BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 11:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] klepanie na zminym - ktoś pomoże?
PostNapisane: 24 lutego 2014, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N eu4
Witam,

Pojawił mi sie od jakiegoś czasu taki objaw ze 320d 2004 eu4 na zimnym silniku głośno chodzi, wrecz klepie jak sie nagrzeje to chodzi bardzo cicho i przyzwoicie. Koretka zrobiona na biegu jałowym i na ciepłym silniku.

Ponieżej link do filmu z korekta wtrysków. Proszę o opinie

Co moze jeszcze być przyczyną takie stanu rzeczy?

Jesli cos mam jeszcze wrzucic to napiscie mam dostep do inpy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] klepanie na zminym - ktoś pomoże?
PostNapisane: 24 lutego 2014, 18:30 
Forumowicz

dorzucam jeszcze dzwiek zimnego silnika przy temp. 6st C

PostNapisane: 24 lutego 2014, 19:17 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
jakim olejem zalany :hyhy:

PostNapisane: 24 lutego 2014, 19:43 
Forumowicz

Mat3o napisał(a):
jakim olejem zalany :hyhy:

castrol 5w30

PostNapisane: 25 lutego 2014, 08:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
chodzi jak na mobilu 15w40. zalej to totalem ineo mc3 5w30 i powiedz czy sie uspokoilo, castrol jesli nie z beczki to ma w miare dobra lepkosc w niskich temp, ale total ma nie do przebicia. tak klepac silnik moze od swiec zarowych kiedy nie dogrzewaja po uruchomieniu. może też od zbyt lepkiego oleju. powinno poklepac okolo 2 minut a'la TDI VW i potem powinna byc calkowita cisza. jezeli silnik ma dpf to mc3 totala, jak nie ma to energy 0w30 quartz. bedzie cichszy. na klepanie wplywa pare tematow, zacznij od oleju i sprobuj zatankowac gdzie indziej po wyjezdzeniu tego paliwa. jak klepie tzn ze temp zaplonu jest nizsza. wtryski zostaw jesli nie dymi na cieplym przy butowaniu i pieknie pali. nie dolewaj nic do paliwa jesli cos dolewales. zmien stacje. nic mechanicznego z uszkodzenia czegoś..., tu nie klepie. moze delikatnie poduszki silnika lizniete lub kolo pasowe, ale nie ruszaj narazie. klekotanie nie jest od tego. masz to od niskiej temp zaplonu. aby nie bylo dudnienia (co minimalnie slysze pod koniec 2 filmika). ja raz zatankowalem dziadoskiego paliwa i silnik podobnie walil i bylo czuc strasznie nieprzepalona rope. pomoglo zatankowanie do pelna na innej stacji i wymiana filtrow

Ostatnio edytowano 25 lutego 2014, 19:38 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 lutego 2014, 08:40 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
chodzi jak na mobilu 15w40. zalej to totalem ineo mc3 5w30 i powiedz czy sie uspokoilo, castrol jesli nie z beczki to ma w miare dobra lepkosc w niskich temp, ale total ma nie do przebicia. tak klepac silnik moze od swiec zarowych kiedy nie dogrzewaja po uruchomieniu. może też od zbyt lepkiego oleju. powinno poklepac okolo 2 minut a'la TDI VW i potem powinna byc calkowita cisza. jezeli silnik ma dpf to mc3 totala, jak nie ma to energy 0w30 quartz. bedzie cichszy. na klepanie wplywa pare tematow, zacznij od oleju i sprobuj zatankowac gdzie indziej po wyjezdzeniu tego paliwa. jak klepie tzn ze temp zaplonu jest nizsza. wtryski zostaw jesli nie dymi na cieplym przy butowaniu i pieknie pali. nie dolewaj nic do paliwa jesli cos dolewales. zmien stacje. nic mechanicznego z uszkodzenia czegoś..., tu nie klepie. moze delikatnie poduszki silnika lizniete lub kolo pasowe, ale nie ruszaj narazie. klekotanie nie jest od tego. masz to od niskiej temp zaplonu. aby nie bylo dudnienia (co minimalnie slysze pod koniec 2 filmika). ja raz zatankowalem dziadoskiego paliwa i silnik podobnie walil i bylo czuc strasznie nieprzepalona rope. pomoglo zatankowanie do pelna na innej stacji

