BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wymiana kaseciaka na cos lepszego
PostNapisane: 16 października 2013, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316
Wymiana kaseciaka na cos lepszego :) E46 316i 1999

Postprzez Shivson » 16 Paź 2013 17:08
Witam, w swojej e46 mam najprawdopodobniej najgorsze radio jakie wgl wychodziło w tych autach czyli oryginalnego kaseciaka philipsa wersja reverse. Gra to tak że wstyd podkrecac radia :) Zastanaiwam się co nie duzym kosztem zmienić, żeby w miare fajnie to grało. Troche już tematów z tych zwiazanych na tym forum poczytałem, ale nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi. Wariantów jest kilka. Najprostszy i najtanszy, to wlozenie jakiegos pioneera czy alpina za 3 stówy z mediamarkt i podejrzewam ze bedzie fajnie grało. Kiedys w tej bmce było marketowe jvc i grało duzo lepiej niz na tym oryginalnym które jest teraz. Do tego od razu bez kombinowania usb, mp3, czasem jakis bluetooth i inne peirdoły, tyle że to nie wygląda :( Może bym sie po jakims czasie przyzwyczaił, ale jednak nic wygladem nie przebije oryginału. Druga opcja o której myslalem, to kupienie originalnego radia bmw buissnes CD od Alpina, które jest podobno najlepszym radiem jakie były montowane w e46, tyle że tutaj koszt to już okolo 400zł za używke, no i dalej nie czyta muzyki z pendriva czy telefonu, a na tym mi w duzym stopniu zalezy, takze doszło by jesczze ewentualnie jakies 200zł za mała zmieniarke do schowka z wejsciem na usb, sd itp :) Tylko tutaj pierwsz ekonkretniejsze pytanie, a mianowicie, czy oryginalne radio bmw buissnes cd od alpina ktore mimo wszystko swoje lata juz bedzie miało, zagra olepiej, porownywalnie, czy moze gorzej, od marketowego radia w tej kasie np piooner czy tez alpine?
Trzecia opcja, to odkupienie od kolegi juz troszke wiekszego zestawu który on miał wsadzony do swojej e46, ale wyciagnał przy sprzedazy auta, a mianowicie 4 glosniki alpine, tuba, dwa wzmacniacze, 2 przechwytywacze zaklocen i miiilion kabli z 2 min bezpiecznikami. Tyle ze zestaw bez radia, tak ze itak radio musiał bym dokupic, on chce za to 500zł, radio 400 czyli razem 9 stów. No i wizja tuby w bagazniku troche mnie drazni :) Ale tak czy siak, od kolegi ten zestaw moge dolozyc juz w pozniejszym czasie jesli bedzie taka potrzeba, a na razie skupił bym sie na radiu. Tutaj drugie konretniejsze moje pytanie: co powiedzie o głosnikach które w e46 w sedanie 99rok są w standardzie? Wystarczą, czy kombinowanie z lepszymi głosnikami bylo by moze lepszym pomysłem?
Prosze o jakies porady, sugestie, gratisy, bonusy, itp :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wymiana kaseciaka na cos lepszego
PostNapisane: 16 października 2013, 20:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kolego tak nie bardzo sam wiesz czego oczkujesz... raz myślisz o włożeniu innego fabrycznego radia a raz o niefabrycznych jednostkach tubach głośnikach. Pomysł ze zmianą głośników a montażu fabrycznego radia jest kiepskim pomysłem bo nie da to fajnego efektu z tego względu iż fabryczna jednostka nie poradzi sobie za dobrze z dobrymi głośnikami. Co ma kolego dokładnie do sprzedania jakie modele ?

PostNapisane: 16 października 2013, 21:34 
Pierwsze kroki

Chce aby w miare fajnie grało neiduzym kosztem. Pomysl z wsadzaniem tuby, zmiana glosnikow itp chyba sobie na razie daruje, takze teraz dylemat przy wyborze radia. Lepiej bedzie grało oryginalne alpina buissnes CD ktore mimo wszyskto ebdiz emialo swoje lata, czyjakis alpine czy pioniek z marketu za 3-4 stowy? Jezeli miały by grac pdoo0bnie to bym wolal dolozyc do oryginalnego radia, i nawet dokupic zmieniarke ktora wrzucil bym do schowka z wyjsciami na usb i sd, i przynajmniej by to wygladalo w miare ok. Ale jesli mimo wszystko nowe radia ze sklepu pionera, czy tam alpina albo kenwooda beda graly lepiej niz oryginalny alpine od bmw, to jakos przeboleje ten wyglad i sie przejde do mediamarktu :)

PostNapisane: 16 października 2013, 22:28 

Taka alpina bądź pionek da Ci na pewno lepszy dźwięk niż fabryczne radio. Spróbuj nawet od kumpla pożyczyć jakieś w miarę fajnie grające radyjko i już na standardowych głośnikach odczujesz różnicę. Wiedz jeszcze iż przy wkładaniu niefabrycznej jednostki musisz dokupić taką rameczkę a tutaj masz dwie opcje jedna daje Ci to iż masz radio bliżej lewej strony a druga jest centrująca czyli masz radyjko na środku.

