BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy malować całą Bunię???
PostNapisane: 8 lutego 2013, 12:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: M52B25
Witam :padam:
jest to mój pierwszy post na forum więc na początek chcę ze wszystkimi się przywitać :)
jeśli możecie to proszę o pomoc, mam do Was pytanko ale najpierw napiszę kilka słów o sobie żeby było wiadome o co chodzi: od 1,5 roku śmigam e39 523i sedan rok 97 w shadowline koloru zielona butelka, z wyposażenia ma jeszcze czarną skórkę, podgrzewane fotele, komplet rolet, kierownicę funkcyjną-w tym tempomat, klima, zimą kupiłem felgi na lato 16 rial, instalacja gazowa STAG 300-6, powłoka zabezpieczająca na 6 lat firmy diamondbrite, a poza tym wszystko porobione na tip top. Moja Bunia ma przejechane 242000km w oryginale, nie malowana i jeszcze dodam że ma wszystkie szyby w oryginale włącznie z czołową, stan mogę potwierdzić opinią rzeczoznawcy sądowego która była robiona na moje zlecenie w celu spr stanu samochodu. A sprawa wygląda następująco. Na początku zimy na parkingu gość cofając miał zaśnieżone szyby i przez nieuwagę zarysował mi prawy tylni błotnik :zly: z ubezpieczalnią się nie dogadałem więc sprawa trafiła do sądu-pierwsza sprawa będzie w marcu. I moje pytanie do Was czy jeśli położę lakier na całym samochodzie to czy przy sprzedaży (bo pod koniec lata prawdopodobnie przesiądę się na e39 4.4) mogę podnieść troszkę cenę i czy będzie to wiarygodne, bo zazwyczaj każdy krzyczy że malowana to po dzwonie albo dachowaniu. Mam na masce parę odprysków i na drzwiach jeszcze wgniotkę od wózka sklepowego-taką jak po gradobiciu więc jeśli bym ze wszystkiego porobił zdjęcia plus opinia rzeczoznawcy to może by ludzie uwierzyli. A co nowy lakier po całości to nie jakieś tam łatanie, prezencja na pewno była by o wiele lepsza bo kolor jest piękny. Proszę o wasze zdanie na ten temat, pozdrawiam
wojcio523i

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy malować całą Bunię???
PostNapisane: 8 lutego 2013, 15:14 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Cytuj:
powłoka zabezpieczająca na 6 lat firmy diamondbrite

o człowieku i na prawde tak twardą powłokę ktoś zniszczył na parkingu ? Podobno diamondbirte testowali w zderzeniu z czołgiem i lufa odpadła , a na polonezie z powłoką zabezpieczającą na 6 lat zero zarysowania :wstyd: :wstyd: :wstyd:
Po za tym kto maluje całe auto jak się porysował błotnik ? Zresztą cholera wie jak on jest zarysowany , może tak że da się to spolerować używając prawdziwych produktów do tego przeznaczonych a nie np pasty tempo.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 18:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Cytuj:
powłoka zabezpieczająca na 6 lat firmy diamondbrite

NANOCSmilosz,Ty się nie śmiej,mam kolegę który te kosmetyki kupuje i uważa że są najlepsze na świecie a nawet poprawnie nie umie umyć samochodu lub wyglinkować.
Jest tak święcie przekonany że ta powłoka mu wytrzyma 6 lat że aż szkoda mi dyskutować z nim o tym i wyprowadzać go z błędu.
A co do autora to jak masz zarysowany zderzak to jego pomaluj a nie odrazu cały samochód.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 19:04 
Pierwsze kroki

dzięki za odpowiedź
tak powinienem zrobić ale przy okazji załatwił bym temat drzwi i maski
Sparco a co do wypowiedzi NANOCSmilosz to nie bierz do głowy to jest kolejny studencina który krytykuje a żeby zachwalić swoje metody kwarcowe i przez to zyskać kilku klientów, Ja napisałem na forum bo chciałem tylko posłuchać opinii a nie na wejście wysłuchiwać dziwnych historii ale to widać świadczy o inteligencji co poniektórych
Sparco jeszcze raz dzięki za normalną odpowiedź
pozdrawiam

PostNapisane: 8 lutego 2013, 19:40 
Uzależniony od forum :)

wojcio523i napisał(a):
Sparco a co do wypowiedzi NANOCSmilosz to nie bierz do głowy to jest kolejny studencina który krytykuje a żeby zachwalić swoje metody kwarcowe i przez to zyskać kilku klientów, Ja napisałem na forum bo chciałem tylko posłuchać opinii a nie na wejście wysłuchiwać dziwnych historii ale to widać świadczy o inteligencji co poniektórych

problem z którym się do nas zwróciłes jest dziecinny. Zadajesz pytania retoryczne. Założyłeś temat żeby pochwalić się jakie to zadbane masz auto i żalisz się że ktoś ci rysnął zderzaczek i co ja mam z tym zrobić!?

