BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 19:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] klimatronic nie chce sie wlaczyc
PostNapisane: 12 maja 2012, 19:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43b18
czesc jestem tu nowy wiec na poczatek sie przywitam. wiec witam wszystkich. moje auto to e36 z 97r m43b18. chcialbym przedstawic nurtujacy mnie juz od jakiegos czasu problem z klimatyzacja. problem polega na tym ze nie chce sie wlaczyc. jest to climatronic dwustrefowy. dodam ze caly uklad zostal sprawdzony pod wzgledem szczelnosci i nabity. jednak po nabiciu gdy wcisnalem przycisk sniezynki na panelu nie zadzialalo. mam swoj interfejs do diagnostyki i po podlaczeniu wyskoczyl blad czujnika temp parownika. wyjalem czujnik wlozylem nowy usunolem blad i dalej nic. blad nadal wyskakuje. zmierzylem czujnik omomierzem pokazuje prawidlowe wartosci i wraz ze zmiana temp rezystancja tez sie zmienia. wszystkie przewody ktore sa w przedziale silnika zostaly sprawdzone i wszystkie sa ok. przewodow w kabinie nie sprawdzalem ale wszystkie wygladaja jak nowe nie sa zawilgocone ani poprzerywane. probowalem tez podmienic sam panel w koncu to on wszystkim steruje ale tez nic to nie pomoglo. przekazniki sprawdzone sa ok. bezpieczniki tez cale. sam juz niewiem co mozna z tym jeszcze zrobic. jesli ktos mial podobny problem lub wie co moze byc nie tak to prosze o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] klimatronic nie chce sie wlaczyc
PostNapisane: 13 maja 2012, 15:24 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Sprzęgło sprężarki zapina po włączeniu "śnieżynki"?? Sprawdź czy po włączeniu klimy idzie +12V na kompresor, jeżeli dochodzi do wtyczki +12V to oznacza że prawdopodobnie magnes w kompresorze padł.

PostNapisane: 14 maja 2012, 09:22 
Pierwsze kroki

wlasnie nie idzie 12v na sprezarke. pod tym wzgledem juz wszystko chyba sprawdzilem.sprawdzilem tez czy panel wysyla jakis sygnal na czujnik cisnienia po wcisnieciu sniezynki. nic sie nie pojawia. zastanawiam sie tez czy komputer od silnika nie moze byc odpowiedzialny za to cale zamieszanie. tyle ze komp od silnika nie pokazuje zadnych bledow.

PostNapisane: 14 maja 2012, 09:45 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Teoretycznie to idzie tak: Panel klimy pin 11 do czujnika ciśnienia pin 1 z czujnika wychodzi pinem 4 i idzie do DME -pinu nie pamietam. Klima jest powiązana z DME wiec coś może tu być. Masz schematy?? Czy podesłać?? Będzie łatwiej:)

PostNapisane: 14 maja 2012, 10:29 
Pierwsze kroki

z czujnika idzie do DME na pin 11. schemat mam tylko niewiem gdzie najpierw powinien isc sygnal po wcisnieciu sniezynki na panelu. z panela na czujnik cisnienia? z panela do DME? i wtedy z DME na czujnik?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1