BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1583 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 80  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 320D 150ps chiptuning, historia, zdjęcia wykresy dane
PostNapisane: 14 maja 2012, 15:52 
Forumowicz

Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135944
A myślisz że nie chciałem aby powalczyli z moim autkiem no ba to mało powiedziane. Ale zostałem odesłany z kwitkiem powiedzieli mi że nie zajmują się takimi rzeczami. I nie robią adaptacji itp. Więc wróciłem do domku. Jutro z ranka jestem na kompie i zobaczymy co powie maszynka.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 maja 2012, 16:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Inne
piotr850514 napisał(a):
A myślisz że nie chciałem aby powalczyli z moim autkiem no ba to mało powiedziane. Ale zostałem odesłany z kwitkiem powiedzieli mi że nie zajmują się takimi rzeczami. I nie robią adaptacji itp. Więc wróciłem do domku. Jutro z ranka jestem na kompie i zobaczymy co powie maszynka.

hymm dziwna sytuacja daj znać co i jak z danymi po diagnozie pomożemy jak możemy.

PostNapisane: 14 maja 2012, 22:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Adrian ADT napisał(a):
Fratelli Bosio

TC napisał(a):
nie , są to końcówki innej firmy ale również włoskie

Adrian ADT napisał(a):
FIRAD:)

Adrian ADT, no co Ty tutaj zdradzasz tajne sekrety kolegi TC który trzyma je w sejfie ;)

Adrian ADT napisał(a):
Jak najbardziej tylko uważaj pojawiło się mnóstwo chińczyków.

już ostrzegałem, to na mnie naskoczył, i doczepił się do złego nazewnictwa ;)

Swoją drogą - czy wymiana tych końcówek to coś trudnego, potrzebny jest jakiś bardzo dobry zakład czy wszędzie robią tak samo?

Ile kosztowało by zrobienie 4 wtrysków do mojego m47tu ? Można by przy okazji je trochę wzmocnić :)

A co do wykresu :
Naprawdę brak adaptacji powodował by takie ogromne odcięcia? Przecież to wygląda jak by silnik kompletnie przygasał :zdziwko:

PostNapisane: 14 maja 2012, 23:10 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
TC napisał(a):
widze że kolega ma znów problem ... dziwię się tylko moderatorowi ....

Jaki problem? :niepewny: A może odwrotnie?

Rozpocząłem dyskusję z Adrian ADT, bo widzę, że ogarnia te wszystkie końcówki bo wymienia je z nazwy. To dużo znaczy, u mnie na rejonie nie ma takich speców, kładą co im przyślą. Dlatego kminię czy by coś u siebie nie zrobić, tylko musiałbym pewnie wysyłać albo zamówić końcówki i zawieźć tylko na przełożenie. Sam nie wiem, jakie to koszty/efekty.

nie wierzę, że moje są w idealnym stanie, program na pewno je troszkę już wymęczył :) tylko tak jak pisałem - jest teraz pełno syfu na rynku który jest gorszy od używek. Ciężko zdecydować. Nowe wtryski od 530d to koszt około 4tyś jak mi ktoś na forum pisał ( do m47 kupił, miał większe turbo wstawiać)

Mam nadzieję, że Adrian ADT, uchyli mi rąbka tajemnicy :)

PostNapisane: 15 maja 2012, 09:53 
Forumowicz

Witam witam. Właśnie powróciłem z komputerka i jestem mega zadowolony. Na samym początku napiszę wrażenia. A więc autko odzyskało pełen zakres spalania jak i mocy. Przyspiesza na każdym biegu i zakres ekonomizera na 4 tym biegu pięknie się zamyka ponad 20l. Spalanie na trasie mi spadło o 0.5l. Powodem całych tych moich fal był przepływomierz a raczej brak adaptacji także dla pana Pawła co to mnie z deprechy uratował wielkie :padam: :padam: . I w między czasie wyszły błędy czujników i padnięty jeden moduł. Autko w 100% sprawne :P

PostNapisane: 15 maja 2012, 15:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Brak
Garaż: różne szybkie... :)
To ja podepnę się pod temat ale trochę z innej beczki.
Pod koniec miesiąca wybieram się na hamownię zrobić wirusik w swojej 320cd i nurtuje mnie kilka pytań...

Czy musze jakoś specjalnie przygotować autko? Zrobiłem przegląd, wymieniłem filtry oraz olej... Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić szczególną uwagę?
Samochód jeździ(odpukać) bez zarzutu, nie kopci itp. - od zakupu zrobiłem nieco ponad 2,5tyś km bez żadnych niespodzianek a nalatane ma 136tyś km(przebieg potwierdzony). Na kompie żadnych niepokojaych rzeczy nie wywaliło...

