BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kampania "10 mniej..." - co sądzicie?
PostNapisane: 22 listopada 2013, 07:31 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
To jest skrajna głupota już. Każdy tu wspomina że pieszy się pałęta jak święta krowa, zresztą mają rację. Chcesz jeszcze pieszemu dać większe uprawnienia?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 listopada 2013, 08:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Byczus napisał(a):
a moim zdaniem powinni wkońcu wprowadzić to o czym się coraz częściej słyszy http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Pies ... omosc.html oczywiście ulepszony o oczywistą oczywistość, że tylko w terenie zabudowanym itd.
skończy się problem typu wtargnął, wbiegł na pasy. będzie bezwzględne pierszeństwo pieszego na przejściu i basta, problem niejednoznacznego rozpatrywania obencych przepisów zniknie raz na zawsze.

Ruch w miastach zatrzyma się na dobre po wprowadzeniu czegoś takiego. Kierowca widząc osoby stojące przy przejściu lub zbliżające się do niego będzie musiał im ustąpić, no nie? Przejedź się waćpan po mieście większym niż trzy skrzyżowania i jedno rondo, zobacz ile razy musiałbyś się zatrzymywać. Nie zatrzymasz się - mandat i punkty. Wystarczy jednego prawka żeby skoczyć do Tesco po bułki i wrócić?
No ale fajnie taki pomysł brzmi, jest medialnie chwytliwy, więc pewnie wejdzie w życie. Samochody won z miast, to też fajna sprawa, a co. Autobusy, tramwaje i inna komunikacja pardon my French publiczna też zostanie objęta bezwzględnym pierwszeństwem pieszego i ciekawe czym wtedy do roboty dojedziecie. Rowerem chyba, jak pedałowe lobby przeforsuje sobie pierwszeństwo przy wpadaniu na przejście 30 km/h bez rozglądania się na boki.

Jestem dziwnie spokojny, że jak tylko przyciśnie pierwszy mróz i śniegi, zaraz sprawa ucichnie do wiosny :>

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 22 listopada 2013, 09:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
piesi to i tak zbyt mocno święte krowy

a dasz im bezwzględne uprawnienia to lepiej od razu na piechte sie przenieść

nie wspomnę o sytuacjach jadę widze baby stojące przy przejściu staję aby je przepuścić a one sobie tylko trajkocza i stoja dalej ruszam a nagle jedna z nich stojąc tyłem do drogi w ogóle a nia nie patrzac plecami na nia wchodzi :szok:

PostNapisane: 22 listopada 2013, 09:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jonas napisał(a):
Przejedź się waćpan po mieście większym niż trzy skrzyżowania i jedno rondo, zobacz ile razy musiałbyś się zatrzymywać. Nie zatrzymasz się - mandat i punkty

To weź się przejedź i racz zauważyć że w tych większych niż trzy skrzyżowania miastach jest najczęściej sygnalizacja świetlna której nikt nie proponuje znosić. A sam pomysł z pierwszeństwem pieszych jest rewelka i już dawno tak powinno było być, jak w całym cywilizowanym świecie. Zresztą nie tylko to, nie wiem po co wymaganie od pieszego do przechodzenia tylko na przejściach albo stosowania się do sygnałów i znaków? W takiej Francji to nawet wg. przepisów pieszych i rowerzystów nie kara się za wykroczenia bo i po co?

Zdzira 850I napisał(a):
nagle jedna z nich stojąc tyłem do drogi w ogóle a nia nie patrzac plecami na nia wchodzi

Animal Planet tam do Rawicza zaproś, baby chodzące plecami, no chłop by się uśmiał! :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 22 listopada 2013, 09:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Oczywiście zgadzam się z Tobą. Jedynie w razie domniemania winy pieszego, który ginie itp. poza przejściem.

Jakby wprowadzić pierwszeństwo pieszego przed przejściem to może zniknęłyby te baby gadające, bo samochód by się zatrzymał i trąbił na takie. Dodatkowo zmalałaby prawdopodobnie liczba pieszych przechodzących poza przejściem. W myśl zasady "po co mam tu ginąć i stać 5 minut jak 100 m dalej mogę przejść od ręki bezstresowo".

