BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]M52 323 automat-wywala olej na uszczelce zaworów,odma?
PostNapisane: 22 stycznia 2013, 17:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B25
Witam,opisze co sie stalo.Trzy dni nie jedzilem autem.Wczoraj w nocy jade do pracy ,zapalilem i obroty zaczely falowac ( pierwszy raz zdarzylo sie to rok temu ,gdy nie jezdzilem autem w kilka bardzo zimnych dni i zalozylem nowy akumulator ),zatrzymalem sie na parkingu i przytrzymalem gdzies na 1,5tys obr czasem podkrecilem ponad 2 tys obr(aby sie troche rozgrzal silnik)Jak zaczal normalnie pracowac pojechalem dalej,ale poczulem dziwny zapach czym sie okazal olej smażacy sie na kolektorze wydech.
Taka dodatkowa informacja do pracy mam bardzo blisko ok 3,5km.
Pod korkiem wlewu oleju maselko.
Auto normalnie pracuje ma moc itp. Poszukalem troche i znalazlem to viewtopic.php?f=25&t=72207
Jak ktos ma inny pomysl to prosze o rade?
Do odmy chyba nigdy nikt nie zagladal.Czy ta odme musze kupic nowa,czy starczy wyczyscic?
Jako uszczelke na pokrywe zaworow polecacie i co nalezy zrobic by po wymianie nie bylo pocenia?

Dodam tylko ,ze latem olej zmienilem z castrola na valvoline polsyntetyk i po jakims czasie pojawily sie 2 lekkie spocenia od oleju.

Pytanie dla fachowcow ,czy moge tym autem jechac ok 75km(do domu rodzinnego-garaz ,kanal ,narzedia)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]M52 323 automat-wywala olej na uszczelce zaworów,odma?
PostNapisane: 22 stycznia 2013, 17:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Jak rok temu zmieniałem uszczelke pokrywy zaworów i znów lekko sączy, odma drożna, ciezko wyczuć o co chodzi

PostNapisane: 22 stycznia 2013, 18:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52b25
Rok temu zima miałem to samo, tyle mi wywalało oleju ze kilka świec maiłem dosłownie zalane olejem :/
Wszystko przez to ze silnik nie dogrzany w odmie pełno majonezu (wody i oleju) co lubi zamarznąć a ze autko stało na dworze całą zimę to przez kilka tygodni miałem bryłę lodu w odmie a powietrze gdzieś musiało uchodzić... Silnik pocił się w koło pokrywy zaworowej jak i miski olejowej. Wydaje mi się ze nowa odma nie pomoże za dużo... Ja podokrecałem tylko wszystkie śrubki, pilnuje żeby tego majonezu nie było za wiele i puki co tej zimy silnik suchy :]

PostNapisane: 23 stycznia 2013, 21:41 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Niestety takie lipne rozwiazanie tej odmy. Przeczyść i staraj sie dogrzać motor. 3.5km toledwie niebieskie pole ci mija na zagarku

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 13:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B25
Wyczyscilem odme i zlozylem wszystko.Ta membrana co jest w zaworze reg. cisnienia jest w polowie uszkodzona(oderwana od calej obudowy.) Uszczelke pod pokrywa wymienie w wekend. Po uruchomieniu silnika testowalem odkrecenie korka wlewu oleju i silnik zaczal sie dusic .
...ale ..silnik zimny (stal 7dni)po uruchomieniu ruszylem na stacje .Nie mogl utrzymac obrotow i gasl.Po rozgrzaniu udalo mi sie zatankowac .Z automatem taka jazda to meczarnia. Gdy silnik zlapal temperature (pionowa kreska temp) obroty utrzymywaly sie i nie gasl ,jazda jest mozliwa.

Na rozgrzanym -Silnik probuje utrzymac swoje obroty(dokladnie nie wiem ile ,ale tak ok 750obr/min) ale one spadaja tak do 600obr.Na luzie caly czas ma takie wahania od 750-600obr.
Na pedal gazu silnik reaguje normalnie,a po puszczeniu gazu spadnie tak do 500obr i z powrotem wpada w te wahania 750-600obr.

Przed cala ta awaria z odma nie mialem problemow z obrotami silnik, pracowal rowno.
Moze swieca jest zalana?Czy ma ktos pomysl ,jak to rozwiazac?

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 15:29 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Silnik ssie lewe powietrze i masz takie objawy zrobisz uszczelkę to zmień ta odmę jeśli jest uszkodzona.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1