BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Wymiana oleju na syntetyk]
PostNapisane: 8 września 2007, 08:37 
Forumowicz

Witam, przyprowadziłem moją bunie z niemiec rok temu i zalałem ją półsyntetykiem przez 3/4 roku było wszystko ok. Teraz wymieniłem znowu na półsyntetyk. Po założeniu gazu (STAGA 300 ale to nie ważne) zaczęły się odzywać popychacze. Co myslicie o wymianie z półsyntetyka na syntetyk. Czy myslicie, że to może zaszkodzić słyszałem że taka wymiana porałi być zabujcza dla silnika. Napiszcie swoje opinie i doświadczenia. 15tys w polsce na półsyntetyku to nie za późno na taką wymiane. A nie wiem na czym jeździła w niemczech. Co może się stać w najgorszym wypadku?? Czy jak bedzie źle to mogę spowrotem zalać półsyntetyk?? Jaki olej wybrać?? Teraz jeżdże na mobilu.
Ps. Troszkę poci mi sie na uszczelce p;od głowicą.
Proszę o pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 09:54 
cóż, najwłaściwszą odpowiedzią na Twój post jest użyj wyszukiwarki, bo to było milion razy poruszane. generalnie z mineralnego na pół jest w miarę też ryzykowne, ale nie aż tak, jak na pełen syntetyk, który ma znacznie większe właściwości płuczące i może spowodować, że jeszcze więcej Ci będzie ciekło oleju, zwłaszcza, jak nie wiesz na czym wcześniej jeździł. W każdym razie poszukaj na forum, bo o tym było.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 10:52 
Forumowicz

Szukałem czytałem i jest tak dużo opinii, że nie mam pojęcia co zrobić. Jedni mówią żebym zalał syntetyk a drudzy mówią żeby nie ryzykować. Generalnie chodzi mi o zlikwidowanie stuków popychaczy ( przy odpalaniu zimnego silnika ) Boje się, żeby po jakimś czasie cały czas nie zaczął mi stukać.

A mam jeszcze jedno pytanie jak zaleje go półsyntetykiem i rozszczelni mi się silnik to poprawi mi sie jeśli zaleje go pólsyntetykiem??

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 13:48 
furious1 napisał(a):
A mam jeszcze jedno pytanie jak zaleje go półsyntetykiem i rozszczelni mi się silnik to poprawi mi sie jeśli zaleje go pólsyntetykiem??

:zdziwko:

a tak na poważnie, to chodzi Ci jak rozumiem, że jak rozszczelni syntetyk, to czy syntetyk znów pomoże. Nie, nie pomoże, gdyż to nie olej "uszczelnia" tylko nagar, więc z czasem, jak odpowiednia ilość oleju i paliwa się "skoksi" :P utworzy się i wówczas pozapycha co trzeba.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 14:49 
Uzależniony od forum :)

furious1 napisał(a):
usterki się naprawia a nie kombinuje z olejem ;)
jezeli Ci wysieka olej to należy powimieniac uszczelki, uszczelniacze czy tez co tam konkretnie trzeba i wtedy już z spokojnie mozna lac syntetyk....

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 19:27 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
furious1 napisał(a):
usterki się naprawia a nie kombinuje z olejem ;)
jezeli Ci wysieka olej to należy powimieniac uszczelki, uszczelniacze czy tez co tam konkretnie trzeba i wtedy już z spokojnie mozna lac syntetyk....

Remontować silnika się nie opłaci bo olej sie tylko poci ubytki to około 1l/ 10tys a klepanie jest tylko przy zapalaniu i to 1 może 2 sek. Więc nie warto wywalić około 3tys na remont jak silnik dosyć dobrze pracuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1