BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Złodziejski kraj , kolejny pomysł rządu przeciwko kierowcom
PostNapisane: 2 września 2012, 16:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kostek_ja napisał(a):
W ogóle wraz z rozwojem cywilizacji różnica miedzy poziomem życia ludzi normalnych a bogatych się powoli zaciera.

Yyy... push what ?

kostek_ja napisał(a):
Jak jesteśmy w temacie motoryzacji to spójrzmy chociażby na samochody. Kiedyś jak się człowiek przesiadał ze zwykłego samochodu dla szarych ludzi do właściwie jakiejkolwiek beemki to to była przepaść. I człowiek naprawdę z tej różnicy korzystał. A teraz? Każdy trochę lepszy samochód przy normalnym użytkowaniu nie ustępuje dobrej 7er. OK, różnica jest i to spora, ale kto korzysta z tych wszystkich bajerów jakie oferuje. Z mocy, z hamulców i zawieszenia? Teraz każdy trochę lepszy samochód ma czujniki parkowania, przyśpiesza wystarczająco dobrze, ma klimę, jest cichy, wygodny itd. Ja nie potrzebuję niczego więcej. Zaraz ktoś mi powie że dużej części nie stać nawet na najtańszy nowy samochód. OK, ale za 3-5 lat zdecydowana większość będzie sobie mogła na nie pozwolić, a ci co nie mogą to w zdecydowanej większości ludzie którym nic się nie chce.

Tu się zgodzę w pełnej rozciągłości. Porównanie na zasadzie Reanult Megane pierwszej generacji które jestem zmuszony teraz eksploatować wypada na korzyść E36 niszcząco. Renówka to czysta tragedia pod każdym względem. Megane to straszny, plastikowy, badziewny kondon. Ale najnowsze Megane i F30. No różnica jest ale przepaść na pewno nie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 września 2012, 17:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Bobby Vintage napisał(a):
Yyy... push what ?

Długi temat, dobry na rozmowę przy piwie ;)

PostNapisane: 2 września 2012, 17:34 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
A tymczasem w Paryżu przerabia się miejskie ekspresówki na deptaki dla pieszych :)
http://www.guardian.co.uk/world/2012/au ... pedestrian

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 września 2012, 17:35 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Bobby Vintage napisał(a):
Renówka to czysta tragedia pod każdym względem. Megane to straszny, plastikowy, badziewny kondon.

No, No ! Poczekaj niech tu tylko Benyy wpadnie!

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 3 września 2012, 06:01 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
To czemu nie zarabiasz więcej skoro to dla Ciebie nie problem?

Mówisz że drogo to ci napisałem że wystarczy więcej zarabiać. Weź się za robotę i mniej narzekaj :) Też nie będzie to wtedy dla ciebie problemem. A przynajmniej w nie tej skali co teraz.

KotSylwester napisał(a):
bo ich nie stać

Chyba sobie teraz kpisz :)

KotSylwester napisał(a):
polecam google i poczytać o mieście zamiast idealizować jak to w Europie jest super, sami bogaci ludzie i na wszystko ich stać a nie mają aut bo im nie potrzebne.

Mniej teorii z googli a więcej praktyki.

PostNapisane: 3 września 2012, 06:48 

I to jest dyskusja na poziomie. Nie masz praktyki, bo nie byłeś, poczytać w google też nie chcesz, wolisz się kierować jakimś wyidealizowanym pojęciem o świecie bo wg. Ciebie w całej europie poza Polską się tak pięknie żyje, wszyscy są bogaci, mogą więcej zarabiać itp. itd.

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
To czemu nie zarabiasz więcej skoro to dla Ciebie nie problem?
Mówisz że drogo to ci napisałem że wystarczy więcej zarabiać. Weź się za robotę i mniej narzekaj Też nie będzie to wtedy dla ciebie problemem. A przynajmniej w nie tej skali co teraz.

Zbliż się do mojego poziomu życia to porozmawiamy :ok:

Masz takie samo wyidealizowane pojęcie o Francji czy innych krajach jak hindusi, arabowie i... ludzie z czarnego lądu, którzy wyemigrowali tam bo to kraina mlekiem i miodem płynąca.

Myślę że tyle w temacie, reszta dyskusji jest bezcelowa.

PostNapisane: 3 września 2012, 09:47 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Heh, zabrzmiało zaściankowo :) Żal.pl :)

Mierzysz wszystko swoją miarą a to daje bardzo wąskie spektrum widzenia na wiele kwestii.

Oczywiście nikt nic nie wie a Ty Radku wiesz wszystko o krajach które widziałeś na globusie lub może przez nie przejechałeś lub widziałeś przez okno w samolocie.
Ogólnie rzecz biorąc dużo mówisz mało wiesz :)

PostNapisane: 3 września 2012, 10:06 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Temat jak zwykle na temat...

wbrew obiegowej opinii meduza żywi się owocami morza choć gdyby mogła jadła by dżem...

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 3 września 2012, 11:23 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
mani210, langusta...! :zabawa:

PostNapisane: 3 września 2012, 12:11 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Kurcze faktycznie toż to langusta :mur:

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 3 września 2012, 12:30 

mangusta :rotfl: :faint: :faint:

PostNapisane: 3 września 2012, 18:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Polacy nie dorośli do kierowania samochodami,ba :!: nawet rowerami.

Niestosowanie się do przepisów i chamstwo na drogach to nasza domena,niestety.
I nie można zwalać tego na brak autostrad,bo wiem jak jeżdżą na drogach niższego szczebla we Francji,Belgii,Holandii,Niemiec czy UK itd. Nie ma wyprzedzania na trzeciego,nie ma brawurowej jazdy,za to kierowcy sobie pomagają,np. w UK częstym widokiem jest miganie światłami,oznacza to wpuszczenie auta na swój pas.