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 listopada 2013, 09:59 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jak nie ma świadków to martwy i tak się już nie wybroni :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 22 listopada 2013, 10:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Po wprowadzeniu tego przepisu ja bym to widział tak:

Pieszy ginie na przejściu:

a) Są świadkowie, że winny kierowca - karać kierowcę.
b) Brak świadków na winę kierowcy (czyli mógł nagle wybiec z miejsca niewidocznego dobrze z drogi) - karać lekko kierowcę lub mu odpuścić, bo martwemu już życia nic nie wróci, a kolejny więzień to kolejny problem. To i tak byłyby pewnie odosobnione przypadki.

Pieszy ginie poza przejściem na jezdni:

a) 100% wina pieszego bez względu na sposób jazdy itp. kierowcy, część kasy z odszkodowania idzie na konto kierowcy (naprawa auta, straty moralne).
b) Są świadkowie na nietypowy przebieg zdarzeń (kierowca rozjechał celowo pieszego, ktoś go wepchnął pod koła etc.) - sprawę rozstrzygać indywidualnie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 listopada 2013, 10:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jak dla mnie jak trafisz pacjenta na pasach to tez ciężko ocenić czyja wina. Juz nie raz mialem sytuację, ze jadę spokojnie przez miasto, bez spiny ( w dzień w 80% nie zapierdalam po miescie bo się nie opłaca - korki, światła etc) i idzie kobita 40pare lat z dzieciakiem, zauwaza autobus i jeeeeb nagle na pasy mimo, że szla prosto w tym samym kierunku co ja jade. I co, kierowco domyśl się? Tu juz nawet nie chodzi o prędkość, w godzinach 7-19 po ulicach jeżdżą kurierzy, listonosze, pracownicy duzych firm, wielu ma 8wiele na głowie i nie jest w stsnie przewidzieć takiego ruchu. Za coś takiego ieszy powinien dostać do 500zl kary i by zrozumiał to wtedy. [cenzura] mnie strasznie jak jest np wysepka na ulicy i nie jest oświetlona ! Nie spełniają wtedy żadnej funkcji, nie widać pieszego! W ścisłym mieście naprawdę ciężko jest osiągnąć powyżej 70km/h i tak naprawdę wypadki w dzień w mieście to w większości wina pieszych bo nie myślą.

Słyszę reklame w radiu : mąż zginął na przejsciu przez zbyt szybko jadące auto. To ile jechało to auto kur** , ze go nie widział 26 letni facet ?! Albo gimbusy w skuchawkach wybiegajace z za autobusów... KU*** ! Tak się spieszą na tego facebooka, zeby napisać ile lasek w kiblu zrobily czy też ile dup przelecial po zajęciach ?

Kierowcy często nie są bez winy to fakt. Ale nie po to płacimy tyle podatkow, żeby jeździć coraz szybszymi autami coraz wolniej i tyle.

PostNapisane: 22 listopada 2013, 10:49 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
deejeys napisał(a):
Kierowcy często nie są bez winy to fakt. Ale nie po to płacimy tyle podatkow, żeby jeździć coraz szybszymi autami coraz wolniej i tyle.

To że ktoś kupuje co raz szybsze auto do co raz bardziej zakorkowanych miast to już problem jego głowy :)

PostNapisane: 22 listopada 2013, 10:51 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Garaż: Na działce :)
mowiliście 30km/h to teraz Łódź myśli nad tym http://demotywatory.pl/4242704/Lodziani ... -na-calosc

PostNapisane: 22 listopada 2013, 11:04 

jonas napisał(a):
Przejedź się waćpan po mieście większym niż trzy skrzyżowania i jedno rondo, zobacz ile razy musiałbyś się zatrzymywać.

tak się składa, że mieszkam w mieście 'większym' niż trzy skrzyżowania i jedno rondo i w większości i tak przejścia dla pieszych są ze sygnalizacją świetlną i jako kierujący pojazdem mechanicznym stoisz na czerwonym tak czy siak.
sam jestem częściej kierującym niż pieszym, ale mimo wszystko jestem za tym przepisem, bo obecnie na pasach panuje prawo o którym wspominał Frank, jadę autem widzę pieszego i teraz co, wejdzie nie wejdzie.. będzie rozgarnięty to poczeka, nie będzie to wtargnie zmuszając mnie do hamowania i być może auto za mną zrobi sobie garaż z mojego, taka ciamcia ramcia i brak jednoznaczności przepisów prowadzi wgd mnie do zdarzeń na przejściach.

