BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kampania "10 mniej..." - co sądzicie?
PostNapisane: 8 stycznia 2014, 21:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kyokushin napisał(a):
Ale z drugiej strony, jak na ograniczeniu 90 gość jedzie lewym 90, to komu wadzi?Przecież ty też masz 90 jechać, tak samo jak on ma jechać prawym, więc on Ci nie wadzi, bo do niego nie dojeżdżasz

Np. może wadzić karetce.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 stycznia 2014, 21:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Wojt4S90 napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Ale z drugiej strony, jak na ograniczeniu 90 gość jedzie lewym 90, to komu wadzi?
jest obowiązek jazdy możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni, więc co jest niejasne? lewy pas chyba nie spełnia tego kryterium... to tak propos poruszanej przez Ciebie tematyki mega przepisowej jazdy :) więc jeździjmy przepisowo :ok:

No to skoro jest obowiazek to co robisz na lewym pasie? Prawy zajety? OK. W takim razie ten co tez lewym jedzie, nawet wolniej niz prawy, nie lamie zadnego przepisu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 8 stycznia 2014, 21:16 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
deejeys napisał(a):
Np. może wadzić karetce.

Szansa że zawadzi kartece to będzie 0,000000001%, a to że jakiemuś poganiaczowi jadącemu 160@90 pozostałe 99,9999999999%, nie czaruj ;)
Poza tym na dźwięk karetki to kapeluszniki i inne dziwolągi spierdzielają z lewego pasu, i w ogóle z drogi w popłochu nie patrząc nawet gdzie jadą.

Na szczęście, mimo wielu wad, społeczeństwo ma we łbach zakodowane że karetkę, straż, policję i inne pojazdy jadące na sygnale się bezwzględnie przepuszcza. :ok:

Wojt4S90 napisał(a):
est obowiązek jazdy możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni, więc co jest niejasne? lewy pas chyba nie spełnia tego kryterium... to tak propos poruszanej przez Ciebie tematyki mega przepisowej jazdy więc jeździjmy przepisowo

Tak, zgadza się, jasne jak słońce jest również że 90 to 90 a 140 to 140, i ma się jechać tyle, ile jest dozwolone, trzeba być ułomem z prostymi zwojami, żeby cyferek na poziomie przedszkola nie rozumieć :)
160@90 ani 100@90 nie spełnia kryterium 90@90 również, analogicznie jak jazda lewym zamiast prawym.

Łamiąc jeden przepis, nie można mieć pretensji do kogoś, że ktoś łamie inny przepis. Jeden ma w d... coś, a drugi coś innego... :) Chcesz by ktoś jechał prawym pasem, jedź z dozwoloną szybkością, obaj bądźcie OK ;)

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 00:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
W miastach na wielo-pasmówkach jazda na prawym pasie jest głupotą, wymyśloną za czasów prl, czy jeszcze wcześniej? Wisi mi którym jadę pasem, jadę tak żeby nie blokować. Jak długa trasa to do prawej, ale jak poprzecinana uliczkami, wyjazdami, ktoś skręca, ktoś wyjeżdża, dlaczego mam jechać prawym, i broń Boże wyjeżdżać na lewy? :rotfl: Co innego jak jadą dwa auta równolegle z tą samą prędkością, a kierowcy nie używają lusterek.
W terenie zabudowanym na dwupasmówkach można wyprzedzać z prawej, jakby ktoś nie wiedział!
http://www.strefakulturalnejjazdy.pl/20 ... trony.html

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 07:31 
Kyokushin napisał(a):
Ale z drugiej strony, jak na ograniczeniu 90 gość jedzie lewym 90, to komu wadzi?

Jak ma prawy ładny piękny wolny pas, to mi wadzi. Z resztą, nie tylko mi, bo policji też i mandacik chętnie zostanie wlepiony ;)

Kyokushin napisał(a):
Łamiąc jeden przepis, nie można mieć pretensji do kogoś, że ktoś łamie inny przepis. Jeden ma w d... coś, a drugi coś innego... :) Chcesz by ktoś jechał prawym pasem, jedź z dozwoloną szybkością, obaj bądźcie OK ;)

Łamanie przepisów, to łamanie przepisów.

Jak ktoś jedzie 90, a ma wolny prawy pas, a jedzie lewym, a dozwolone nawet niech będzie 90, to łamie przepisy i basta, oprócz tego kultura jazdy i etykieta - żadna. Jak do tego zna przepisy, a mimo to, dalej to robi, to do tego jest jeszcze dodatkowo debilem. Taki mały awans z niedzielnego kierowcy heheh.

Przez takie właśnie własne interpretowanie moralności i przepisów, uparci kierowcy stwarzają zagrożenie.

