BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 22:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i M43TU B19 plyn chłodniczy, temperatua silnika
PostNapisane: 14 listopada 2013, 15:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316 E46
Kod silnika: M43TU B19
Witam to mój pierwszy post tutaj (nie moglem znaleźć tematu powitalnego)
od 4 dni jestem posiadaczem e46, dzisiaj zajechałem do mechanika, zrobiliśmy, szybki przegląd, i ogólnie wszystko, jest OK
poza wyciekiem oleju który prawdopodobnie uchodzi z pokrywy łańcucha, drugi problem to temperatura silnika, na zegarze jest minimalnie ponad normę, gdy wspomniałem o tym mechanikowi, podszedł do zbiorniczka wyrównawczego, i go delikatnie odkręcił,
warsztat zalany, :niepewny: płyn się zagotował, i mechanik stwierdził, ze głowica pęknięta, poprzedni właściciel, wspomniał ze robił uszczelkę pod głowicą, ale to nic pewnego, a ze nie znam za bardzo mechanika któremu mógłbym w 100% zaufać dlatego pisze
do was o pomoc, i z góry dziękuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316i M43TU B19 plyn chłodniczy, temperatua silnika
PostNapisane: 14 listopada 2013, 16:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Gdy silnik zupełnie wystygnie, to uzupełnij płyn chłodniczy i odpowietrz układ chłodzenia.
Następnym razem podjedź do mechanika, a nie do meeechanika.
Zobacz jak wygląda olej na bagnecie i stary płyn czy nie pływają w nim tłuste oczka.
To, że wskaźnik pokazuje troszkę wyższą temperaturę to może być spowodowane niesprawnym termostatem, zapowietrzonym układem, pompą. Może też być zaworek nadciśnieniowy korku uszkodzony.
Taka diagnoza, poprzez odkręcenie-poluzowanie korka zbiorniczka wyrównawczego gdy silnik jest rozgrzany do właściwej temperatury pracy prowadziłaby do wymiany uszczelki głowicy w większości samochodów.
Ja wiem tyle. Poczekaj niech sie odezwą spece od tego silnika na forum.

PostNapisane: 14 listopada 2013, 16:21 
Częsty bywalec

Podziekuj "mechanikowi'' za to ze na goracym silniku odkrecil korek od zbiorniczka wyrownawczego.Jezeli zrobil to bez myslnie to logiczne ze wywalilo plyn gdyz tam jest zebrane cisnienie dlatego tez korek musi byc zawsze szczelny i dokrecony.Druga sprawa to ja bym zaczol od odpowietrzenia i sprawdzenia szczelnosci czy nie zapowietrza sie gdzies.U mnie w moim E46 z tym samym silnikiem tylko 1.9 118 KM wskazowka wychodzila delikatnie poza norma wiec odpowietrzylem i wrocila do pionu. Poszukaj na forum jest tego pelnooooooooo tematow zwiazanych z odpowietrzaniem.

PostNapisane: 14 listopada 2013, 19:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
slawek 318 napisał(a):
Poszukaj na forum jest tego pelnooooooooo tematow zwiazanych z odpowietrzaniem.

No właśnie poszukaj na forum, bo jest tego dużo,a jak Bobi wpadnie to i tak usunie ten temat.

PostNapisane: 15 listopada 2013, 22:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316 E46
Kod silnika: M43TU B19
Aha i jeszcze jedno, gdy sytuacja w wylewającym się płynem uspokoiła mechanik powiedział żeby zapalić silnik, wiec zapaliłem, korek był odkręcony, i płyn zaczynał bulgotać, po prostu gotował się, zgasiłem silnik, i po tym właśnie powiedział ze głowica pęknięta, układ odpowietrzę jutro rano, chyba zajadę do ASO, ale najpierw odpowietrzę

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1