Ostatnio edytowano 22 listopada 2013, 11:13 przez Byczus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 listopada 2013, 11:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kyokushin, tak godzina 22 wylot z miasta a drogowka czeka na klienta. Czemu w dzień nie stoją? Bo ludzie jadą przepisowo bo jest duzy ruch. A jak mają zrobić obwodnicę to się biorą do tego jak pies do jeża. U nas plany obwodnicy Zgierza od 1990/1991 leżą. Jak do 2020 zrobią to będzie cud... na zachodzie mają mocne auta i mogę podgonic po obwodnicach i autostradach. U nas jak zawsze zaczynają od dupy strony, pierw przpisy potem infrastruktura.

PostNapisane: 22 listopada 2013, 11:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
plecami w sensie weszła na pasy robiąc krok do tyłu a potem bedąc na drodze owróciła sie nie pierwsza taka sytuacja niestety

PostNapisane: 22 listopada 2013, 12:33 
Forumowy terrorysta

Jezdnia to jezdnia, a chodnik to chodnik, różnią się nazwą i różnią przeznaczeniem. Poza wyznaczonymi do parkowania na chodniku miejscami kierowca nie jeździ po chodniku, analogicznie poza miejscami wyznaczonymi czyli przejściami pieszy nie wałęsa po jezdni.
Nie po to się różnią, żeby miedzy nimi stawiac znak = .

PostNapisane: 22 listopada 2013, 12:39 
Administrator

deejeys napisał(a):
tak godzina 22 wylot z miasta a drogowka czeka na klienta. Czemu w dzień nie stoją? Bo ludzie jadą przepisowo bo jest duzy ruch

Nie chcę nic mówić, ale skoro ludzie jeżdżą przepisowo to poco mają stać?
Chyba mają stać poto żeby łapać tych jadących nieprzepisowo :znudzony:

PostNapisane: 22 listopada 2013, 13:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Dla rozluźnienia tematu, czwarta część filmiku zamieszczonego kilka stron wcześniej (3:33 i 6:40 kozak):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZCv79dD_QO4

PostNapisane: 22 listopada 2013, 16:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Nie wiem czy ten przepis o pierwszeństwie pieszych ma na celu zwiększyć ich bezpieczeństwo, czy zwiększyć ilość karanych kierowców? Bo bezpieczeństwa nie zwiększy absolutnie, moim zdaniem wręcz będzie więcej potrąceń. Zmieni jedynie tyle, że zawsze winny będzie kierowca.

Dlaczego nie zwiększy bezpieczeństwa? Bo pieszy (już teraz bezkarny) będzie czuł się uprzywilejowany i będzie ładował się na jezdnię bez absolutnie żadnego rozeznania. Mogę to idę, niech się dzieje co chce!

Powie ktoś zaraz, że każdy ma własny mózg itp itd. Hah, niby ma, ale w wieeeeeelu przypadkach tego nie widać... Normalni ludzie jak ja, czy Wy (a na pewno większość z Was) tak czy siak zatrzyma się przed pasami i poczeka aż auta staną, ale założę się, że co 20 osoba załaduje się na pasy z rozpędu i tragedia gotowa...

Tak jak pisałem wcześniej, nie znam do końca niemieckich przepisów, czy pieszy ma tam pierwszeństwo, ale jeżdżąc po Berlinie raczej tego nie zauważyłem. Auta jadą tak jak jadą, wielokrotnie byłem świadkiem, że pieszy musiał dość długo postać zanim w końcu mógł przejść... Więc jeśli taki przepis tam istnieje, to jest "logcznie" interpretowany, ludzie tam myślą. Niestety, u nas często obserwuje się zdecydowany brak używania mózgu wśród społeczeństwa...

PostNapisane: 22 listopada 2013, 16:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
Bloody napisał(a):
Nie wiem czy ten przepis o pierwszeństwie pieszych ma na celu zwiększyć ich bezpieczeństwo, czy zwiększyć ilość karanych kierowców?

Zdecydowanie opcja 2. $$$ się musi zgadzać.

PostNapisane: 27 listopada 2013, 19:08 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
i kto tu jest debilem? kierowca czy pieszy?

Obrazek

PostNapisane: 28 listopada 2013, 12:54 

pieszy, ale tą Ładzią 50tką raczej nie jechał ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1