BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Prawo jazdy - czyli zaczynamy kombinowanie...
PostNapisane: 22 czerwca 2012, 23:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Daniel_85, co tam takowego posiadasz ? Jak wysokie są kary za posiadanie takowego urządzenia?

Edit: tak patrzę i w sumie są modele po 200-400 zł albo 2000zł

Cytuj:
Ma wbudowaną obsługę pasma Ku, aktualnie wykorzystywanego w Europie. Cobra XRS-9345 reaguje na wszystkie typy radarów wykorzystywanych w policji, zarówno radiowych jak i laserowych oraz wykrywa fale w promieniu 360 stopni.

Antyradar wykrywa najnowsze radary pracujące w trybie bardzo szybkiego pomiaru prędkości POP. XRS 9345 posiada system ostrzegania o utrudnieniach na drodze dzięki funkcjom Strobe Alert oraz Safety Alert.

Cobra XRS 9345 jest niewidzialna dla wykrywaczy antyradarów w systemach VG-2 oraz Spectre I.

Tzn on zaniża ten pomiar czy tylko wykrywa to, że namierzają pojazd? :niepewny:

Ale raczej to igranie z ogniem, nie dla mnie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 05:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Napewno lepsze niż antyradar jest CB.
Też nie lubię długich batów dlatego kupiłem dyskretną antene President Georgia+Radio President Johny II
Tak to wygląda
Obrazek
Jeżdze sporo po Europie jak i po Polsce i naprawdę nie wyobrażam sobie jazdy bez CB.
Zasięg na tej antenie nie jest napewno porażający, ale w zupełności wystarcza do sprawnej komunikacji w mieście i na trasie.
CB to nie tylko unikanie mandatów...ma też wiele innych równie potrzebnych zalet jak np omijanie korków itp...

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 09:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
AD/HD napisał(a):
generalnie cudnie logiczny kraj

Oooo... jak Ci się nie podoba to weź tego swojego sołtysa, wójta czy co tam macie do mnie wyekspediuj, ja się strasznie uciesze jak polikwidują trochę parkingów w mieście i dołożą progów zwalniających :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 09:25 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Tomek napisał(a):
Oooo... jak Ci się nie podoba to weź tego swojego sołtysa, wójta czy co tam macie do mnie wyekspediuj, ja się strasznie uciesze jak polikwidują trochę parkingów w mieście i dołożą progów zwalniających

Tak, zróbmy je co 100 metrów. A parkingi tylko 10km od centrum, niech ludzie tachają wszystko z buta do domu! Nie może być za łatwo! I niech najlepiej pchają te auta, silnik może pracować tylko raz na godzinę 10minut. I ograniczenie prędkości w całym kraju do 20km/h w mieście , 30km/h poza miastem i autostrady max 40km/h

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 17:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
deejeys napisał(a):
Obrazek

Sytuacja taka jak na zdjęciu - pieszy przechodzi z prawej strony jezdni na lewą , już przeszedł za mój pojazd. Nie wolno mi wjechać na przejście do póki on nie zejdzie, w innym wypadku 8pkt + ileś zł mandatu. Czy to nie jest lekka przesada? :oczami: Dodam, że ostatnio chwilę dłużej poczekałem, to typowi z tyłu już biała piana się toczyła :rotfl:

Z tego co pamiętam na kursie na prawko (było to 6 lat temu, może coś się zmieniło) poruszaliśmy dokładnie identyczna sytuacje i jeżeli pieszy cie minął i nie przecinasz mu już drogi to możesz ruszyć. Sa skrzyżowania z 4 pasami i stojąc na 1 jabys chciał czekać aż minie 4 to ci się 2 razy światło zdąży zmienić.

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 10:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
a wracając do prawka z UK.. chciałem takie wyrobić - oddałem Polskie prawko, niestety po 2 dniach telefon, że mam się stawić w urzędzie... okazało się, że mam 6 pkt karnych i dopóki konto nie będzie czyste nie mogę wymienić prawa jazdy -oddali mi polskie. Najłatwiej to ukraińskie prawko - 3000zł na wszystkie kategorie :D

PostNapisane: 24 czerwca 2012, 10:46 
Częsty bywalec

///david napisał(a):
z tego co się orientuję to niczego to nie zmienia o ile masz adres stałego zameldowania na terytorium Polski i figurujesz jako posiadacz polskiego prawa jazdy.