Świeczki nie dogrzewają tego jestem pewiem bo mam bład w inpie, lecz czasu brak żeby to zrobić worze w bagażniku Beru. Autem za czesto teraz nie smigam (mam firmowe) i też czuję ze jest coś nie halo. jeśli chodzi o kopcenie to widzę tylko wieczorami jak jedzie ktoś za mną i świeci światłami, to zakopci (ale w dzień nic nie widzę). Mam jeszcze problem z turbem prawdopodobnie jest źle złożone po regeneracji i późno wstaje także to może byc powodem kopcienia tylko jak sie odpala turbawa to leci lekki dym. Paliwo leje zawsze LOTOS Dynamic zimną.Jest to CR EU4 wieć steruje nastawnik i tylko na gruszce mogę to wyregulować ale turbo na stół nie mam kiedy odstawić na warsztat a sam nie posiadam garazu z kanałem. Zmiane oleju mam niebawem 14tys wiec tez bede sie za to zabierać. i mówisz total energy 0w30

PostNapisane: 25 lutego 2014, 09:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
U mnie tak glosno klepia wtryski mimo regeneracji,dodatkowo slychac metaliczne stuki z silnika,myslalem ze skonczy sie remontem a przyczyna okazal sie konwerter skrzyni.

PostNapisane: 25 lutego 2014, 10:46 
Przyjaciel forum

wtryski jak wala to jest taki odglos jakby hm... uderzac o metalowy kosz na smieci i zapalic sie nie da latwo, a takie walenie jak na filmie to niska temp zaplonu na zimnym silniku. nie ma znaczenia czy bosch czy denso. w toyotach przy ktorych duzo robilem denso jest tak samo to jest charakterystyczny metaliczny dzwiek. tu tego nie ma. nie ma ciemnego dymu przy dodawaniu gazu na cieplym to wtryski i turbo ok, w nocy to widzisz bialą pare. nie wkrecaj sobie tematów. jezdzij tylko zmien olej i paliwo jak swiece masz stare to niech pochodzi i dopiero jazda... albo je wymien beru ge102. m47n pali bez swiec. m47 juz nie bardzo. energy 0w30 jesli masz bez dpf, jesli dpf jest nie wywalony to ineo mc3 5w30, albo valvo xtreme mst c3 5w30 (dwa pewne sprawdzone na duzych przelotach na sporej ilosci aut), z dobra lepkoscia kinetyczna. 15 tys km to max dla oleju w tym silniku. ja zlewam po 10. mniej wiecej wtedy traci wlasciwosci. jezeli masz klapki jak najszybciej sciagnij kolektor. jesli potrzebujesz zaslepki z oringami oviton i uszczelki reinz do m47n to pisz na pw. mam kilka kompletow na zbyciu. jeden jezdzi w moim aucie juz 50 tys km. jak klepie mocno to cos moglo wpasc. bylo by cos takiego (tak walą w tlok pozostalosci z kolektora), nie zawsze wpada cala klapka. u Ciebie raczej tego nie slychac

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... EadhgTHlbU

PostNapisane: 25 lutego 2014, 14:01 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
wtryski jak wala to jest taki odglos jakby hm... uderzac o metalowy kosz na smieci i zapalic sie nie da latwo, a takie walenie jak na filmie to niska temp zaplonu na zimnym silniku. nie ma znaczenia czy bosch czy denso. w toyotach przy ktorych duzo robilem denso jest tak samo to jest charakterystyczny metaliczny dzwiek. tu tego nie ma. nie ma ciemnego dymu przy dodawaniu gazu na cieplym to wtryski i turbo ok, w nocy to widzisz bialą pare. nie wkrecaj sobie tematów. jezdzij tylko zmien olej i paliwo jak swiece masz stare to niech pochodzi i dopiero jazda... albo je wymien beru ge102. m47n pali bez swiec. m47 juz nie bardzo. energy 0w30 jesli masz bez dpf, jesli dpf jest nie wywalony to ineo mc3 5w30, albo valvo xtreme mst c3 5w30 (dwa pewne sprawdzone na duzych przelotach na sporej ilosci aut), z dobra lepkoscia kinetyczna. 15 tys km to max dla oleju w tym silniku. ja zlewam po 10. mniej wiecej wtedy traci wlasciwosci. jezeli masz klapki jak najszybciej sciagnij kolektor. jesli potrzebujesz zaslepki z oringami oviton i uszczelki reinz do m47n to pisz na pw. mam kilka kompletow na zbyciu. jeden jezdzi w moim aucie juz 50 tys km. jak klepie mocno to cos moglo wpasc. bylo by cos takiego (tak walą w tlok pozostalosci z kolektora), nie zawsze wpada cala klapka. u Ciebie raczej tego nie slychac

