BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 15 marca 2014, 10:28 
pawelos666 napisał(a):
radze miedzy tymi dwiema wybrac, jak ma byc bezpieczne na taka pogode jak mamy dzisiaj

ok, dzięki za info. W sumie pod uwagę brałem dwie gumy Dunlop Sport RT i Michelin Pilot Sport 3. Poprzednio Miałem continental sport contact 3 i były bardzo dobre ale chciałbym teraz wypróbować coś innej firmy, jakaś inne gumy "premium"

PostNapisane: 15 marca 2014, 10:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
michelin pilot sport 3 beda takie same jak csc3 tylko lepiej na mokrym bedzie od csc2 i csc3. jesli masz csc3 na tylnej osi i masz juz lyse to wiesz ze w deszczu prowadza i trakcja miga przy rozpedzaniu, na ps3 tego nie ma. chwile jezdzilem na csc3 z przodu i z tylu a na drugiej osi byly ps3 :) napompuj je wg katalogu vredestein lub michelina bo maja miekkie boczki, u mnie na 235 40 18 cisnienie 2,6 3,0 (csc3 juz przy 2,6 to skala). michelin ps3 lepiej chroni felge, caly bok wystaje i chroni a nie utwardzony rant ktory peka i sie urywa przy uderzeniu. goodyeary eagle ciagna lepiej niz csc3 i ps3 to musisz wiedziec. tylko nie kazdemu sie wyglad tych opon podoba. ja majac lepsze hamulce, wybralem ps3 bo wypadaja lepiej od goodyear na mokrymi no i wiadomo michelin kierowalem sie troche opiniami uzytkownikow o przebiegu i filmikiem na yt test rezulteo , zaciekawilo mnie jej male zuzycie na torze, podobny czas okrazenie do goodyeara i podobny wynik w hamowaniu. producent zapewnia ze hamuje na mokrym okolo 3m blizej, na suchym w tescie hamowania tez w czolowce i to czuje. jak kupisz to pamietaj zeby dobrze nabic to polatasz dlugo, bo miekka jest guma (mieszanka tej opony jest zupelnie inna niz continentali). rt z tych jest najstarsza 2012r. (ale to nie jest ta jakosc co michelin czy stare conti csc3). eagle2 goodyear tez bym bral odrazu po ps3 bo tansze i ludzie mowia ze przy tylnym napedzie robia spokojnie do 30 tys km, wiec nie ma nad czym sie zastanawiac i zywotnosc lepsza na torze niz csc5 :) szkoda ze w tym tescie rezulteo nie bylo dunlopa rt. pewnie by nic z niego nie zostalo :kwasny: zawiodlem sie na tej firmie. moze male oponki przy 14-15 calach wychodza ekonomiczniej i wtedy sie tak nie zuzywa, ale sportowe rt no kiepsko te wiury wygladają po hamowaniu... jak dunlop to moze przy 19 calach dunlop race :niepewny: i wtedy max perfomance i zywotnosc by byla...jako tansza alternatywa michelin cup czy cup2

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 marca 2014, 12:02 
Przyjaciel forum

kolego moze to przekona Cie do zakupu ps3

http://www.rezulteo-opony.pl/r-nowe-opo ... ort-3-1107

PostNapisane: 15 marca 2014, 12:42 
pawelos666, dzięki za wyczerpującą odpowiedź . Nie siędzę w tym temacie zbyt głęboko... Ty z tego co widzę temat masz obcykany. Pewnie wybór padnie na Pilot Sport 3 cenowo też tragedii nie ma 225/40R18 komplet 4 szt można dostać już za 2200 z przesyłką.

PostNapisane: 15 marca 2014, 15:52 
Przyjaciel forum

jak interesuja opony najlepsza cena/jakosc/wywazone osiagi i warte swojej ceny, to pirelli pzero rosso jeszcze polece ze starszych sprawdzonych tylko jest taka wada że są montowane zazwyczaj do mocnych aut i wymagają dogrzania :)

:ok: :oczami: :cwaniak:

Obrazek

PostNapisane: 15 marca 2014, 17:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
pawelos666 napisał(a):
pirelli pzero rosso

Jeździłem na nich. Twarde, i w 150 konnym 320d po deszczu tańczyły :rotfl: tak to spoko poza tym, że bardzo szybko się kończyły.

PostNapisane: 15 marca 2014, 19:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=54536
Z powodu zakupu felg 18-tek muszę zaopatrzyć się w nowe opony. Co myślicie o Vredestein ultrac sessanta ? Ktoś z Was miał, jeździł ?