Ja mam prawko NL,mialem kontrole w Polsce i z ciekawości sie spytałem jak to wygląda z punktami.Powiedział ze jak mam polskie obywatelstwo to normalnie dostaje punkty w PL,jedynie ze sie owego obywatelstwa zrzeknę to wtedy juz nie dostane punktów.

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 20:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
deejeys napisał(a):
Daniel_85, co tam takowego posiadasz ? Jak wysokie są kary za posiadanie takowego urządzenia?

Edit: tak patrzę i w sumie są modele po 200-400 zł albo 2000zł

Cytuj:
Ma wbudowaną obsługę pasma Ku, aktualnie wykorzystywanego w Europie. Cobra XRS-9345 reaguje na wszystkie typy radarów wykorzystywanych w policji, zarówno radiowych jak i laserowych oraz wykrywa fale w promieniu 360 stopni.

Antyradar wykrywa najnowsze radary pracujące w trybie bardzo szybkiego pomiaru prędkości POP. XRS 9345 posiada system ostrzegania o utrudnieniach na drodze dzięki funkcjom Strobe Alert oraz Safety Alert.

Cobra XRS 9345 jest niewidzialna dla wykrywaczy antyradarów w systemach VG-2 oraz Spectre I.

Tzn on zaniża ten pomiar czy tylko wykrywa to, że namierzają pojazd? :niepewny:

Ale raczej to igranie z ogniem, nie dla mnie...

Mam urządzenie Crunch 2110. Wykrywa zwykłe suszarki, laserówki, fotoradary i kamery :) Za posiadanie nie możesz zostać ukarany, jeśli przypalą Cię na używaniu to pewnie wtedy coś tam by było ale odpukać do tej pory mam spokój :) Koszt takiej zabawki to ok 500 zł ale już mi się zwrócił :D

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 21:08 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Czytam sobie i trafiłem na :

Cytuj:
1. CAŁKOWITA NIESKUTECZNOŚĆ NA RADARY PISTOLETOWE.

Podstawową pierwszą wadą wykrywaczy jest to że są praktycznie nieużyteczne w obronie przed radarami pistoletowymi. Nawet najdroższe modele i ich dobre parametry nic na to nie pomogą. Wynika to z tego że pomiar za pomocą radaru pistoletowego trwa bardzo krótko. Najstarsze radary pistoletowe używane w polsce K-15 mierzą w czasie ok. 300mS tj. 0,3sek. najnowsze 60mS. Nawet w czasie 300mS nie ma żadnej możliwości zwolnienia samochodem. Najszybszy (najdoższy) wykrywacz reaguje w czasie ok.50mS, człowiek (najszybciej) w ok. 150mS. Na zwolnienie pozostaje 0.1s - nic się nie da zrobić! Dźwięk wykrywacza sygnalizuje tylko potrzebę wyjęcia odpowiedniej kwoty.
W przypadku iskry pomiar jest wykonany zanim zdążymy nawet pomyśleć 67ms, czyli ok.14 pomiarów na sekundę!!

Czas pomiaru (stan ilościowy) radarów pistoletowych używanych w Polsce:

K-15 X band - 300mS ok. 150szt ? złomowane
K-15 K band - 250mS ok.50szt ? złomowane
Rapid 1a - 250mS ok.1200szt. wycofywane, nie produkowane
Rapid 2Ka - 300mS ok.200szt. nie planuje się zakupów.
Iskra -1 fast op. - 67mS ok.450szt. planowane dalsze zakupy.

