fan1984-sprawdź, podmień przekaźnik od pompy paliwa. Gdy on ma wewnątrz przypalone styki zamykające obwód pompa-aku, potocznie "platynki" to może być powód spadku napięcia i słabo działającej pompy paliwa. Układ wtryskowy działa wtedy nieprawidłowo(wtryski słabo rozpylają, podają paliwo-pomimo że na listwie jest niby 3,5 atm), silnik nieodpowienio reaguje na pedał gazu i może dużo łykać benzyny. W moim też jest różnica ok. 0,15-0,2V między pomiarem blisko altka a pomiarem na klemach(na pracującym silniku).
Zapomniałem wcześniej napisać, żeby sprawdzać tak jak wspomniał JRafał-napięcie na altku sprawdzać pod maską, między np. "+" na kolektorze ssącym i masą, ale z opisu Twojego wynika że badałeś oddzielnie na altku i na samych klemach aku.
Wracając do przekaźnika, to nie wystarczy stwierdzić że on działa. Trzeba delikatnie podważając zatrzaski, zdjąć obudowę-pokrywę(paliwa w moim ma zieloną) i przeczyścić styki drobnym papierem ściernym(500-1000) albo podmienić z takim samym, tylko mało używanym i obciążanym prądowo. Ja tak robiłem, metodą eliminacji bo jak wcześniej wspomiałem o układach i urządzeniach elektrycznych mam

niezbyt duże pojęcie.
Albo dooobry elektryk samochodowy.
Takich jest baardzo mało.