Druga sprawa to czy po "zachipowaniu" wymaga jakichś specjalnych zabiegów eksploatacyjno serwisowych? Oliwę i filtry planuję zmieniać co 10-15tyśś. km.

Będe wdzięczny za podpowiedzi

PostNapisane: 15 maja 2012, 15:17 
Forumowicz

Spidi z tego co mi wiadomo to autko powinno być na 100% sprawne. Czyli wiadomo bez wycieków braków mocy tak jak to było u mnie, pisków pasków bo mogą pęknąc itd. Jeśli jesteś pewien że autko jest sprawne to jedź i wirusuj bydlaka. I ja jak wymienię koło pasowe i termostat to jadę na wirusika bo wiem że już nic nie padnie. Co do eksploatacji po. To wymiana oleju co 10 tysi. Dbamy o turbaweczkę no i frajda z jazdy. Wiadomo bez szaleństw palenia laczków itp itd auto ma jeździć a nie stać i się psuć bo komuś się zachciało palenia laczka. Oczywiście dawaj wykresik po wirusie.

PostNapisane: 15 maja 2012, 18:42 
Pierwsze kroki

Widzisz Piotrze wystarczyło podjechać zaadoptować i po kłopocie :)

SPIDI wszystko co wymieniłes wystarczy a resztę powie diagnostyka przed programem i wykres na seri spokojnie
dla porównania dzisiejsze E91 150ps:P
Obrazek

PostNapisane: 15 maja 2012, 18:45 
Pierwsze kroki

deejeys napisał(a):
Mam nadzieję, że Adrian ADT, uchyli mi rąbka tajemnicy :)
\
co potrzeba pisz śmiało;) to żadna tajemnica gdzie części kupić i jakie podaj dokładnie co potrzebujesz wrzucę linki:)

PostNapisane: 15 maja 2012, 22:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Spidi zakład w jakim będziesz robił wirusa raczej sam z siebie sprawdzi stan autka przed modyfikacjami :)

PostNapisane: 15 maja 2012, 22:21 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Czy wymiana tych końcówek to coś trudnego, potrzebny jest jakiś bardzo dobry zakład czy wszędzie robią tak samo?

Ile orientacyjnie kosztowało by zrobienie 4 wtrysków do mojego m47tu ? Można by przy okazji je trochę wzmocnić :hyhy:

nie wierzę, że moje są w idealnym stanie, program na pewno je troszkę już wymęczył + przebieg również ;)

Ogólnie samo zrobienie wtrysków bez korekty zapewne nic nie da, prawda? Ogólnie zdrowe ori wtryski chyba do ~205hp podają paliwa tak ? Na więcej je już nie stać?:P

PostNapisane: 16 maja 2012, 00:00 
Pierwsze kroki

Zrobienie wtrysku o w granicy 150 zł sztuka powinien to zrobić ktoś kto posiada odpowiedni sprzęt aby sprawdzić ciśnienie i dawki samemu raczej nie polecam choć znam takich :-) jak będziesz potrzebował zrobić to daj znać może załatwi jakiś odpowiedni rybacki we Wrocławiu w bosch serwisie a co do wydajności to zależy od stanu więcej niż 209 nie zrobiłem na seryjnych i ale na nie seryjnych można więcej niedługo jak posiadamy to wrzuca fajny wykresie ale z 57 już nie daleko do miłego wyniku

PostNapisane: 16 maja 2012, 06:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30 340Xi
Kod silnika: B58
Czekam z niecierpliwością na finalny wynik tej Alpinki :)

PostNapisane: 16 maja 2012, 08:54 
Pierwsze kroki

A skąd przypuszczenie że to alpina? Mamy już na koncie e 39 z ładnym wynikiem z dawnych czasów :-):-):-)

PostNapisane: 16 maja 2012, 11:50 
Przyjaciel forum

deejeys napisał(a):
Czy wymiana tych końcówek to coś trudnego, potrzebny jest jakiś bardzo dobry zakład czy wszędzie robią tak samo?

Ile orientacyjnie kosztowało by zrobienie 4 wtrysków do mojego m47tu ? Można by przy okazji je trochę wzmocnić :hyhy:

nie wierzę, że moje są w idealnym stanie, program na pewno je troszkę już wymęczył + przebieg również ;)

Ogólnie samo zrobienie wtrysków bez korekty zapewne nic nie da, prawda? Ogólnie zdrowe ori wtryski chyba do ~205hp podają paliwa tak ? Na więcej je już nie stać?:P

nad zmianą końcówek wtrysków pomyślałbym na samym końcu ... sprawdź najpierw czy wtryski od 535d podpasujesz i unikniesz zbędnych zabiegów , przy sofcie również mniej zabawy będzie ponieważ za wzór będziesz miał fabryczną kalibrację tych wtrysków ...

