W zeszłym roku został zrobiony taki program i była to baza do dalszych działań w tym roku

Niektórzy na wiosnę rozpoczęli wyścig zbrojen ja oczywiście nie byłem gorszy i coś tam się u mnie w aucie pozmieniało. Na początku roku został zainstalowany IC Wagnera dedykowany do e9x 330d/335d. Ponadto niecały miesiąc temu został zamontowany końcowy wydech od MG. Postanowiłem, że na ten sezon zostaje ze mną DPF więc po konsultacjach uznałem, że nie ma sensu bardziej rzeźbić w wydechu przy pozostawionym DPFie. Dzisiaj w końcu udało się zmierzyć auto po tych modach i ku mojemu zaskoczeniu jak i Witka z R Preformace IC +wydech dał spory przyrost w odniesieniu do serii z programem. Ugrane zostało +9KM i straty -15Nm na momencie. Za to przebieg momentu uległ spłaszczeniu.
Poniżej wykres z pierwszego hamowania dzisiaj bez dokonania żadnych dodatkowych zmian w zmodyfikowanym w zeszłym roku programie

Następnie okazało się przypadkiem, że mam wkładkę filtra powietrza K&N w bagażniku do mojej 330d. Skoro ona się tam przypadkiem tam znalazła grzechem by było nie spróbować czy coś daje. Zaznaczam od razu, że filtr powietrza który siedział w aucie miał 4000km przebiegu i nie był zasyfiony. Po rozebraniu połowy auta i podmienieniu standardowego filtra na wkładkę K&N i zmontowaniu wszystkiego do kupy dokonaliśmy ponownie pomiaru auta. Nic w sterowniku nie było grzebane. Śmieliśmy się, że pewnie ze 2KM może doda wkładka bo w 330d standardowo jest dosyć duży filtr. A tu miłe zaskoczenie po podmianie filtra moc auta wzrosła o 8KM a moment o prawie +30Nm. Byłem w małym szoku bo bez dobierania się do sterownika udało się uzyskać ponad 298KM i ponad 623Nm
Wykres poniżej

No ale skoro tak wszystko ładnie szło to grzechem było aby nie dobrać się ponownie do sterownika i torchę w nim nagrzebać. Witek jak zwykle spisał się. Przyrost co prawda niewieki ale tak miało być. Zresztą przy mocniejszych nastawach parametry strasznie szły do góry. Wynik poniżej

A poniżej wszystkie dzisiejsze zabawy na jedym wykresie

Na dzień dzisiejszy auto legitymuje się mocą 305km i 637Nm i ma DPF. Wszystko hula a auto jak nowe i całkiem nieźle zasuwa