BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Czujnik wału a może sonda.
PostNapisane: 20 listopada 2013, 20:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 520
Kod silnika: M52B20
Witam.
Przeglądałem forum i w pewnym momencie pojawiły się u mnie wątpliwości co jest nie tak z moim BMW.
Mój samochód to e39 z silnikiem 2.0 benzyna 150km z 1996r.
Samochód zachowuje się dziwnie na zimnym silniku odpala normalnie po nagrzaniu się nawet do temperatury 30 stopni gaśnie i nie chce odpalić. Wszystko by wskazywało na czujnik położenia wału lub obrotów wałka ( nie jestem pewien czy tak się nazywają fachowo). Jakiś miesiąc temu objaw był podobny po podpięciu pod komputer wyświetliło błąd czujnika obrotów wałka po wymianie na czujnik za 160 zł błąd w dalszym ciągu wyświetlał się ten sam a objawy nie ustąpiły. Mechanik wymienił w końcu drugi czujnik położenia wału i objaw ustąpił aż do dzisiaj. Podczas jazdy samochód stracił moc i po chwili zgasł silnik. Po schłodzeniu się silnika samochód odpalił lecz po przejechaniu 1 km znów zgasł. Silnik obecnie odpala na zimnym silniku i gaśnie na ciepłym. Dzisiaj mechanik podłączył komputer i wyświetliły się następujące błędy:
53
41
37
CA.
Mechanik mówił żebym najpierw wymienił czujnik znajdujący się pod termostatem. Natomiast po sprawdzeniu tych błędów doszedłem do wniosku, że być może to sonda lub przepływomierz.
Nie lubię nie potrzebnie wydawać pieniędzy i dlatego wolę poradzić się kogoś kto dysponuje fachową wiedzą na ten temat.
Bardzo proszę o pomoc tym bardziej że się na tym nie znam. Jeżeli informacje podane są niewystarczające z miłą chęcia odpowiem na wszystkie pytania a za pomoc postaram się odwdzięczyć.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Czujnik wału a może sonda.
PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Podłącz pod komputer który pokaże opis błędu a nie tylko sam numer. Inpa, dis

PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:15 
Zacna persona forum

Jak dla mnie czujnik położenia wału(jak to mówisz ten pod termostatem).
Za 160zł to co za czujnik kupiłeś? Takie czujniki kupuje się tylko oryginalne.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Co to za drugi czujnik mechanik wstawił? Oryginał czy jakiś zamiennik? Niestety ale te czujniki, czy to położenia wału czy wałka kupuję się oryginalne.

PostNapisane: 21 listopada 2013, 17:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Ten drugi czujnik kosztował około 170zł i po wymianie wszystko wróciło do normy. Rozmawiałem z mechanikiem na temat tych czujników to powiedział, że ten czujnik jest dobry i że to nie żaden badziew. Po wymianie tego czujnik, który znajduje się pod termostatem komputer wykazywał dalej ten sam błąd mechanik powiedział mi, że to być może łańcuszek rozrządu się rozciągnąl i że to być może jest przyczyna.

PostNapisane: 21 listopada 2013, 18:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Dobry tzn jaki? Na moje wstawił Ci zamiennik, który po prostu padł

PostNapisane: 21 listopada 2013, 20:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzisiaj odłączyłem oba czujniki i podłączyłem na nowo o dziwo samochód odpalił i zachowywał sie dużo lepiej niż wcześniej najpierw stał odpalony przez 15 minut po czym przejechałem się nim 5km i wszystko było w porządku kilka razy gasiłem i odpalałem samochód wszystko było dobrze. Po czym odczekałem z 5 minut odpaliłem samochód przejechałem z 5m i samochód padł ponownie wrócił ten sam objaw. Jutro wymieniam czujnik na używany chcę sprawdzić który z tych czujników jest uszkodzony. Komputer wykazał uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu, ale miesiąc temu wykazywał też ten czujnik a dopiero po wymianie czujnika wału objawy ustały. Czy komputer mógł się mylić czy w błędach pomimo uszkodzenia czujnika wału będzie wykazywał uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu? I jeżeli chcę kupić nowe czujniki to jakiej firmy i za ile? Bo chcę w końcu zrobić to raz a porządnie i cieszyć się jazdą w końcu od tego są samochody ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1