po nocy znow to samo - podgrzewam swiece, lapie na niskich obrotach, chodzi 2 - 4 sek i pada. Mimo, ze paliwo w kubelki z filtrem jest na wysokosci hm.. 3/4 tak jak wlot paliwa do kubelka.
Ale przy odkrecaniu pokrywki zauwazylem, ze jest powietrze w przewodzie zasilajacym pompe ;/ choc kubelek pelen a wyjscie jest u dolu.
Czyli co pompa lapie powietrze ? Przelewy ? Wtryski ?

PostNapisane: 15 lutego 2012, 08:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
No i tutaj niestety jest mały problem. Bo żeby to zdiagnozować, trzeba wszystko po kolei rozkładać na części pierwsze. Hmm... Wpadła mi do głowy jeszcze mała teoria. JAk wymieniałeś filterek paliwa to wyciągnąłeś cały ten syf z kubełka? Prawidłowo przy zmianie filtra należy właśnie wypompować czy też spusścic całe paliwo z podstawy filterka, następnie włożyć nowy, zakręcić pokrywkę, włączyć zapłon dwa razy na około 45 sek i dopiero zapalić. Zaciągniesz świeże paliwo do przewodów i wtedy może będzie ok. Być może woda się zebrała w filterku...

PostNapisane: 15 lutego 2012, 14:36 
Pierwsze kroki

Tak, robilem tak. Wyjelem go, wyczyscilem w srodku, kazda tulejke przy polaczeniach bak-filtr , filtr - powrot itp tez wyczyscilem dokladnie zeby nic nie bylo. Zalalem go paliwem ponad polowe tj. ponad otwor ktorym ciagnie do pompy wiec napewno powietrza nie lapie.
Wczoraj zmienilem przewody przelewowe i odkrecilem, dobrze ulozylem i dokrecilem przewody wysokiego cisnienia do wtryskow. Dzis planuje jeszcze zrobic to samo z przewodami wysokiego przy pompie.
A moze pompa wtryskowa jest nieszczelna ?
Dziwne,ze jak odpali to chodzi jedyny mankament to to, ze przy ~1700 obrotow przydusi sie ( mysle, ze to wina wlasnie tego lewego powietrza).
Co robic ?

PostNapisane: 19 lutego 2012, 18:26 
Pierwsze kroki

Witam.
Ciagle to samo ;/ Wczoraj odkrecilem od pompy powrot, leciutko przetarlem na papierze sciernym i podkladki i te tulejke. Dokrecilem ladnie, podociagalem przewody wysokiego przy pompie.
I dalej auto sie zapowietrza. Jak postoi jakis czas to w przewodzie zasilajacym pompe robia sie banki powietrza.
Pompa jest sucha nie oblocona ani nic.
Co to moze wkoncu byc ?
Licze na jakas wskazowke

PostNapisane: 19 lutego 2012, 18:45 
Pierwsze kroki

na pewno nie masz kropki ropy nigdzie , bo u mojego kolegi byl taki problem ze auto po nocy odpalało na pych , winowajca byla pompa vp ktora sie pocila ;pocila sie od strony kierowcy puszczal maly oring na srubce chyba pierwszej od kola, ,wymienilismy ten orin i problem znikl.. ;),

PostNapisane: 19 lutego 2012, 19:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
adyy napisał(a):
Witam.
Ciagle to samo ;/ Wczoraj odkrecilem od pompy powrot, leciutko przetarlem na papierze sciernym i podkladki i te tulejke. Dokrecilem ladnie, podociagalem przewody wysokiego przy pompie.
I dalej auto sie zapowietrza. Jak postoi jakis czas to w przewodzie zasilajacym pompe robia sie banki powietrza.
Pompa jest sucha nie oblocona ani nic.
Co to moze wkoncu byc ?
Licze na jakas wskazowke

a z którego kierunku bombelki wchodzą do weżyka przezroczystego na zasilaniu
1. jeżeli wlatują od strony pompy to ...sama pompa jest nieszczelna lub poprzez powrót paliwa z pompy (test po zgaszeniu silnika-obserwacja kiedy pojawi sie bąbel i z którego kierunku przybył )
2. podczas pracy silnika powietrze jest na weżyku zasilania i "maszeruje " do pompy to zapowietrza od strony zasilania i do sprawdzenia -- cały układ od baku do pompy (najlepiej wykonać test vacumometrem --- wytwarzasz podciśnienie np 3 bar i patrzysz czy spada --jeżeli tak to oznacza to nieszczelność )
3. generalnie pompa może być sucha a nieszczelnośc na niej jest ponieważ pompa SSIE (wytwarza podciśnienie) więc nie pozwala na wydostawanie sie paliwa na zew. utrzymuje podciśnienie więc zapobiega wyciekom mogącym naprowadzić cie na usterkę. PIana na powrocie to potwierdza !!
zanim bym sprawdzał sama pompę koniecznie trzeba cały układ paliwowy sprawdzić czyli zasilanie i powrót (oba muszą być nienagannie szczelne)
NIE ZAPOMNIJ O SAMYM FILTRZE PALIWA I JEGO Obudowie --małe nadpęknięcie plastiku spowodowane za mocnym dokręcaniem pokrywki powoduje "zarysowanie - pęknięcie" a wraz z nim owe zapowietrzanie
Przy tej usterce metodyczne sprawdzanie po kolei elementów paliwowych może doprowadzić do znalezienia usterki.....

