BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e46 330d wstrząs przy gaszeniu silnika + FILM
PostNapisane: 30 listopada 2012, 07:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F32 435i
Kod silnika: N55
piotrek200411 napisał(a):
Nie ma sensu wałkować dalej tego tematu. Masz uszkodzony dwumas i samo się nie naprawi.

myślę że jest sens, a ponadto na 99% jestem pewien, że się mylisz zakładając usterkę dwumasu. Uszkodzenie dwumasu można w bardzo łatwy sposób sprawdzić wstępnie, poprzez:
arezyy napisał(a):
prosty test: zaciągnij ręczny wrzuć jedynkę i powoli puszczaj sprzęgło, to samo powtórz na dwójce - jeżeli nie będzie żadnego niepokojącego hałasu, to ja raczej odpuściłbym dwumas.

Jeżeli po przeprowadzeniu testu opisanego powyżej nie ma żadnych niepokojących hałasów to zużycie dwumasu nie jest tak duże, żeby spowodowało uszkodzenia opisane poniżej:
pęknie wał w silniku, uszkodzi skrzynię biegów, powyrywa poduszki silnika, uszkodzi napęd pasowy

Ponadto, testując sprawność dwumasu inaczej - stopniowo rozpędzając auto na wysokim biegu/od niskiej prędkości obrotowej silnika (+/- 900 obr) - jeżeli nie ma charakterystycznego dźwięku "stukotu" to świadczy o tym, że kondycja dwumasu nie jest zła.

Ponieważ:
BMWPiotrBMW napisał(a):
Zrobiłem tak jak pisałeś. Nie było żadnego niepokojącego hałasu.

to na podstawie czego piotrek200411 twierdzisz że uszkodzony jest dwumas?
poza tym
Jeśli Cię na to nie stać kup używaną dwumase i nowe sprzęgło, najlepiej szukać od 320d bo są mniej zmęczone. Nie wiem czy to dalej aktualne ale jakiś czas temu kolega miał używkę na sprzedaż, mogę zapytać.

a mógłbyś przybliżyć, jak chcesz do 330d (patrząc na filmik i skalę obrotomierza widać, że to M57N czyli 150kw/204km) które posiada BMWPiotrBMW zamontować dwumasę i sprzęgło od 320d? Sorry, ale po tym tekście uważam, że niezbyt szczegółowo zapoznałeś się problemem opisanym w tym wątku, albo priorytetem jest "pomoc" koledze w pozbyciu się używki ;)

... wiele osób które nie miało własnych doświadczeń z tą usterką wydaje diagnozy które są kosztowne, ale niestety nie rozwiązują problemu - piszę te słowa, ponieważ też popełniłem błąd i słuchałem opinii na zasadzie "bo mi sie wydaje", dzięki czemu m.in. znam uczucie wywalenia prawie 3tyś bez sensu na dwumas i kpl. sprzęgła :wsciekly:

Ostatnio edytowano 30 listopada 2012, 14:20 przez arezyy, łącznie edytowano 11 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 listopada 2012, 08:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 535d
Nie ma sensu wałkować dalej tego tematu. Masz uszkodzony dwumas i samo się nie naprawi.
Jeśli nie masz pewności podejdź do kogoś kto zna się na BMW i potwierdzi przypuszczenia.

Wydatek z rzędu 3 tys zł za dwumas + sprzęgło to nie majątek, trzeba się z tym liczyć kupując diesla.
Jeśli Cię na to nie stać kup używaną dwumase i nowe sprzęgło, najlepiej szukać od 320d bo są mniej zmęczone. Nie wiem czy to dalej aktualne ale jakiś czas temu kolega miał używkę na sprzedaż, mogę zapytać.
Widziałem już 2 BMW w których dwumasa uszkodziła się z dnia na dzień i nie jest to nic niezwykłego, żadnych objawów wcześniej nie było.