Takie typowe polaczkowe "bo ja temu chamowi coś pokażę/udowodnię/nauczę go!".

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 07:38 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
Łamanie przepisów, to łamanie przepisów.

Tak, zgadzam się, ale bądźmy konsekwentni, zwyczajnie jest nieetyczne i debilne, mieć do kogoś foch że robi źle, samemu robiąc źle.

Fryderyk napisał(a):
Jak ktoś jedzie 90, a ma wolny prawy pas, a jedzie lewym, a dozwolone nawet niech będzie 90, to łamie przepisy i basta, oprócz tego kultura jazdy i etykieta - żadna. Jak do tego zna przepisy, a mimo to, dalej to robi, to do tego jest jeszcze dodatkowo debilem. Taki mały awans z niedzielnego kierowcy heheh.

Przez takie właśnie własne interpretowanie moralności i przepisów, uparci kierowcy stwarzają zagrożenie.

Przecież oni nie są w stanie skumać zależności że mają jechać prawym, są zbyt głupi, tym bardziej na naukę kogokolwiek czegokolwiek. Tu złośliwości nie ma, polaczkowatości, udowadnialstwa, tylko głupota :)

Zwyczajnie jeden tępak jedzie lewym bo skręca 50km do swojego pcimia dolnego, a drugi buc z prostymi zwojami nie rozumie że 90 to 90. Tak to wyglada.
Jak ktoś jeździ lewym i w dodatku muli wyraźnie poniżej dozwolonej to w ogóle jakiś kasztan.

Fryderyk napisał(a):

Kyokushin napisał(a):

Jak ma prawy ładny piękny wolny pas, to mi wadzi. Z resztą, nie tylko mi, bo policji też i mandacik chętnie zostanie wlepiony ;)

Mi też, bo nie lubię drogowej ignorancji. Fakt że wideorejestratory łapią poganiaczy na lewym, nie zamulaczy na lewym, chociaż powinny jednych i drugich. Nie mniej jednak większe zagrożenie stwarza buco-poganiacz na lewym niż ktoś kto jedzie nim z maksymalną dozwoloną szybkością, moim zdaniem, mimo że nie powinien.
Ale jak piszesz - jedno i drugie jest łamaniem przepisów :)

lupanet napisał(a):
W miastach na wielo-pasmówkach jazda na prawym pasie jest głupotą, wymyśloną za czasów prl, czy jeszcze wcześniej? Wisi mi którym jadę pasem, jadę tak żeby nie blokować. Jak długa trasa to do prawej, ale jak poprzecinana uliczkami, wyjazdami, ktoś skręca, ktoś wyjeżdża, dlaczego mam jechać prawym, i broń Boże wyjeżdżać na lewy? :rotfl:

Tak, to inna inszość.
Fryderyk, i jak masz 3 pasy na radzymińskiej, gdzie jest 60km/h i ktoś skręca w lewo, jest godzina 15, to ma w ostatniej chwili przez 3 pasy przelatywać bo poganiacze na lewym jadą 90?
Normalne że prawym, lewym i środkowym jedzie się 60, bo są 3 pasy, jest duże natężenie ruchu. Ograniczenie dotyczy wszystkich pasów w większości przypadków.

lupanet napisał(a):
Co innego jak jadą dwa auta równolegle z tą samą prędkością, a kierowcy nie używają lusterek.

Wiesz, jak ktoś jedzie obok ciebie i spojrzysz w lusterko, to przy odrobinie szczęścia zobaczysz końcówkę tylnego zderzaka ;)
Z zasady unika się jazdy 'obok' kogoś, a jak ktoś się chce upewnić czy nie ma kogoś obok, to lepiej niech spojrzy w boczną szybę. 90% osób tgo nie robi, dlatego obok ludzi się nie jeździ. Najlepiej na pasie 'obok', ale za kimś lub przed kimś, w miarę możliwość.

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 10:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Kyokushin napisał(a):
Wiesz, jak ktoś jedzie obok ciebie i spojrzysz w lusterko, to przy odrobinie szczęścia zobaczysz końcówkę tylnego zderzaka Z zasady unika się jazdy 'obok' kogoś, a jak ktoś się chce upewnić czy nie ma kogoś obok, to lepiej niech spojrzy w boczną szybę. 90% osób tgo nie robi, dlatego obok ludzi się nie jeździ. Najlepiej na pasie 'obok', ale za kimś lub przed kimś, w miarę możliwość.
Chodziło mi tu o blokowanie. Dwóch kierowców w kapeluszu jedzie do przodu, nie ogarniają co jest z tylu, ale jak jeden ma wąsy i jedzie lewym pasem, uważa że wszyscy za nim to poganiacze. :rotfl:

Winę za jazdę na lewym. można zrzucić na stan dróg, prawy pas zawsze był zaorany z koleinami do kolan, w ostatnich latach trochę się pozmieniało i ciężko się odzwyczaić :D

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 23:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Czyli jak czuje zagrożenie jadąc za kimś 90@90 to za nic w świecie nie mogę go wyprzedzić?

