BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M47 Przerywa przy duzej predkosci
PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 19:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 330D (2006r.)
Kod silnika: M57TU2
Witam,
Dzisiaj miałem bardzo nieprzyjemna przygode, otoz jadac kilka minut z predkoscia około 160 km/h, auto nagle lekko szarpnelo i zaczelo zwalniac. Po nacisnieciu na pedał gazu ekonomizer sie wychylil natomiast obrotosciomierz nie. Po zwolnienu do 120 auto znowu zaczelo przyspieszac normalnie (problem sie powtorzyl w drodze powrotnej). Sytuacje jest o tyle ciekawa ze nigdy wczesnij nic takiego mi sie nie przydarzylo. Jedyna modyfikacja ktora ostatnio robilem bylo wyciecie katow (co swoja droga dalo autu odczuwalnego kopa). Czy ktos sie spotkal z takim problemem, czy jest szansa ze macher cos niedokrecil albo namieszał przy turbo ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M47 Przerywa przy duzej predkosci
PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 20:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Najlepiej będzie jak podepniesz autko pod komputer i odczytasz ewentualne błędy. Myślę że opisywany przez Ciebie problem jest związany z przełączaniem się samochodu w tryb awaryjny - u mnie podobne objawy spowodowane były przeładowaniem turbo samochodu przy wyższych prędkościach (błąd w Inpie bodajże 101).

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 07:21 
Forumowicz

Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135944
Dokładnie tylko ci komp pozostaje i podpięcie się podczas jazdy. Mój kumpel miał podobną sytuację i padł mu elektro zaworek więc komp i jazda bo można gdybać

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 08:18 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
Sprawdź na razie takie podstawowe rzeczy jak elektrozawory od turbo i EGR, może się przycinać i stąd takie objawy. I tak jak wyżej może będzie jakiś błąd na kompie.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 08:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e32, e30, e46
Kod silnika: m30,m20,m47
a filtr paliwa dawno temu wymieniales ??

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 17:07 
Forumowicz

Podpinka Witam wygrałem walkę z elektro zaworkami i przewodami. lecz nie do końca moc odzyskałem. Autko szybciej się zbiera i ładniej ciągnie ale bardziej teraz jest odczuwalny spadek. Jest tak ciągnie ciągnie bach spadek i dalej ciągnie przy spadku jest spalanie 12l na setę i po 1 sek może 2 znowu max. Zastanawiam się czy to nie grucha turbiny siadła. I podejżewam że beż elektro mechanika co to by się podpioł i przejechał z kompem się nie obędzie. Jakieś pomysły

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 17:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
Vince napisał(a):
Witam,
Dzisiaj miałem bardzo nieprzyjemna przygode, otoz jadac kilka minut z predkoscia około 160 km/h, auto nagle lekko szarpnelo i zaczelo zwalniac. Po nacisnieciu na pedał gazu ekonomizer sie wychylil natomiast obrotosciomierz nie. Po zwolnienu do 120 auto znowu zaczelo przyspieszac normalnie (problem sie powtorzyl w drodze powrotnej). Sytuacje jest o tyle ciekawa ze nigdy wczesnij nic takiego mi sie nie przydarzylo. Jedyna modyfikacja ktora ostatnio robilem bylo wyciecie katow (co swoja droga dalo autu odczuwalnego kopa). Czy ktos sie spotkal z takim problemem, czy jest szansa ze macher cos niedokrecil albo namieszał przy turbo ?

Byc moze wtryski Ci padaja i sie robia malo wydajne. Nie wypadaja Ci nieraz zaplony? Uwazaj bo mozesz zajechac silnik :)

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 18:15 
Forumowicz

Nic nie wypada śmiga jak głupi tylko ten spadek mnie męczy, może grycha się zacina bo strasznie sucho tam ma nic 0 smarku prubowałem ją paluchami ruszyć ale stoi ??

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 22:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 330D (2006r.)
Kod silnika: M57TU2
No i długo nie pojeździłem. Dzisiaj wracajac z pracy jade 100 naciskam gaz, auto gasnie... doturlałem sie na pobocze. Nie odpala. Profilaktycznie wyjałem klemy. Wyjałem filtr paliwa, obejrzałem, wsadziłem z powrotem. Odczekałem chwile. Podpialem klemy. Za ktoryms razem odpalił. Zadowolony, upewniony ze to filtr ruszyłem dalej. Za jakies 2 km zdechł znowu - oczywiscie k...a na srodku skrzyzownia. Tym razem zadne zabiegi nie pomogły(z wyjeciem filtra włącznie). Nie odpala. Musiałem wracac na holu. Co jest grane?? Zapowietrzył sie? pompa padła (k..a leje bp ultimate'a) ? Ma ktos jakies sugestie, czy zostaje tylko warsztat?

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 16:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47D20TÜ
Kumpel miał uszkodzony jakiś przekaźnik przy pompie z tego co pamiętam i jak silnik się nagrzał to samochód gasł :kwasny: . Raz z nim jechałem silnik zgasł, zjechaliśmy na pobocze poczekaliśmy i odpalił i jakby nigdy nic dalej jechał, ale po jakimś czasie powtórka. Ten czujnik podobno nawet w ASO nie był drogi.
Może to on. Z tego co pisałeś postałeś i odpalił a teraz już może całkiem game over z nim.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1