Wykrywacz radarów może nas tyko w porę ostrzec gdy policjant mierzy prędkość samochodu jadącego przed nami, i jest to robione na prostym odcinku drogi. W praktyce zdarza się to rzadko gdyż policjanci nie "świecą radarami" bez potrzeby. Najpierw wzrokowo selekcjonują pojazdy, gdy wreszcie ktoś jedzie wyraźnie szybciej jest mierzony, i zatrzymywany do kontroli, w tym czasie suszarka jest najczęściej odłożona i przejeżdżają wolno kierowcy którzy mogli odebrać sygnał z radaru. Po kilku minutach policjant rozpoczyna nowe "łowy" gdy jadą już szybko kierowcy którzy nie mogli odebrać sygnału z radaru. Maksymalny zasięg wykrywacza to w linii prostej ok. 4km, czyli 4minuty jazdy 60km/h, zasięg niby duży ale jak widać nic to nie daje. Dodatkowo policjanci najczęściej instalują się w dołku za wzniesieniem, lub na zakręcie. Taka jest taktyka użycia radarowych mierników prędkości. Kierowca nawet z najlepszym wykrywaczem nie ma żadnych szans. Specjaliści od takich pomiarów oceniają skuteczność tych metod na 97%. Oznacza to że na 100 kierowców z wykrywaczami (najlepszymi) może się "uchować" 3 i to tylko z winy nieudolności policjanta.

Cytuj:
2. NIEPRZEWIDYWALNA SKUTECZNOŚĆ NA FOTORADARY.

Wielu kierowców czytając w internecie posty "spreparowane" przez sprzedawców wykrywaczy zadaje sobie pytanie- jeżeli przeciętny wykrywacz (za 300zł) wykrywa fotoradar zurad z 500m, dlaczego ktoś jeszcze płaci mandaty?? Pełno jest takich testów. Czytając fora (też często zafałszowane) jeden użytkownik podaje że jego antyradar wykrył z 50m, drugim razem ten sam, wykrył już z 500m - skąd są takie rozbieżności w ocenie, nieraz opisywane są przypadki że za pierwszym przejazdem wykrył fotoradar z 300m za drugim z 40m - ten sam fotoradar, tym samym wykrywaczem?? Pomijając wiarygodność tych testów, sprawa ta chyba celowo nie jest dokładnie przedstawiana przez sprzedawców antyradarów. Postaramy się to wytłumaczyć.

Fotoradar podobnie jak radar pistoletowy wysyła falę w postaci wiązki ( Dobrą analogią jest światło latarki w ciemnościach) . Wiązka ta jest wąska i ma szerokość tylko kilku stopni. Gdyby fotoradar np. Zurad umieścić na wprost samochodu z wykrywaczem, to wykrywacz bez problemu wykryje taki sygnał z 500m. Jednak fotoradary stawia się inaczej - specjalnie!!

Każdy fotoradar jest ustawiony w stosunku do jezdni pod kątem 20 lub 22 stopni w zależności od typu. To tak jakby latarką świecić nie wzdłuż drogi ale pod kontem 20stopni, światło w kierunku drogi będzie dużo słabsze niż w wiązce światła z latarki ustawionej pod kątem 20 stopni do drogi . W samochód jadący drogą nie jest więc wycelowana wiązka radaru i większość mocy radaru idzie w bok. Samochód znajdzie się w odchylonej od osi drogi wiązce fotoradaru dopiero jak będzie w odległości 10-20m od fotoradaru i wówczas zostanie zrobiony pomiar i zaraz potem zdjęcie. Jednak gdy pojazd jest np. w odległości 100m od fotoradaru wiązka radaru omija go i w kierunku samochodu - w bok pada tylko fala z tz. listków bocznych anteny radaru (to takie pasożytnicze promieniowanie anteny poza główną wiązką radaru). Sygnał taki jest o ok. 40dB (decybeli) słabszy od sygnału z wiązki radaru. 40dB to jest 10.000 !! razy słabszy od sygnału na wprost anteny fotoradaru!!. Tak słaby sygnał może byś odebrany dopiero z odległości kilkunastu metrów, a nie np. z 500m.