PostNapisane: 15 marca 2014, 19:33 
areek napisał(a):
Z powodu zakupu felg 18-tek muszę zaopatrzyć się w nowe opony. Co myślicie o Vredestein ultrac sessanta ? Ktoś z Was miał, jeździł ?

rozkminiałem ten temat ale przemyśl czy nie lepiej dołożyć kilka stów i wziąć wyżej wspomniane Michelin pilot sport 3.
Ponoć Vredesteiny ultrac sessanta kiepsko na mokrym się trzymają. Ich duży plus to wygląd bieżnika :)

PostNapisane: 15 marca 2014, 20:14 
Zacna persona forum

Smokin napisał(a):
areek napisał(a):

rozkminiałem ten temat ale przemyśl czy nie lepiej dołożyć kilka stów i wziąć wyżej wspomniane Michelin pilot sport 3.
Ponoć Vredesteiny ultrac sessanta kiepsko na mokrym się trzymają. Ich duży plus to wygląd bieżnika :)

No faktycznie bieźnik bardzo ciekawy. Tylko do pilotów trzeba by dołozyc 400-500 zł na komplecie a w mojej obecnej sytuacji (kompletowanie ///M-pakietu ) to suma znaczna . Co interesujacego kupie w cenie 1600-1700 zł za komplet 225/40R18 ?

PostNapisane: 15 marca 2014, 20:16 
Zacna persona forum

areek napisał(a):
Smokin napisał(a):
areek napisał(a):

No faktycznie bieżnik bardzo ciekawy. Tylko do pilotów trzeba by dołozyc 400-500 zł na komplecie a w mojej obecnej sytuacji (kompletowanie ///M-pakietu ) to suma znaczna . Co interesujacego kupie w cenie 1600-1700 zł za komplet 225/40R18 ? No chyba że znajdę chętnego na moje poprzednie Styling 32 plus Toyo proxes T1r 225/40/17 po jednym sezonie to dołoże do czegoś lepszego :hyhy:

PostNapisane: 15 marca 2014, 21:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: M52B25
witam
w e38-286 kuca mam założone opony firmy falken, kupiłem je nowe i jak dla mnie to super opony, nie kładą się, trzymają w zakrętach jak przyklejone, ciche, dobrze zachowują się powyżej 200 km/h i mocno ich nie liże ale jak kolega wyżej wspomniał co opona to i opinia

PostNapisane: 15 marca 2014, 21:38 
Przyjaciel forum

!kuchar napisał(a):
Jeździłem na nich. Twarde, i w 150 konnym 320d po deszczu tańczyły tak to spoko poza tym, że bardzo szybko się kończyły.
wiekszosc opon tanczy w deszczu csc3 tez beda jak Ci zostanie z 3-4mm. rosso ma te wade ze musi byc dogrzane zeby wydoić z niej osiągi. dzis opony sa robione juz z mysla o jezdzie po mokrym prawie wszystkie. rosso to stara opona, ale dobra jest... to co napisales piszą wszyscy o tych oponach, zaklada sie je do mocnych aut i na suchym daja naprawde rade kiedy sie oponka nagrzeje jest malina. na deszcz sa inne lepsze gumy. znajdz opone z tamtych lat zeby byla dobra na mokrym i suchym. ciezko...

PostNapisane: 15 marca 2014, 21:54 
Zacna persona forum

wojcio523i napisał(a):
witam
w e38-286 kuca mam założone opony firmy falken, kupiłem je nowe i jak dla mnie to super opony, nie kładą się, trzymają w zakrętach jak przyklejone, ciche, dobrze zachowują się powyżej 200 km/h i mocno ich nie liże ale jak kolega wyżej wspomniał co opona to i opinia

Jaki model tego Falkena ?

PostNapisane: 15 marca 2014, 22:00 
Przyjaciel forum

areek napisał(a):
No faktycznie bieźnik bardzo ciekawy. Tylko do pilotów trzeba by dołozyc 400-500 zł na komplecie a w mojej obecnej sytuacji (kompletowanie ///M-pakietu ) to suma znaczna . Co interesujacego kupie w cenie 1600-1700 zł za komplet 225/40R18 ?

szczerze? potenza s001. potenza s001 jest porownywana czasem z pilotem super sport :szok: :hyhy:

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/Br ... -tyres.htm

przeczytaj ten link jest po ang. ale mozna przetlumaczyc, oponki te porownuje sie do Michelin Pilot Super Sport, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, Dunlop Sport Maxx RT, Continental Sport Contact 5P i Pirelli P Zero czyli Ultra High Performance

PostNapisane: 15 marca 2014, 22:39 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: mondeo mk4
Dzięki Panowie, na zimę mam 195/65/15 więc prowadzenie na 205/55/16 przod i 225/50/16 tyl bedzie i tak lepsze tak sądze więc kupię 205.