PostNapisane: 19 lutego 2012, 20:56 
Pierwsze kroki

kajtek84
jezeli dobrze zrozumialem ( puszczal maly oring na srubce chyba pierwszej od kola ) to chodzi o powrot z pompy ? bo on jest pierwszy od kola ( mysle tu o zebatce napedzajacej)
Obrazek

Jezeli tak to wymienilem tam wlasnie podkladki miedziane na nowe - wyrzazone ( oringow tam nie bylo tylko wlasnie miedziane podkladki to tez takie zalozylem)

Kentos
Powietrze wlasnie wychodzi z pompy w strone kubelka z filtrem. z Kubelka paliwa mi nie ubywa wiec przy rozruchu powietrza z tamtad nie lapie bo paliwo jest. Powroty paliwa w zasadzie moglbym wykluczyc bo caly powrot wymienilem na dniach na nowe weze, wszystko ladnie docisniete.
Tego testu z podcisnieniem raczej nie dam rady sam zrobic poniewaz nie mam vacumetra :(

Zastanawiam sie moze odkrece ten powrot i zasilanie do pompy a podkladki miedziane wymienie na jakies oringi ? bo wiadomo nic na sile nie dokrece do pompy bo gwint zerwe a guma napewno lepiej sie ulozy jak miedz ?

PostNapisane: 20 lutego 2012, 00:44 
Forumowicz

Po tym co napisałeś sądze że sama pompa w sobie sie zapowietrza, nie wymieniaj miedzi na o-ring , po prostu nowa podkładka i tyle( może żle sie ułożyła)....Jaki masz przebieg na aucie ??

PostNapisane: 20 lutego 2012, 18:03 
Pierwsze kroki

no juz bedzie sedziwe 290 k
a wiesz mysle sobie jeszcze o tej pompce w baku czy nie jest czasem lekko zapchana czy cos bo jak juz auto mi sie zapowietrzy a mam te reczna pompke
Obrazek
czasami jak pompuje to ten przycisk wraca zaraz po wcisnieciu a nieraz sie jakby zacina. Oczywiscie oba przypadki maja miejsce jak kluczk jest w pozycji 2 czyli pompka pompuje wtedy paliwo.
I tak sobie mysle czy oby ona czasem dupy nie dawala ?
A dodatkowo jak krece ( po zapowietrzeniu ) a ktos wciska ten przycisk na pompce to silnik podlapuje troche w momencie wcisniecia tego wlasnie przycisku. Kilka takich wcisniec i silnik lapie. Ale tak jak mowie lapie w momencie pchniecia paliwa ( tj wcisniecia przycisku na pompce.

Dzis przez zapaleniem spojrzalem w przewody. Przed odpalaniem ( pierwszy raz na zimnym ) wszedzie jest paliwo. A po zapowietrzeniu paliwo pojawia mi sie w przewodzie zasilajacym pompe wtryskowa i oczywiscie na odplywie.

PostNapisane: 20 lutego 2012, 19:18 
Forumowicz

adyy napisał(a):
no juz bedzie sedziwe 290 k
a wiesz mysle sobie jeszcze o tej pompce w baku czy nie jest czasem lekko zapchana czy cos bo jak juz auto mi sie zapowietrzy a mam te reczna pompke
Obrazek
czasami jak pompuje to ten przycisk wraca zaraz po wcisnieciu a nieraz sie jakby zacina. Oczywiscie oba przypadki maja miejsce jak kluczk jest w pozycji 2 czyli pompka pompuje wtedy paliwo.
I tak sobie mysle czy oby ona czasem dupy nie dawala ?
A dodatkowo jak krece ( po zapowietrzeniu ) a ktos wciska ten przycisk na pompce to silnik podlapuje troche w momencie wcisniecia tego wlasnie przycisku. Kilka takich wcisniec i silnik lapie. Ale tak jak mowie lapie w momencie pchniecia paliwa ( tj wcisniecia przycisku na pompce.

Dzis przez zapaleniem spojrzalem w przewody. Przed odpalaniem ( pierwszy raz na zimnym ) wszedzie jest paliwo. A po zapowietrzeniu paliwo pojawia mi sie w przewodzie zasilajacym pompe wtryskowa i oczywiscie na odplywie.

NO to MASZ SYF W BAKU I TEJ POMPIE --wytwarza się podciśnienie cofajace paliwo do baku (pompa oczywiście do sprawdzenia jakie ciśnienie daje) a łapie bo pompka ręczna pobiera paliwo z obudowy filtra , jak juz silnik zapali to pokonuje opór podciśnienia z baku (być może odpowietrzenie baku jest zapchane)
290 to bardzo mało na ten motor , jest dopiero w połowie swojego życia.....