PostNapisane: 17 października 2013, 18:33 
Pierwsze kroki

Rameczke mam, gosc mi ją dał jak kupowałem auto razem z jakimiś kabelkami bo mu lezala niepotrzebna ;)
Co do tego zestawu który kolega ma na sprzedaz za 5 stow to wyglada on tak:
Alpine SXE 1325S
- Alpine SXE 1725S
- Voicekraft VK-240
- Crunch USA - Blow ZR-250A Adrenaline 400W
- bezpieczniki zasilania, filtry antyzakluceniowe i reklamowa kabli
A to ta wystawiona przez niego tuba:
http://tablica.pl/oferta/subwoofer-tuba ... 0595b5320a
Do tego ewentualnie dolozyc 3 stówy na jakiegos pionka i za 8 stów mam cały w miare grający zestaw(chyba ze to nic nie warte, bo sie nie znam za bardzo) a za oryginalnego alpina bmw i zmieniarke musial bym dac 6 stow, i dalej by gralo tak sobie :) Co myslisz?

PostNapisane: 17 października 2013, 18:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e38
Kod silnika: M67
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134212
Ja zawsze twierdziłem i twierdzę dalej , że to co oryginalne jest bardzo dobre. Kupiłbym Oryginalne CD Alpine w perfekcyjnym stanie i cieszył się z dźwięków jakie można wydobyć z oryginalnego zestawu . A między Kaseciakiem a CD Alpine jest przepaść .

PostNapisane: 17 października 2013, 23:08 

Mastello napisał(a):
Ja zawsze twierdziłem i twierdzę dalej , że to co oryginalne jest bardzo dobre. Kupiłbym Oryginalne CD Alpine w perfekcyjnym stanie i cieszył się z dźwięków jakie można wydobyć z oryginalnego zestawu . A między Kaseciakiem a CD Alpine jest przepaść .

Zgadza się między fabrycznym kaseciakiem a CD jest przepaść ale między fabrycznym CD a pionkiem czy alpinką jest jeszcze większa przepaść :P

Darował bym sobie ten sub... może Cię nie zadowolić...

PostNapisane: 18 października 2013, 17:05 
Pierwsze kroki

A ten zestaw bez suba, czyli glosniki alpina i wzmacniacz jest sens ladowac? czy lepiej odpuscic, i kupic na razie fajne radio, a w przypadku bnadmiaru gotowki, w przyszlosci pomyslec o rozbudowie audio ? ;)
Co do oryginały w aucie to tez jestem w sumie zwolennikiem, tymbardziej że udało mis ie kupić auto od pedancika w pełnym oryginale, pocąwszy od fabrycznego tłumika, poprzez oryginalny akumulator bmw, aż po pełen oryginalny zestaw kluczy i śrubokręta w skrzyneczce w bagazniku, no ale lubie tez słuchac muzyki, i lubie żeby dobrze grało, a z oryginałem chyba tego nie powiąże :(

PostNapisane: 19 października 2013, 10:15 

134588 czy warto czy nie musisz ocenić ty sam bo może nie jesteś aż tak wymagającym słuchaczem że fabryka Ci wystarczy. Możesz mieć wyciągnięte RCA z radia fabrycznego i dalej system rozbudowany o wzmacniacz i może Cię to zadowoli...

PostNapisane: 20 października 2013, 15:33 
Pierwsze kroki

Ok, na poczatek wymienie samo radio, a pozniej ewentualnie bede myslal nad rozbudową. Jakie radio polecisz, za ok 3-4 stowki? Żeby ,,w miare" sie komponowało z deską, a nie swieciło jak choinka :)

PostNapisane: 20 października 2013, 15:43 
Zacna persona forum

Idź do media marktu lub jakiegoś podobnego sklepu. Masz sporo modeli wystawionych, każdy możesz włączyć, pobawić się itd. Coś wybierzesz.

PostNapisane: 21 października 2013, 08:39 

Alpiny mają podświetlenie bardzo podobne do fabryki...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1