BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] przestał działac tempomat
PostNapisane: 7 listopada 2012, 21:33 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57TU
Witam. Mam w swojej buni tempomat ori. W poniedzialek dzialal...dziś już nie dziala. Nie reaguje na zadne komendy. Sa od tego bezpieczniki? Co mam sprawdzic? Bo jak mi nic nie pomoze w sobote jade do elektryka.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] przestał działac tempomat
PostNapisane: 8 listopada 2012, 12:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Wg schematu, za tempomat odpowiada bezpiecznik nr 1 i 17, ale to do wersji benzynowej ze sterownikiem tempomatu, wiec mogą być jakieś odrębności w przypadku diesla. Trzeba sprawdzić czy manetka funkcjonuje poprawnie, tzn czy ma przejście podczas ruchu w stronę silnika, do diesla jest inna bo chyba dwu-przyciskowa. Powinieneś mieć również przełącznik na sprzęgle (chyba, że masz automat) on też może być winny. Trzeba sprawdzić mocowanie tego przełącznika i przejście.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 14:17 
Forumowicz

Manetka działa jak działała (chyba? bo moze kostka w srodku sie odpiela)...
sprawdze bezpieczniki, moze jakies bledy sa i tempomatu nie widzi, gdzie jest ten przelacznik? nigdy go nie widzialem, nie czulem? jak to nie pomoze jade do elektryka sprawdzic modul, wiazki., manetke. A jak to nic nie da to pozostaje isc do mechanika i spojrzec na linke oraz silniczek. Bo od bezpiecznika to by moglo byc? szczerze?

PostNapisane: 8 listopada 2012, 14:39 
Częsty bywalec

Bezpieczniki to podstawa, można też się podpiąć kompem i zobaczyć czy nie ma błędów. Przełącznik jest przy mocowaniu pedału sprzęgła, trzeba ściągnąć osłonę nad stopami, aby do tego dotrzeć. Obok masz też przełącznik hamulca, to też warto zobaczyć jak będziesz na diagnozie u elektryka. Co do M51 to masz linkę i serwo pod maską? Wydaje mi się, że w tym silniku gaz jest elektroniczny a manetka ma tylko dwa piny i chyba rezystory. Kostka manetki jest bardzo mocno wciśnięta, raczej nie ma szans na rozłączenie tych dwóch elementów.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 15:11 
Forumowicz

Słaby akumulator to by miał z tym cos do czynienia? POdczas jazdy na jedynce 'bez gazu' obniza bunia sobie obroty i ledwo jedzie ...ale nie gasnie. Jak kumpel zszedl z siedzienia tam gdzie aku to mi sie dziac zaczelo...klemy mam do polowy wcisniete O.o. z dnia na dzien przestal dzialac no masakra.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 16:21 
Częsty bywalec

Ciężko powiedzieć, sprawdź klemy, ładowanie i napięcie na aku podczas postoju bez pracującego silnika. W nowszej e39 auto odcina systemy jak aku jest słaby, ale w e34 nie wiem jak jest.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 20:54 
Forumowicz

Kiedys jak mialem poprzedni aku to bylo cos takiego, że : wyłaczał mi radio ...jak był słaby aku...potem ogrzewanie do 2 biegu działało..potem odcinało inne multimedia. pokombinuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1