Sposoby na sprawdzenie dwumasy są ale nie zawsze skuteczne dlatego wiele osób czeka aż ktoś da im gwarancje że właśnie ten element trzeba wymienić lub do czasu gdy pęknie wał w silniku, uszkodzi skrzynię biegów, powyrywa poduszki silnika, uszkodzi napęd pasowy.
Zwlekanie z wymiana narobi Ci kolejnych zbędnych kosztów.

U mnie tez wszyscy mowili dwumas, dwumas, dwumas... Po zrzuceniu skrzyni okazalo sie, ze to lozyska skrzyni. Oczywiscie nie mowie, ze tutaj tez tak bedzie, ale jest taka opcja. Wg mnie ktos kumaty musi zrzucic skrzynie i ocenic.

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 30 listopada 2012, 17:47 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Sądziłem że to wersja 184km a tam pasuje koło od 2.0d, nieistotne.
Nikomu nic wciskać nie chce, chciałem jedynie pomóc.

Bardziej chodzi mi o to że BMWPiotrBMW nie jest w stanie stwierdzić czy koło jest dobre,
nie twierdzę że na 100% jest do wymiany, ale żeby to wykluczyć trzeba je sprawdzić na wszystkie możliwe sposoby a w najgorszym wypadku przy zdemontowanej skrzyni.

PostNapisane: 30 listopada 2012, 21:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F32 435i
Kod silnika: N55
Nikomu nic wciskać nie chce, chciałem jedynie pomóc.

... napisałem o "pomocy" koledze w pozbyciu się używki w formie żartu - absolutnie nie chciałem Cię urazić, jeżeli tak to zabrzmiało to sorry.

Natomiast sam temat opisany w tym wątku jest dla mnie istotny, bo na tym/innych forach wiele razy opisana była ta usterka (w przypadku dotyczącym 330d), za każdym razem najwięcej rad w postach dotyczących wymiany dwumasu, a jeszcze w żadnym wątku na ten temat który znam nikt nie napisał, że ta wymiana rozwiązała problem.

Gorzej - kilka userów 330d wk ..nych tym terkotaniem wymieniło naprawdę wiele elementów (często dość kosztownych), a efektu brak - w żadnym wątku dotyczącym tej usterki w 330d jaki znam nie znalazłem jasnego happy end-u w postaci "zrobiłem/wymieniłem to i to, i terkot przy gaszeniu (taki jak na załączonym filmiku BMWPiotrBMW, moim i jeszcze kilku innych użytkowników na tym i innych forach) został wyeliminowany".

Niestety na chwilę obecną wątki które znam kończyły się w stylu:
"jeżdżę tak od x kilometrów/x czasu, nic więcej się nie dzieje więc gaszę auto z wciśniętym sprzęgłem a do dźwięku już się przyzwyczaiłem"
albo stwierdzeniem
"ten typ tak ma, widocznie tak być musi i nic się z tym nie da zrobić"
i temat się kończy...

PostNapisane: 11 marca 2013, 17:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57TU
odgrzeje troszke kotleta...

mam w swoim aucie takie same wstrząsy przy gaszeniu silnika
dziś wymieniłem dwumas + kompletne sprzegło i jest poprawa ale nadal słychac delikatne stuki przy gaszeniu

dwumas miał już luzy wzdłuzne i poprzeczne

powiedzmy ze poprawa jest o jakies 70% w stosunku do tego co było przed wymianą

mechanik oglądał koło pasowe, poduszki pod skrzynią, pod silnikiem i wszystko jest oki więc mysle ze tak to zostawie...

no chyba ze pojawi sie recepta na całkowite wyeliminowanie tego problemu... aczkowliek po rozmowach z kilkoma użytkownikami stwierdzam że "ten typ tak ma..." ;)

PostNapisane: 11 marca 2013, 21:15 
Oprócz koła dwumasowego warto sprawdzić:
- poduszki
- koło pasowe
- napinacz paska klinowego

I raczej nic poza tym nie powinno wpływać na "hałas" przy gaszeniu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1