Poszukam Michelina biorąc pod uwagę, że teraz mialem na wszystkich czterech 225 michelin i bylem zadowolony :)

PostNapisane: 15 marca 2014, 23:07 
Przyjaciel forum

ale bierz tego primacy 3 nowego, bo energy saver+ jest do miejskich malych autek zobacz roznice w biezniku. mozesz brac szersza opone bedzie lepiej hamowal, a to glownie zalezy od przednich, auto sie bedzie lepiej trzymalo tez

PostNapisane: 16 marca 2014, 16:57 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47N2
Garaż: http://__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/PfC3zKP
TAKA CIEKAWOSTKA

http://moto.onet.pl/przelomowa-opona-z-chipem/m2w9e

PostNapisane: 16 marca 2014, 23:08 
Forumowicz

Garaż: mondeo mk4
pawelos666, Michelin Primacy 3 raczej nie znajde uzywki w tej cenie, w której szukam

Mam na oku (po wyczytaniu opinii na forach) trzy modele, ktore sa w miare popularne wiec moze uda sie je dostać oraz chyba CICHE i w miare dobrze spisuja sie w prowadzeniu:
Michelin Primacy HP
Firestone TZ300
Bridgestone Turanza ER300

Co sadzisz, mogą być na moje oczekiwania?

PostNapisane: 17 marca 2014, 10:11 
Przyjaciel forum

napisalem jakie nowe 2 kupic do starych michelin primacy hp ktore chyba pisales ze masz teraz, wiec nowe to primacy 3 i kleja lepiej niz energy saver+, uzywek nie znajdziesz bo sa nowe, nie kupuj starych opon to glupota, 2 sobie kup nowe pewne na przod, bo potem nikt nie dokupi dwoch starych primacy hp, kupuj primacy 3, nie bedzie potem problemu dokupic 2 sztuk

PostNapisane: 18 marca 2014, 13:51 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47N2
Garaż: http://__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/PfC3zKP
...a ja wczoraj wymienilem 4 gumy na Vredestein Ultrac Sessanta i chce sie pochwalic moimi odczuciami. Mam nadzieje ze moja wypowiedz komus sie przyda.
Od poczatku przy wyborze opon kierowalem sie osiagami na mokrym/suchym jak i oporami opony oraz jej glosnoscia. Nie mniej wazne dla mnie bylo agresywny wyglad. Przedzial 450-550 PLN za opone. problemem bylo wyrownowazyc wszystko to co powyżej. Wybor padl na Vredestein, czytalem dobre opinie, cena mi pasowala, a co dla mnie bylo wazne wyglad tej opony. Robi wrazenie nie gubiac osiagow. Mimo ze jest to starszy model.
Wczesniej mialem zalozone chinski shit rozmiar 225/40/18 to co odczulem po wymianie:
-liepsze wybieranie nierownosci, mimo twardego zawieszenie nie czulem sie jak na wozie drabiniastym. Co za tym idzie opona cichsza.
-robiac maly sprawdzianik hamowania odczowam poprawe (nie wielka predkosc).
-jesli chodzi o opory toczenia/spalanie w trasie na dystansie ok 20km. komputer wskazal 4,8 l/100km przy zimnym silniku jazda w zakresie 110-120km/h. przy momentami agresywnym wyprzedzaniu. Komputer zresetowany po zalozeniu opon. Wczesniej nawet przy rozgrzanych oponach mial bym problem do osiagniecia 5 l/100km.
Malo tego teraz nawet na zimnym silniku nie mam problemu miescic sie w polowie pierwszej przedzialki na ekonomizerze, co bardzo mnie cieszy (jazde poza miastem).
To chyba na tyle co moge powiedziec na czas obecny. Wiem ze porownuje dobra opone do chinszczyzny, ale pewnie nie jeden z nas mial takie zalozone na kolach. Wydake mi sie rowniez ze jesli ktos uzytkuje samochod normalnie, nie sciga sie ze wszystkimi i wszedzie ale mimo to czasami lubi ulanska jazde bedzie zadowolony z tej opony. Zakup drozszych o okolo 100zl w moim rozmiarze chyba nie bedzie az tak odczowalny przy "normalnej" jezdzie :evil: . Roznice sa dziesiatymi po przecinku. Dla kowalskiego prawie nie zaowazalne miedzy opona super-hiper dobra i droga a np Vredestein Ultrac Sessanta :09: zycze wszystkim :33: i szczesliwych wyborow :-({|=

Ps. dziekuje niektorym uzytkownikom forum za pomoc w wyborze przez, pokazanie roznych testow, parametrom, oraz odpowiedzi na moje pytania :04:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1