PostNapisane: 16 maja 2012, 13:51 
Pierwsze kroki

TC napisał(a):
nad zmianą końcówek wtrysków pomyślałbym na samym końcu ... sprawdź najpierw czy wtryski od 535d podpasujesz i unikniesz zbędnych zabiegów , przy sofcie również mniej zabawy będzie ponieważ za wzór będziesz miał fabryczną kalibrację tych wtrysków ...

535d 286ps czy 330d 231PS to te same wtryski i z tego co wiem jest inne mocowanie wtrysku i przewodów paliwowych :) wiec ciężko ale polecam z Alpiny e39 530D BiTurbo do 330 na pewno wystarczają i znoszą to jak należy tylko koszta straszne:)

PostNapisane: 16 maja 2012, 14:42 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
TC, na razie tak tylko luźno myśle, na pewno braknie mi powietrza dla takich mocnych wtryskow. Pomyślałem o remapie, tylko czy tu da sie coś wiecej wyskrobac?

Ogólnie padło pytanie o metanol ( w moim przypadku zamiast mieszanki 49(metanol) / 51(woda) zastępuje go etanolem ze względu na problematycznosc zakupu (dostępny w Łodzi na brukowej w Chemii, butelka 1litr z kaucja to około 15zl z tego co pamietam) tylko trzeba prowadzić działalność i podpisać oświadczenie po co i na co. Raz kupiłem , ale efekty takie same jak na etanolu ( o tym dalej)

Zadanie? Schlodzic tloki, zwiększyć kompresje i tym samym moc. Kwestia jest taka - ogólnego przyrostu mocy nie ma z tego, przynajmniej ja go nie uswiadczylem, co zreszta potwierdziły moje i Matimy wypady na przedmuchanie sadzy z tlumika i nagaru z EGR :) może jak by założyć większa dysze? Wątpię... Nigdy specjalnie nad tym nie medytowalem, może kiedyś?

Ogólnie poczekam jeszcze na Krzyska, bo jestem pewny ze on coś jeszcze poprawi. Tylko to i tak będzie nadal dla mnie za mały krok w przód... :niepewny:

PostNapisane: 16 maja 2012, 14:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30 340Xi
Kod silnika: B58
Adrian ADT napisał(a):
A skąd przypuszczenie że to alpina? Mamy już na koncie e 39 z ładnym wynikiem z dawnych czasów :-):-):-)

Jak byłem u Ciebie srebrną 330d z kolegą na remap to widziałem tam Alpinkę E39, już w trakcie modzenia. ;) :P Stąd moje podejrzenie, że to właśnie o nią Ci chodziło. :P

PostNapisane: 16 maja 2012, 17:01 
Pierwsze kroki

deejeys napisał(a):
Ogólnie poczekam jeszcze na Krzyska, bo jestem pewny ze on coś jeszcze poprawi. Tylko to i tak będzie nadal dla mnie za mały krok w przód... :niepewny:

Na pewno opublikuje wszystko i będzie to na rolkach
dawidd3 napisał(a):
Jak byłem u Ciebie srebrną 330d z kolegą na remap to widziałem tam Alpinkę E39, już w trakcie modzenia. ;) :P Stąd moje podejrzenie, że to właśnie o nią Ci chodziło. :P

Zdrajca:) oczywiście żart:) tak tak to ona mogę powiedzieć ze na razie na 368PS jest NM nie pamietam ale dobrze ponad 700 zmiana z automatu na manual teraz pompa wysokiego Ciśnienia się robi pomału zobaczymy co zrobią:) z tłoczkiem wedle naszych instrukcji przewiduje pod koniec maja złożyć to w ramach możliwości czasowych. Jeżeli moderatorzy pozwolą i nie uznają go za reklamę to będzie nowy temat ze zdjęciami i wykresami z serii i z modu z poprzedniej firmy której nie ujawnię bo mieli problem aby ogarnąć 2 sprężarki dalej ładowały serię;) a paliwa wystarczyło na 320PS a jest to bardzo renomowana firma w Polsce i nie tylko :) a soft kosztował kilka tysi:) kto wie ten niech zatrzyma dla siebie bo wstyd.
Poproszę grzecznie o zgodę:)

PostNapisane: 16 maja 2012, 18:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Brak
Garaż: różne szybkie... :)
Adrian ADT, piotr850514, Szczurek1986, dzięki za podpowiedzi...
Tak też myślałem ale wolałem się upewnić. Jak już będę po operacji napewno pochwalę się wykresem - tyle, że będzie to dopiero za około 2 tygodnie. Póki co mam jeszcze dylemat do kogo jechać - mam tu lokalnie co najmniej 2-3 osoby znające się na rzeczy ale rozważam też wypad do stolicy do którejś z bardziej znanych firm...

pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1583 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 80  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1