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... EadhgTHlbU

Dziekówa za przydatne info.

Zabiore sie za to wpiatek do tego czasu auto postoi.
Olej tez wymienie odrazu z firltrami. na ten 0W30 energy dpf`a nie ma w serii. Klapek w kolektorze już nie ma, bo sciągałem na samym początku.
Do czego te zaślepki?

PostNapisane: 25 lutego 2014, 14:05 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
jak klepie mocno to cos moglo wpasc

to by tez było słychać na ciepłym, że coś wali? - a jest spokój.

PostNapisane: 25 lutego 2014, 14:39 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
energy 0w30 jesli masz bez dpf

Czy moge zalać Total energy 9000 5W30

PostNapisane: 25 lutego 2014, 19:06 
Przyjaciel forum

olej 0w30 energy, nie kombinuj, diesel jest scislo pasowany taki olej ma byc, jak bedziesz swiece zmienial to kolektor podniesiesz zobaczysz jak klapki usuneli, jak trzeba zaslepki to mam, uszczelki potrzeba, zeby kolektor podniesc

Ostatnio edytowano 25 lutego 2014, 19:34 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 25 lutego 2014, 19:11 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
olej 0w30 energy, nie kombinuj, diesel jest scislo pasowany taki olej ma byc

ok;-)

martwi mnie tylko zużycie silnika ma przebieg wg. serwisu 180 tys - ale ile w tym prawdy? !?

PostNapisane: 25 lutego 2014, 19:28 
Przyjaciel forum

to nic. w temp powyzej 0oC olej ma ta sama lepkosc prawie co 5w30, roznica jest na temp -10 -20 na korzysc dla turbawki. przy 40 i 100oC 0w30 zachowuje sie tak samo. castrola jak chcesz lac to tylko tego "fur...literka u z kropkami" bo teraz na rozne rynki jest rozlewany zaleznie od dystrybucji

PostNapisane: 25 lutego 2014, 19:46 
Forumowicz

zaleje tego totala 0w i zobaczymy co sie będzie dzialo. mam znajomego dosc dobrze zaopatrzonego w czesci. lecz trudno zdobyc 0w- kupie z allegro?

PostNapisane: 26 lutego 2014, 07:39 
Przyjaciel forum

FILTRY_Gdańsk - na allegro np, tego sie nie podrabia :) a jak bedziesz mial duzy problem to kup valvoline tez bedzie lepszy od castrola, o ile miales oryginalnego...

PostNapisane: 26 lutego 2014, 08:16 
Forumowicz

właśnie ich znalazlem w okolicy. jestes trojmiasta?

PostNapisane: 26 lutego 2014, 11:19 
Przyjaciel forum

napisz na pw

PostNapisane: 10 marca 2014, 18:21 
Forumowicz

olej wymienio na totala ineo mc4 i musze stqierdzis ze jest poprawa auto choszi duzo ciszej na ciwplym.
jesli chodzi o swiece to zosyalem wprowadzony w blad bo sa qymienione na nowe ngk i blad dalej istnieje wiec sterownik uwalony i 300 w kibel.

;-)

wymienie tzn naprawie sterownik swiec i dam znac czy poprawa jest.

PostNapisane: 11 marca 2014, 08:24 
Przyjaciel forum

ineo mc3, moze byc,
a jak z Twoim turbo, czy potrzebujesz pilnie na piatek te uszczelki jeszcze? damy rade... napisz maila lub wiadomosc

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1