Gdyby umieścić fotoradar na zupełnym pustkowiu np. na lotnisku i tam testować wykrywacze to najlepsze wykrywały by, ustawiony skośnie fotoradar z 20m, podczas gdy będąc na wprost fotoradaru z 500m. Dlatego (są też inne przyczyny) fotoradary ustawia się pod kontem do jezdni, bardzo utrudnia to wykrycie fotoradaru który promieniuje nie wzdłuż drogi ale w bok. W praktyce na drodze sytuacja jest dla kierowcy z wykrywaczem lepsza niż na lotnisku. W otoczeniu drogi jest zawsze wiele obiektów, budowli, innych samochodów, od tych przedmiotów odbija się skośna fala z radaru i pada do wykrywacza. Wykrywacze odbierają więc fale z fotoradarów rozproszone od różnych obiektów. Z tego powodu konfiguracja terenu, zabudowa wreszcie ruch samochodów z przeciwka ma decydujący wpływ na wykrycie fotoradaru. Z tego powodu raz ten sam wykrywacz wykryje fotoradar z 30m i będzie za pózno, a innym razem będzie jechał np. tir z przeciwka i wykrywacz wykryje fotoradar z 300m i uratujemy punkty. Żeby wykryć w porę fotoradar trzeba mieć po prostu szczęście.

źródło : http://micom.net.pl/indexOCHR.html

W sumie , to słabo to wypada... Chyba, że to jakiś imbecyl pisał, ale raczej z sensem argumenty...

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 22:02 
Zacna persona forum

Argumenty sensowne tylko w tym pierwszym wypadku. Antyradar wykrywa suszarkę wtedy, kiedy jest ona używana więc jak ktoś jedzie pierwszy i jest namierzany to po ptakach jak to się mówi.. W drugim przypadku różnie to bywa, zależy pewnie od urządzenia. Moje działa na zasadzie sonaru i monitoruje dookoła auta, więc taką skośną wiązkę z fotoradaru też łapie.. Według mnie to pisał jakiś policjant żeby zniechęcić ludzi do używania tego :) Osobiście nikogo nie namawiam a w trasie oprócz antyradaru używam też CB a przede wszystkim mózgu :)

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 22:05 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Tylko czekam, aż nam do dachów założą nadajniki z ładunkiem wybuchowym , które w momencie przekroczenia prędkości o 25km/h wybuchną.

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 22:07 
Zacna persona forum

W tym kraju wszystkiego można się spodziewać..

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 22:15 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Daniel_85, nie mamy może co narzekać, bo są kraje w których mają gorzej (dziwne, ale prawdziwe)

Tylko u nas jest w strasznie dziadowski sposób to wszystko egzekwowane. W żaden sposób nie widzę w tym działania prewencyjnego, tylko czysto zarobkowe.

taka ciekawostka, może to fejk ale motyw świetny...

Obrazek

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 22:23 
Zacna persona forum

deejeys napisał(a):
W żaden sposób nie widzę w tym działania prewencyjnego, tylko czysto zarobkowe.

I dlatego właśnie takie działanie jest kompletnie pozbawione sensu.. Wiadomo, że przepisy drogowe i ograniczenia prędkości po coś są ale niech to będzie robione z głową..

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 12:54 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Pod-wzgledem-bezpieczenstwa-Polska-w-ogonie-Europy,wid,14666842,wiadomosc.html?ticaid=1eaca

Jeździć się odechciewa :wstyd: Jeszcze rozumiem UK, Niemcy czy inne zachodnie państwa, ale że mamy gorzej niż w Serbii, Litwie albo Rumunii to już jest niewyobrażalne. Polakom powinno się po prostu odebrać samochody i na powrót dać konia i lejce :wstyd:

Powinno sie wprowadzić kolejny obowiązek jazdy na swiatlach, poza swiatłami do jazdy dziennej/mijania, także z ''kogutami'' na dachu :rotfl: , bo bez swiateł w dzień auto nie jest widoczne :rotfl: .

deejeys napisał(a):
niech dalej robią drogi szerokości chodnika to tak będzie... Większość tych wypadków to są na wąskich drogach, gdzie pełno drzew i... pijanych kierowców też nie brakuje.

deejeys napisał(a):
Wystarczy, że ja będę jechał przepisowe 70 a z na przeciwka będzie leciał dziabnięty typ - nie mam gdzie uciekać.

