BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] koniec mostu?
PostNapisane: 8 października 2007, 10:08 
Forumowicz

Witam,mam pytanie:ostatnio moj znajomy ktory zna sie troche na BMW przejachal sie moim autem i stwierdzil ze skonczyl mi sie most,faktycznie auto jakby oslablo w ostatnim czasie,nie ma takiego przyspieszenia i slychac jakies buczenie przy zwalnianiu.Z wiazku z tym chcialem spytac? Czy da rade jakos zregenerowac,naprawic moj most?,jak tak co nalezaloby wymienic i jakie moga byc koszty w przyblizeniu?,czy moze nie warto sie w to bawic i kupic gdzies na szrocie jakis inny most?(aczkolwiek wolalbym swoj,jesli daloby rade naprawic).No i ostatnia rzecz co sie moze stac jak bede jezdzil na tym moscie?,moge cos bardziej popsuc?Z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi.Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 10 października 2007, 22:08 przez jaro, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 12:32 
Forumowicz

Witam
To,żę coś w moście buczy nie znaczy że silnik traci na mocy.A czy to buczenie jest od mostu to niedokonca jestem pewien ponieważ są jeszcze łożyska ,podpora wału i bębny ,które tez mogą buczeć.

Pytasz się czy może być z tym coraz gorzej,jeśli faktycznie most buczy to z czasem bedzie on buczał coraz mocniej.Naprawić tego sie nie da,tzn da się ,ale nie jest to opłacalne.Używany most(dyfer)waha sie w granicach od 200 do nawet 400zl, ja znalazlem sprawny do e30 za 120, więc musisz cierpliwie szukać.Możesz go sam wymienić,odkręcasz łącznie 12 śrub od półosi ,4 śruby od wału ,4 od mocowania dyfra do budy o numerze 17 albo 19,no i duża śruba ucha mostu.Dobrze jakby to robiły dwie osoby poniewaz dyfer waży 30 kilo i ciężko samemu operować w kanale.

Jeśli nie podejmiesz sie robic tego samemu to nie daj sie obedrzec z kasy.Dobry mechanior wymieni most max w 2 godziny i niech nie gada ,ze duzo roboty jest i zaśpiewa np 200zl.Uważam ,ze 50zl to akurat za wymiane.W kupionym moscie koniecznie sprawdz czy jest zalany olejem do odpowiedniego poziomu.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 13:45 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540i M sport
Kod silnika: M62TU
Garaż: bylo E36 320i, E46 316Ti, E46 318i SE, E60 525d SE, E34 520i SE auto,
jest E39 540i M Sport, e46 328i drift
mysle ze z tym 50 pln to przesadziles za wymiane mostu !!

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 14:24 
Forumowicz

no ok dzieki za odp,ale mimo wszystko chcialbym wiedziec jaki bylby koszt naprawy tego mostu i co trzeba by w nim wymienic?Kupic gdzies urzywany to nie proble tylko zeby znow sie nie okazalo ze jest taki sam jak moj albo jeszcze gorszy.Wiec jesli ktos wie cos na ten temat to bylbym wdzieczny.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 16:27 
Forumowicz

mati5ti napisał(a):
mysle ze z tym 50 pln to przesadziles za wymiane mostu !!

Też mi sie wydaje ,że 50 to za dużo.Mysle,że 30 to w sam raz ;)

[ Dodano: 8 Październik 2007, 17:32 ]
jaro napisał(a):
no ok dzieki za odp,ale mimo wszystko chcialbym wiedziec jaki bylby koszt naprawy tego mostu i co trzeba by w nim wymienic?Kupic gdzies urzywany to nie proble tylko zeby znow sie nie okazalo ze jest taki sam jak moj albo jeszcze gorszy.Wiec jesli ktos wie cos na ten temat to bylbym wdzieczny.

Daj te 200 na allegro ,jeśli gość udzieli Ci gwarancji to bedziesz mial problem z glowy.Ja jeszcze nie słyszałem o naprawie mostów.Może gdzieś je regenerują ,ale założe się ,że jest to nieopłacalne.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1