Jak tak się znasz na wszystkim (w szczególności na powłokach ochronnych lakieru i ich 6 letniej skuteczności) to taki temat jak lakierowanie auta powinien byc dla ciebie załatwiony bez zająknięcia i jakichkolwiek narad z osobami trzecimi. Całe auto ogarniałes do tej pory. a zawracasz gitare takimi pierdołami.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 19:55 
Specjalista

wojcio523i, jakie swoje powłoki kwarcowe zachwalać ??? ja jedynie miałem prace inż o tym , żadnej reklamy nikomu nie robie, po za tym temat ten zakończyłem dawno temu. Kolejny studencina który musi pokazać ludziom takim jak Ty że zakupy w Tele mango ogłupiają ludzi :/ No inteligencja górą :D element porysowany i od razu całe auto do malowania :D nawet zdjęć nie wrzuciłeś bo może to jest tak zarysowane że masz na klarze ubytek i da się wypolerować , ale nie , trzeba siać legendy o 6 letniej ochronie lakieru itp.

PS miałem diamondbrita na lakierze całe... niech sobie przypomnę .... całe 3 mycia czyli jakieś +/- 4 tygodnie.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:01 
Pierwsze kroki

przepraszam-nie będę więcej pisał i zawracał głowy najmądrzejszym bo widzę że te forum zostało stworzone jak i inne w tej dziedzinie

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:07 
Specjalista

wojcio523i, kolego to nie o to chodzi żeby nie pisać , tylko na temat bez zbędnych danych które i tak hmm no już bez komentarza. Nie ma co się spinać tylko chodzi mi o to że np wosk duragloss za ok 70 zł miałem o wiele dłużej niż powłokę za 1000 zł ale wróćmy do tematu.

Zrób zdjęcia i wrzuć to się oceni szkodę. Może być tak że zrobisz to metodą tzw spot czyli zamykasz się z lakierowaniem w obrębie uszkodzenia i kawałeczek dalej tylko cieniujesz żeby nie lakierować całego elementu. Bierzesz na to papierek i dalej masz autko oryginale "prawie" :D Najważniejsze że masz dokumentacje co było robione . Nie zapomnij równiez zrobić zdjęć przed i po , to najlepszy sposób.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Ale kolega się nie pyta czy ma to spolerować czy może kredką z tesko zamazać i jakoś to będzie wyglądało,
Moim zdaniem jeśli pomalujesz całe auto i to dokładnie udokumentujesz to nie powinno to obniżyć wartości auta, ale jakoś też specjalnie jej podnosić, jeżeli wcale.
Malowanie trochę kosztuję i jeśli nie zrobisz tego z oc sprawcy tylko sam dołożysz moim zdaniem jest bez sensu.
Oddaj auto do dobrego lakiernika + ewentualnie poproś o malowanie drzwi i maski dodatkowo, skoro masz zadbany lakier to po co całe malować.
Po co płacić za cale auto jeśli i tak je sprzedajesz a kasy którą włożyłeś w dopieszczenie i tak nie odzyskasz.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:23 
Specjalista

wandii, nie raz widziałem jak lakiernicy naciągają ludzi na lakierowanie , gdzie spokojnie można wziąć pasty polerkę i to zrobić za 1/3 ceny lakierowania ;) dlatego najlepiej sprawdzić wszystkie możliwe wyjścia a nie od razu do malowania auto dawać ;) takie moje zdanie bynajmniej.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:27 
Pierwsze kroki

dzięki wandii nareszcie normalna odpowiedź, :) :ok: i tak też zrobię, pomaluję te trzy elementy i będzie ok a pieniążków trochę zostanie
jeszcze raz wielkie dzięki
pozdrawiam

PostNapisane: 8 lutego 2013, 20:31 
Zacna persona forum

NANOCSmilosz napisał(a):
wandii, nie raz widziałem jak lakiernicy naciągają ludzi na lakierowanie , gdzie spokojnie można wziąć pasty polerkę i to zrobić za 1/3 ceny lakierowania ;) dlatego najlepiej sprawdzić wszystkie możliwe wyjścia a nie od razu do malowania auto dawać ;) takie moje zdanie bynajmniej.

