Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem nierównego odpalenia zimnego silnika, przez o 3-5 sek. nierówno pracuje na wszystkie cylindry przy tym puszcza biały dymek, po tym czasie praca silnika stabilizuje się, kolejne odpalenia prawidłowe. Problem częściej występuje zimą: silnik szybciej się wychładza na postoju, jednakże wiosna/lato problem nie znika.
W tego typu sytuacjach problemem są świece i/lub sterownik świec żarowych oczywiście wcześniej podpięcie do komputera błąd 4 z 6 świec.
-Wymieniłem wszystkie świece Boscha oraz regenerowałem sterownik było lepiej aczkolwiek problem pozostał.
-Następnie wymieniłem przewód zasilający układ żarowy problem dalej pozostał, na komputerze 0 błędów.
-Po pewnym czasie, pełna regeneracja wtryskiwaczy problem nierównego odpalenia występował nadal, następnie wymieniłem odmę silnika bez
zmian.
-Po kilku miesiącach ponownie badanie komputerem błąd świec 3,4 cylindra. Zakupiłem ponownie komplet 6 świec BERU oraz nowy sterownik
świec BERU, sytuacja uległa poprawie jednakże Problem dalej występuje, na komputerze zero błędów

.
W chwili obecnej otrzymuję następujące sugestie: niedomaganie której z pomp progowej lub wysokiego ciśnienia, zawór/czujnik regulacji ciśnienia w szynie oraz sugestia która mi się nie widzi totalnie usterka któregoś zaworu-ów ssący/wydechowy silnika.
Oczywiście w chwili obecnej na komputerze zero błędów. Dla ścisłości i obrazu sytuacji wystarczy że wskazówka temp.cieczy chłodzącej uniesie się chociażby 1 mm to silnik odpala równo przeprowadziłem pewien test pozostawiłem silnik w ogrzewanym garażu na dobę po wejściu wskazówka poza niebieskie pole silnik odpala bez zająknięcia. Brak pomysłów liczę na pomoc w diagnozie niejeden warsztat rozkłada ręce.