Są też drogi, gdzie praktycznie pobocza nie ma, bo zaraz jest głęboki rów melioracyjny, mowa o nowo remontowanych drogach, gdzie ten rów jest wyłozony kostką.

Daniel_85 napisał(a):
Mam urządzenie Crunch 2110. Wykrywa zwykłe suszarki, laserówki, fotoradary i kamery Za posiadanie nie możesz zostać ukarany, jeśli przypalą Cię na używaniu to pewnie wtedy coś tam by było ale odpukać do tej pory mam spokój Koszt takiej zabawki to ok 500 zł ale już mi się zwrócił

Kamer nie wykrywa, bo kamery/wideo rejestratory nie wysyłają fal ;).

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 14:27 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
renoraines napisał(a):
Są też drogi, gdzie praktycznie pobocza nie ma, bo zaraz jest głęboki rów melioracyjny, mowa o nowo remontowanych drogach, gdzie ten rów jest wyłozony kostką.

Wiem, takie też właśnie mam na myśli - wąsko, i bez możliwości minięcia się, ucieczki. Jak dla mnie bardzo nie przemyślane...

czyli reasumując - antyradar to bezsens...

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 22:55 
Zacna persona forum

deejeys napisał(a):
renoraines napisał(a):

Wiem, takie też właśnie mam na myśli - wąsko, i bez możliwości minięcia się, ucieczki. Jak dla mnie bardzo nie przemyślane...

czyli reasumując - antyradar to bezsens...

U mnie jest taka droga. Każda próba ucieczki na pobocze kończy się w dość głębokim rowie.
A co do antyradarów.. Miałem przypadek na stacji benzynowej, że obok podjechała nieoznakowana vectra. Urządzenie mi wyło niemiłosiernie i migała kontrolka, która wskazuje wideorejestrator. Na trasie też się odzywa więc coś musi wykrywać.. W każdym razie mam, używam ale nikogo nie będę do tego namawiał :)

PostNapisane: 26 czerwca 2012, 23:21 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113367
deejays,
jest taka nawigacja na androida - Janosik, pokazuje radary, gdzie w pobliżu stoi Policja, ograniczenia prędkości. Sama nawigacja mi nie pasi, ale sama informacja jak najbardziej przydatna.

Taki urok marki BMW, a raczej jego brak, że jest postrzegana jako auto dilerów, cwaniaków itp.

Taka ciekawostka odnośnie zagranicznego prawa jazdy.
Kilka lat temu byłem u USA i tam zrobienie prawka kosztowało jakie 110$. Ponoć można było później takie prawo jazdy przetłumaczyć na PL i wszystko grało. Tam egzamin banalny, no i koszt znacznie tańszy, wtedy w PL było coś ok.1k.

Zdziwiły mnie te przepisy unijne, no cóż, nie jesteśmy już krajem suwerennym.

Co do Sztokholmu to się nie dziwię, ogólnie w Szwecji spotkałem się z największą kulturą jazdy, byłem w sumie w charakterze pieszego, ale jak dopiero zbliżałem się do pasów, to auta już zwalniały do minimum te 20-30 metrów przed, abym mógł spokojnie przejść. To było naprawdę ok, bo wiedziałem, że auto mnie przepuści, mogę spokojnie przejść.

Byłe E46 2.2 Mystic Blau/Hellbeige
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

PostNapisane: 27 czerwca 2012, 14:32 
Forumowy terrorysta

Co do antyradarów, są wśrod nich i ''daewoo'' są i ''bmw'', te pierwsze reagują nawet na drzwi automatyczne hehe. Dobrym,ale drogim antyradarem jest Valentine One Euro.

PostNapisane: 27 czerwca 2012, 14:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Ford Mondeo
Kod silnika: Freunde am Fahren
A co z tymi urządzeniami, co zaniżają wyniki pomiarów?

I Obrazek Poland Kurde!
Jeśli mogę Ci pomóc, służę pomocą!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1