BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 18:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Problem z Automatem 6HP26 drgania wyciek
PostNapisane: 3 maja 2013, 16:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam
Mam problem z moim bmw e60 530d z 2003r przebieg 205 tys. oryginał skrzynia 6HP26(olej,miska z filtrem wymieniona przy 160tys)
Zawiozłem auto do mechanika bo pojawił się wyciek pomiędzy silnikiem a skrzynią dodam ze od długiego czasu mam bardzo odczuwalne wibracje podczas przyspieszania np z 2-3biegu , mechanik zdjął skrzynie wymienił kolejny raz olej, konwerter wysłany do regeneracji wymienione uszczelniacze od strony skrzyni i silnika wał napędowy sprawdzony poduszka skrzyni wymieniona skrzynia przerzuca płynnie bez szarpnięć jedyne co mi się nie podobało to ze wibracje podczas przyspieszania nie ustały i jak przerzucam na postoju z P na R to czuje duże szarpniecie natomiast z N na D jest szarpnięcie prawie nie odczuwalne po tym całym zabiegu przejechałem około 1000km i wyciek znowu się pojawił w tym samym miejscu czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną ze znowu wycieka olej z skrzyni i są wibracje albo gdzie z tym podjechać okolice Krakowa Dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Problem z Automatem 6HP26 drgania wyciek
PostNapisane: 10 maja 2013, 23:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d E61
Kod silnika: N57 306 D2
Witam,
Nie mam pojęcia co to za problem, ale jeżeli nie wiesz co może być ze skrzynia biegów to mogę Ci polecić firmę specjalizującą się w automatycznych skrzyniach biegów. Ja w mojej E61 530d z 2004r. przebieg 282 tyś. miałem problem najpierw z 6 biegiem w automacie, jak jechałem powyżej 60km/h to wrzucała 6 bieg i wyskakiwał mi błąd w komputerze, wiec 3 dni jeździłem na Tiptronic-u do 5 biegu bo nie miałem czasu na naprawę. Następnego dnia zniknął mi 5 i 4 bieg. Pojechałem do Długołęki (mieszkam w Kłodzku, jak jestem w Polsce) bo kolega mi polecił, zostawiłem tam auto, za 4 dni zadzwonili ze mogę odebrać, okazało się że ktoś wcześniej grzebał niepotrzebnie w skrzyni i wszystko źle poskręcał, facet mówił ze kosze były praktycznie luźne itp. Skrzynie mi zrobili za 5tyś. zł. z nowymi częściami i roczną gwarancją. Jak na razie jestem zadowolony bo można odczuć różnicę, lepiej się zbiera. Mam tylko po 2 tyś. km wymienić olej na oryginalny żeby nie lać tam g*wna.
Jeżeli jesteś zainteresowany to tutaj masz dane firmy :
ASB Długołęka
ul. Wrocławska 6g
55-095 Długołęka
link : http://www.asb-dlugoleka.pl/index.php?str=glowna

Mam nadzieje że pomogłem :)
Pozdro

Tytuł: Re: [E60] Problem z Automatem 6HP26 drgania wyciek
PostNapisane: 14 maja 2013, 21:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Dzięki za rade Problem w tym że u mnie skrzynia ładnie przerzuca i błędy nie wyskakują tylko przy większym bucie od predkości 50-60km/h są drgania nawet po regeneracji konwertera i sprawdzeniu wału napędowego, drgania jeszcze mógł bym sobie darować chociaż przy prędkości około 100-120km/h też odczuwam wibracje na autostradzie koła wykluczyłem 2 komplety zawieszenie bez luzów no i ten nieszczęsny wyciek kolejny raz.
Zawiozłem auto do mechanika maja ściągać jeszcze raz skrzynie zobaczymy co dalej
Jak rozwiąże problem to opisze

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1