BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 21:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Wymiana tylnych lamp
PostNapisane: 8 grudnia 2010, 15:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46 1.8i se
mam taki sam problem i nawet taki sam autka :D wkurwai mnie to niesamowicie, walczylem dzisiaj z elektrykiem i nawet udalo mu sie tak zrobic jak trzeba ale niestety pokazywalo na kompie ze żarówki do wymieny a to po dluzszej jezdzie jest denerwujace, wiec zmienilem spowrotem :wsciekly: i swiec tak jak na na zdjeciu wyżej :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 15:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46 1.8i se
mam taki sam problem i nawet taki sam autka :D wkurwai mnie to niesamowicie, walczylem dzisiaj z elektrykiem i nawet udalo mu sie tak zrobic jak trzeba ale niestety pokazywalo na kompie ze żarówki do wymieny a to po dluzszej jezdzie jest denerwujace, wiec zmienilem spowrotem :wsciekly: i swiec tak jak na na zdjeciu wyżej :rozpacz:

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 15:19 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: m43
witam chce kupic lampy z ebay tylko nie wiem czy do mojego samochodu spasują , i czy się opłaca wymieniać . pomóżcie
http://www.ebay.com/itm/SMOKED-02-05-BM ... 1e7e3f9d3d

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 16:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Jeżeli chcecie zmienić światła z przed lifta na polifta to trzeba:
Zakupić OEM wiązkę elektryczną wraz z odpowiednimi kostkami którą podpinamy do lamp, dodatkowo jeden kabelek trzeba doprowadzić do prawej lampy w klapie.
Wiązkę ciągniemy przez całe auto aż do modułu świateł, gdzie wpinamy się w PINy od tego modułu (mam gdzieś cały schemat)
Po tym zabiegu lampy będą podłączone poprawnie.
Dodatkowo światło w lampach paliło się "równo" trzeba od razu przerobić masę na stałą z samochodu (wada fabryczna instalacji lampy)
Jakby tego wszystkiego było mało to wypadałoby zakupić moduł świtał z polifta aby można było zakodować w nic poprzez NCSa światła w klapie bagażnika jako postojowe oraz wyłączyć światło hamulca jako postojówkę.
Taki moduł trzeba przekodować przez PA-soft aby miał VIN z auta do którego go montujemy (inaczej będzie się świecić przy przebiegu kropeczka)
Przebieg też musimy przekodować.

Osobiście robiłem taki zabieg u siebie w E46 i jestem bardzo zadowolony z efektu.
Mam nadzieję że pomogłem

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 17:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Po pierwsze te lampy z ebay są ohydne i wieśniackie. Nie rób krzywdy autu i ich nie zakładaj.
Kup sobie ledy które wyglądają jak oryginalne z coupe i będzie to dużo lepiej wyglądać.

Co do kostek to ja własnie zakładałem ledy przeznaczone do poliftowego sedana i jedyne co przerabiałem to kostki.
Kupiłem poliftowe za 12zł i przełożyłem piny, nic więcej. W każdej chwili mogę włożyć starą kostkę i będzie jak fabryka.
Lampy w klapie nie świecą ale to lepiej bo one nie są diodowe i słabo by to wyglądało.
Nic nie mruga, kierunkowskazy działają z normalną prędkością.

Może w przypadku tych kosmicznych lamp z aukcji byłoby inaczej ale nie sądzę.
Dodatkowo niema sensu ciągnąć dodatkowych przewodów i kupować modułów żeby podłączać lampy w klapie bo one nie są takie same jak w błotnikach (nie mają tych pseudo pasków z e90) i ich podłączenie dałoby słaby efekt.

Może w przypadku zakładania oryginalnych lamp z polifta trzeba zrobić tak jak napisał marcingaw

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 18:06 
Częsty bywalec

wandii napisał(a):
Po pierwsze te lampy z ebay są ohydne i wieśniackie. Nie rób krzywdy autu i ich nie zakładaj.
Kup sobie ledy które wyglądają jak oryginalne z coupe i będzie to dużo lepiej wyglądać.

Co do kostek to ja własnie zakładałem ledy przeznaczone do poliftowego sedana i jedyne co przerabiałem to kostki.
Kupiłem poliftowe za 12zł i przełożyłem piny, nic więcej. W każdej chwili mogę włożyć starą kostkę i będzie jak fabryka.
Lampy w klapie nie świecą ale to lepiej bo one nie są diodowe i słabo by to wyglądało.
Nic nie mruga, kierunkowskazy działają z normalną prędkością.

Może w przypadku tych kosmicznych lamp z aukcji byłoby inaczej ale nie sądzę.
Dodatkowo niema sensu ciągnąć dodatkowych przewodów i kupować modułów żeby podłączać lampy w klapie bo one nie są takie same jak w błotnikach (nie mają tych pseudo pasków z e90) i ich podłączenie dałoby słaby efekt.

Może w przypadku zakładania oryginalnych lamp z polifta trzeba zrobić tak jak napisał marcingaw

LEDów to się nie tyczy. Przy nich jest dokładnie tak jak mówisz.

Moja wypowiedź tyczyła się zmiany na OEM lampy od polifta ale nie LEDowe.

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 19:19 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: m43
to do e46 sedan 200rok można dokupić poliftowe i będą pasowały

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 14:46 
Częsty bywalec

Tak

PostNapisane: 7 listopada 2013, 12:49 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47
witam. Znacie kogoś z warszawy kto by ogarnął te lampy ?? i mniej więcej jaki by był koszt takiej przeróbki. pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1