Ja swój post pisałem w wierzę, że skoro autor pyta o malowanie to inna metoda nie wchodzi w grę.
Oczywiście niektóre rysy można polerować i może się uda.
Co do tego co napisałeś, lakiernik pewnie trzymał się zasady "nasz klient, nasz pan" skoro ktoś chce malowanie to po co polerować :rotfl: każdy orze jak może.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 21:30 
Specjalista

wandii, ile było postów np w dziale mechanika , silnik się trzęsie , nie odpala itp :D bez oceny czyli podpięcia pod kompa to się nawymieniasz części na ślepo a i tak nie masz pewności że zadziała. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodziło - o właściwą diagnozę problemu. Stawiam że skoro wojcio523i, zadał takie pytania to na oględzinach u znajomego lakiernika bądź w innym warsztacie nie był.

PostNapisane: 8 lutego 2013, 22:10 
Pierwsze kroki

dla wyjaśnienia byłem zarówno w warsztacie jak i w serwisie z wyceną ale zrobię tak jak wandii doradził czyli pomaluję tylko te trzy elementy (wraz z błotnikiem który ma wgniotkę) w samochód od momentu zakupu wpakowałem 6tys. bo nie wszystko działało po mojej myśli i poprzedni właściciel nie wszystko robił na czas, a skoro i tak Bunię sprzedam więc dla własnego widzi mi się nie będę trwonił pieniędzy a jak mi to zrobią profesjonalnie to i tak nie będzie się do czego przyczepić
pozdrawiam

PostNapisane: 8 lutego 2013, 22:44 
Specjalista

To przekalkuluj czy opłaca Ci się to robić , bo jak chcesz sprzedawać to nie wiem czy wyciągniesz tą kase którą zainwestujesz ponownie zwłaszcza że jak sam mówisz wpakowałeś 6 tys co nie jest małą sumą przy starszym aucie. No chyba że uda Ci się dostać więcej kasy z odszkodowania :D Bo tak koło 1000 zł za te trzy elementy będziesz musiał zapłacić.

PostNapisane: 9 lutego 2013, 12:17 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Wydaje się że bez sensu takie wkładanie pieniążków jak masz to za chwilę sprzedawać ? Ja bym jeździł i sprzedał jak jest teraz bo kasy większej i tak nie weźmiesz a jak będziesz się trzymał ceny to znowu będziesz to sprzedawał kupę czasu...

PostNapisane: 9 lutego 2013, 14:06 

Szczurku otóż to! Proste, logiczne rozwiązanie. A robienie fotek i pokazywanie go tutaj nie ma dla mnie żadnego sensu. Jeśli jest zarysowany jeden element to albo go lakierujesz albo polerujesz - w zależności czy rysa jest głęboka czy powierzchowna. Proste.
Ogarnięty i normalny lakiernik będzie wiedział co robić. Trzeba tylko takiego znaleźć. Aleee czy trzeba było zakładać nowy temat, żeby do dojść do takiego wniosku?

PostNapisane: 9 lutego 2013, 14:23 
Zacna persona forum

kszyhu napisał(a):
Aleee czy trzeba było zakładać nowy temat, żeby do dojść do takiego wniosku?

No tak. Można pytać czy pomarańczowe kierunki są sweet. Można pytać czy gleba -30 czy -31. Ale jak ktoś zapyta czy malować całe auto to już przesada... Takich to od razu powinno się banować co?

PostNapisane: 9 lutego 2013, 14:33 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zrobisz jak uważasz ale ja tam bym nie pakował pieniędzy po to by za chwilę autko sprzedać :P

PostNapisane: 9 lutego 2013, 15:48 

wandii napisał(a):
No tak. Można pytać czy pomarańczowe kierunki są sweet. Można pytać czy gleba -30 czy -31. Ale jak ktoś zapyta czy malować całe auto to już przesada... Takich to od razu powinno się banować co?

aaa widzisz ... czyli jednak tez jesteś po mojej stronie :ok: Akurat o kierunki i glebe pytać bez sensu - bo można sobie zrobić VT :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1