PostNapisane: 14 stycznia 2014, 03:52 
Forumowicz

Moje BMW: e28 520i
Kod silnika: M20B20
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64695
Remont rozpoczęty strona 8
Fryderyk napisał(a):

Nie bądź zbytnio nastrojony antypolsko TVN-em :P
Od nauczania to są kierowcy tirów, a nie osobówek ;)
Może byłeś na zachodzie europy, ale nie byłeś pewnie na bardzo dalekim ;)
Pojeździłem sobie troszkę po Hiszpanii osobówką i powiem tak. Małe miasteczka i wsie każdy jeździ jak chce, parkuje auto gdzie i jak chce, ale wszyscy są przyzwyczajeni, że tak się robi i nikt nie narzeka czekasz chwile i tyle. W dużych miastach jest już weselej, każde światło czerwone, pełno aut, przez rondo jeździ się ścinając! Każdy ma gdzieś jazdę po kreskach. Co do prędkości to w miarę zwalniają 50=60/70, 30 to zazwyczaj jest 20 albo mniej bo jest wąsko albo kijowa nawierzchnia, a na autostradzie raczej przepisowo. Co do parkowania w miastach to przepychanie aut zdarza się, ale widziałem to tylko kilka razy z resztą nikt tu się nie przejmuje otarciami lakieru.
Teraz oczywiście bardziej stosują się do przepisów niż w przeszłości, bo również mają podobny do "naszego" nierząd, który stara się obcinać wszystko i zedrzeć haracz jak ten "nasz" :)
Nie jesteśmy wcale aż takimi złymi kierowcami na tle innych, a że czasem ktoś nie ma mózgu/wyobraźni i prowadzi auto... Cóż zdarza się ;)

PostNapisane: 14 stycznia 2014, 08:50 
Kargul napisał(a):
Nie bądź zbytnio nastrojony antypolsko TVN-em :P

Oho, skrajny narodowiec? Jakbym był tak jak piszesz, to popełniłbym seppuku. Poza tym unikam telewizji, bo uważam, że telewizja wyniszcza moje komórki, bez względu czy TVN, Trwam, TVP, czy co tam oglądasz.

Kargul napisał(a):
Może byłeś na zachodzie europy, ale nie byłeś pewnie na bardzo dalekim ;)

Zwiedziłem kilka kontynentów, a z penetrowania Europy nie ominąłem także Hiszpanii. Hiszpanie jeżdżą wg mnie lepiej niż Włosi, choć nie czułem się tam 100% komfortowo, zwłaszcza na rondach. Ale nie są nawet warci wspomnienia, jeśli chodzi o gorszych kierowników, niż w PL. Wystarczy ubrać hełm, zbroję i udać się na ulice Północnej Afryki. Tam zielone światło nie daje pierwszeństwa. One sugeruje, podpowiada, ale absolutnie nic poza tym. Ludzie o tym wiedzą. Często trąbią, ale nie ma jakiejś takiej zawiści i wymachiwania pięściami i gestów tak często, jak można było się spodziewać - tak przy okazji.

Ciapy jeżdżą także na jeszcze dalszym zachodzie, ale to inna bajka.

PostNapisane: 14 stycznia 2014, 11:06 
Forumowicz

Nie ma co się spierać, wolniej bezpieczniej, ale o tym to na kursie nauki jazdy.Pieszych edukować należy w szkołach. Jeżdżąc po mieście widzę młodzież ze słuchawkami, w ręku telefon, pisze sms i maszeruje wprost pod koła.

"Typer 01/2013 -I miejsce"
"Typer 04/2013 -III miejsce"

PostNapisane: 15 stycznia 2014, 21:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 i e34
Kod silnika: M52TUB30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161768

PostNapisane: 9 lutego 2014, 20:16 
Zacna persona forum

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... e7IvWsiWQs

PostNapisane: 9 lutego 2014, 22:35 

dobre :rotfl:

PostNapisane: 9 lutego 2014, 22:39 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
dobry filmik :ok: kolega na fb miał zdjęcie z fotoradaru swoją f10, prędkość grubo ponad 200 i na dole ktoś napisał mu komentarz: "następnym razem pamiętaj: 10 mniej ratuje życie" :)

PostNapisane: 10 czerwca 2014, 21:28 
Zacna persona forum

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1