PostNapisane: 20 lutego 2012, 19:55 
Pierwsze kroki

Syf w baku moze byc bo kiedys odlaczylem wezyk sprzed filtra i dmuchnelem powietrzem ( ustami ) pobulgotalo w baku a potem jak przekrecilem kluczyk to w wezyku z paliwem lecialy takie jakby platki cos jak kasza manna.
Zdjecie tej pompy jest pogladowe ale wydaje mi sie, ze chodzilo Ci o pompe w baku. Ciekawi mnie czy jak ja wyciagne to bede mogl ja wyczyscic w jakis sposob ? Czy jest zgrzewana i nie rozbieralna ?

Zas vp44 wydaje mi sie ze dobrze chodzi bo jak juz odpale to auto ladnie lata i ciagnie ( jedyne to to,ze przy ~ 1700 obr dlawi sie ale to moze byc przez to paliwo )

Dzis juz nie zobacze ale moze jutro po pracy.
A z drugiej strony to zasilanie paliwem tam gdzie dmuchalem to nie powinno byc kierunkowe ? tj. tylko w jedna strone bez mozliwosci powrotu ?

PostNapisane: 20 lutego 2012, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Witam , mialem podobny problem w swoim 320D (136km) , umnie pomogl zaworek kierunkowy na odcinku powrotnym od filtra paliwa - jak najnizej (niepamietam do czego tam idzie ten przewod , slaby zemnie "mechanik" ;] )
W moim przypadku auto nie odpalalo za kazdym razem gdy postawilem ja na jakimkolwiek minimalnym wzniesieniu - maska do gory , takze jezeli u Ciebie jest tak samo i uzywasz auta "w trakcie" naprawy ;] - polecam prakowac nosem w dol ;]

Dodam ,ze w trakcie jazdy , oraz po krotkich postojach rowniez niebylo najmniejszych problemow.

W tematach ktore sledzilem w poszukiwaniu przyczyny czesto obwiniano originalny zaworek zwrotny ktory podobno znajduje sie w pompie (vp44) , ale niestety niebylo mi dane tego sprawdzic.

PostNapisane: 20 lutego 2012, 22:07 
Pierwsze kroki

Jednak dzis poszedlem do garazu wyciagnac te pompke. Jako, ze jest ona w baku w paliwie to z wierzchu byla czysta, od spodu prowizoryczny kratko-filterek tez czysty. Wobec tego podlaczylem ja z aku na krotko tak bez paliwka pare razy potem do wiadereczka z paliwem i znow.
Chiwile pompowalo bo przeciez sie zapowietrzylo bez paliwa ale w pewnej chwili jak tryslo paliwem.. to cala bluze mi zmoczylo ;/
Wiec chyba dobra jest ta pompka ?
Przeczyscilem styki benzyna ekstrakcyjna, zlozylem wszystko do kupy odpalilem auto i pojechalem do domu.
Zobaczymy co bedzie jutro...
Jak to nic nie da to moze faktycznie zaloze zaworek zwrotny na powrocie ( chodzi tu raczej o powrot z filtra).

PostNapisane: 21 lutego 2012, 17:45 
Pierwsze kroki

I kicha... Rano fakt faktem odpalil ale... ale tez na niskich obrotach chwila przydlawienia i wskoczyl (bez gazowania - sam )
Ale po robocie juz nie ;/
WYdaje mi sie ze pompa jest jakas lipna i lapie to powietrze. Chyba tylko jakis serwis zostal ?
BO co moze byc jeszcze przyczyna lapania powietrza.
Przypomne ze z rana powietrza w przewodzie zasilajacym pompe nie ma a w kubelku z filtrem paliwo jest.
Dopiero po zakreceniu i zapowietrzeniu paliwo sie pojawia w przewodzie ale nie idzie ono od strony baku.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:19 
Pierwsze kroki

A powiedzcie mi czy moze lapac powietrze przez wtryski ? nie wiem nie dokrecone czy cos ?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 19:12 
Forumowicz

adyy napisał(a):
A powiedzcie mi czy moze lapac powietrze przez wtryski ? nie wiem nie dokrecone czy cos ?

może ale tylko przez wężyki przelewowe....jak spraciałe i siedza lekko wymien komplet na silikonowe.. będą ,mega trwałe bo te w oplocie parcianym są fatalnej jakości i juz po roku mogą szwankować

PostNapisane: 22 lutego 2012, 21:18 
Pierwsze kroki

Przelewy wymienilem wszystkie tj. te garczek - garczek i potem do pompy na srube z powrotem.
Mysle moze wymontuje na jakis czas ten ori filtr z kubelkiem, chlodniczka.
Po prostu mysle wyeliminowac te wszystkie szybkozlaczki z oringami. Moze jakis oring cos tam a moze kubelek.
Jak to nic nie da to pozostanie tylko pompa.
Swoja droga gdzie moze byc nieszczelna ? Na tym jej zaworze ? Na upartego mam druga vp44 ktora nie miala takich objawow tylko padla i cisnienia nie dawala ale nigdy nie lapala powietrza.
Jakies pomysly ?
dzieki za ciagle zainteresowanie tematem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1