Faktycznie w Polsce jeżdżąc zgodnie z przepisami można zostać strąbionym,to właśnie świadczy o naszej kulturze,mentalności,grubiaństwie. Daleko nam do Europy w dziedzinie infrastruktury,ale jeszcze dalej w prawidłowym zachowaniu na drodze.

PostNapisane: 3 września 2012, 21:41 
Administrator

JarekBDG napisał(a):
Daleko nam do Europy w dziedzinie infrastruktury,ale jeszcze dalej w prawidłowym zachowaniu na drodze.

Nic dodać nic ująć.

PostNapisane: 12 września 2012, 16:31 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polscy-k ... omosc.html

Państwo milicyjne, chcą nas kontrolować całkowicie. Może jeszcze mam im numer buta i obwód fiu#a podać :] patologia narodowa.

PostNapisane: 12 września 2012, 20:07 
Forumowy terrorysta

NANOCSmilosz napisał(a):
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polscy-kierowcy-w-duzym-niebezpieczenstwie,1,5244153,wiadomosc.html

Państwo milicyjne, chcą nas kontrolować całkowicie. Może jeszcze mam im numer buta i obwód fiu#a podać :] patologia narodowa.

Cytuj:
Mimo że przedstawiciele GITD przekonywali, że przed umieszczeniem nowych fotoradarów dokonano dokładnej analizy, okazuje się, że w wielu miejscach nie pomogą. - Większość fotoradarów ustawiana jest tam, gdzie ludzie jeżdżą szybko. A powinny stanąć tam, gdzie kierowcy jeżdżą niebezpiecznie - przekonuje w rozmowie z "Polityką" Jarosław Teterycz, ekspert w zakresie urządzeń do pomiaru prędkości. To właśnie lokalizacja nowych fotoradarów budzi największe kontrowersje. - Idea systemu jest dobra, ale realizacja zła. Radary powinny być ustawiane przy szkołach. Albo tam, gdzie obok dużej liczby ludzi występuje również duży ruch pojazdów. Przekroczenie prędkości w mieście o 10 km/h powoduje, że pieszy w czasie uderzenia nie ma szans na przeżycie - twierdzi Teterycz. Utrzymuje też, że zamiast dróg krajowych, powinno się stawiać radary przy lokalnych, gdzie jest więcej szkół.

Czyli standard, czego sie dotkną to spier.... Bezpieczenstwo na drogach sie nie liczy.Najwazniejsza jest kasa, kolejny raz od kierowcow zaczynajac od podatkow w paliwie, przez 1,2 mld zl przewidziane w budzecie jako wplywy z mandatów itd.

PostNapisane: 12 września 2012, 20:16 
Specjalista

renoraines, no tylko ciągną kase ile wlezie teraz. wiedzą że jak przyjdzie głosowanie to ich ludzie nie wybiorą i pospadają ze stołków więc muszą teraz jeszcze bardziej się nachapać

PostNapisane: 13 września 2012, 20:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
nie wiem czy stare ale ja to czytam poraz 1 :D

Cytuj:
Jan Koza-Kozłowski Pacanów, 23.08.2012

Ul. Kozia 3

PACANÓW 333

Do
Komendanta Policji w Pacanowie
Ul Capa Pachnącego 1

P R O Ś B A / WNIOSEK

Szanowny Panie Komendancie,

W dniu 22.07.2012 o godz. 19.30, zostało zrobione zdjęcie (rzekomo mojego pojazdu) o Numerze Rej. 12PIGS43 i przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie, obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru - pomiar prędkości - może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Jednak - do rzeczy:

1.

Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.
2.

Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Komendę Policji w Pacanowie do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dn. 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Komenda Policji w Pacanowie dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego funkcjonariuszom Komendy Policji w Pacanowie na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).
3.

Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/.
4.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.
5.

Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.
6.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.
7.

Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu 22.07.2012 (ze szczególnym uwzględnieniem godzin /zakres godzinowy przed i po godzinie zdarzenia/), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to /tu wymienić np. że w miesiącu kiedy nastąpiło zdarzenie/ był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.
8.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja była podpisana faksem, a nie oryginalnym podpisem funkcjonariusza Policji. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.
9.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.
10.

Proszę o dokładne informacje - czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już pomniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi +/- /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?
11.

Na jakiej podstawie prawnej Komenda Policji w Pacanowie wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.
12.

Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/, a także czy Komenda Policji w Pacanowie sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.

Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.

Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.

W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż Komenda Policji w Pacanowie nie posiada ww. dokumentów a jednocześnie, że doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny (przez Urzędników Administracji Terenowej w celu podreperowania moim kosztem - budżetu Państwa oraz Gminy Pacanów – co stanowi podstawę (i jest moim prawnym obowiązkiem) do złożenia w Prokuraturze doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 300 KK.

Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję

Z poważaniem,

Jan Koza-Kozłowski

PostNapisane: 13 września 2012, 21:30 
Specjalista

jednego można już odhaczyć złapał game over, tylko ciutke popadało i poniosła fantazja rajdowców :D
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Wyp ... 61875.html
ludzi jako ludzi szkoda , ale 1 : 0 dla nas ;)

PostNapisane: 13 września 2012, 21:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Wania, hehe dobree! ciekawe czy ktoś na prawdę wysłał takie pismo, i jakie były tego skutki.

PostNapisane: 13 września 2012, 21:57 
Specjalista

Dejmon, chciałem o to zapytać :P ciekaw jestem odpowiedzi na tego maila :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1