BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 19:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] compakt - padlo podswietlenie licznika, nawiewow i brz
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 20:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
padla mi zaroweczka od podswietlenia pokretel nawiewow, wiec kupilem nowa, rozkrecilem wszystko zalozylem nowa i cyk... przepalila sie odrazu.. ale obejrzalem ja dokladnie i banka szklana byla peknieta...

bylo jasno wiec nie zauwazylem ze licznik tez przestal sie podswietlac.
pierwsze co to sprawdzile mbezpieczniki, wszystkie sa niby ok...

ale nie wiem ktory jest odpowiedzialny za podswietlenie zegarow. jak ktos wie to prosze napisac ;)

na pewno zrobilem zwarcie, przy wkladaniu radia na swoje miejsce... bo rozebralem wszystko na nowo, i byl luzny kabelek + ktory wchodzi do oprawki zarowki od podswietlenia nawiewow.

przestal tez dzialac sciemniacz oswietlenia oraz brzeczyk od swiatel....

gdzie szukac awarii ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 20:34 
Specjalista

Obejrzyj dokładnie bezpieczniki pod maską. Bezpiecznik od podświetleń to ten sam co od świateł postojowych (po przekątnej przód i tył) plus tablica rejestracyjna.

Któryś musi być przepalony

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 20:48 
Częsty bywalec

robertbmw, ale skoro postojowki i podswietlenie deski dziala... to bezpiecznik jest caly...

sprawdzalem przekladalem i nic....

pradu nie ma chyba trzeba bedzie szukac po kablach...
czy macie jakis schemat, lub mzoecie mi powiedziec jak to jest polaczone??

wszystko inne dziala bez problemowo, inne lampki swieca tylko nie podswietlaja sie zegary. sprawdzalem miernikiem i pradu na kablach brak....

po wlaczeniu swiatel, nie sciemnia sie licznik km, ani zegarek... czyli cos wskazuje na uszkodzenie tego obwodu...

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 20:51 
Specjalista

No to możliwe, że zwarcie uszkodziło regulatora podświetleń.
Wysuń go i zmierz miernikiem zasilanie na szaro-czerwonym i szaro-czarnym przewodzie....przy włączonych postojówkach

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 20:58 
Częsty bywalec

robertbmw, a nie wiesz jak to sie wyjmuje w compakcie ??

chyba najpierw musze wyjac zegary, a pozniej wlacznik swiatel, zeby dostac sie do tych kabli.

a jesli on jest uszkodzony to czy mozna go na stale zmostkowac?? // docelowo go wymienie, a tymczasowo zeby swiecilo podswietlanie //

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 21:09 
Specjalista

Powiem Ci, że dawno już go nie wyciągałem, a jest on w pokrętle którym także załączasz światła......poczekaj na Labradora.....on jest użytkownikiem tego samego modelu i może Ci coś doradzi.

Jeżeli na szaro-czerownym nie będzie zasilania, to można zasilanie podać, ale niewiadomo jakiego rodzaju będzie usterka w regulatorze.....jeżeli okaże się w nim zwarcie do masy już po obwodzie zasilającym, to zwarcie będzie problemem. wypadałoby w tej sytuacji odłączyć kabel od włącznika.

Najlepiej jakbym to widział, bo wiesz jak to jest z elektryką :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 21:13 
Częsty bywalec

robertbmw, dzieku za pomoc, jutro po pracy zajme sie tym podswietlaniem. wezme miernik w rece i bede szukal i szukal ;) najwyzej odlacze regulator i podam plus lub minus prosto z jakiejs wiazki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 21:15 
Specjalista

Plus na szaro-czerwony

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 19:24 
Częsty bywalec

robertbmw, rozebralem wszystko, wyjelem licznik, rozebralem nawiewy i co sie okazalo:
zarowki od podswietlenia nawiewow, od pokretla swiatel i od wlacznika halogenow byly przepalone
zarowki w zegarach byly ok

sprawdzilem miernikiem napiecie na szaro czerwonym i - BRAK
sprawdzilem napiecie na szaro - czarnym - po wlaczeniu postojowek pojawilo sie 12v

tymczasowo zrobilem mostek, od szaro-czarnego do czerwonego i podswietlenie zegarow zapala sie wraz ze swiatlami postojowymi.

jednak nadal nie ma napiecia na pokretle nawiewow...
tymczasowo poprowadzilem nowy kabel plusowy, czarno-szary do zaroweczki od pokretel i już dziala wszystko wraz z podswietleniem zegarka, wlacznikiem swiatel awaryjnych.

nie wiem jednak jakie zarowki wstawic we wlaczniki swiatel i halogenow... nie moglem tych spalonych wyciagnac z oprawek...

macie jeszcze jakies pomysly, jak to naprawic, tak zeby bylo wszystko jak w oryginale a nie prowizorka jak teraz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 22:38 
Specjalista

Cytuj:
sprawdzilem miernikiem napiecie na szaro czerwonym i - BRAK

...czyli ewidentnie przepalony regulator natężenia oświetlenia we włączniku świateł.
Cytuj:
tymczasowo zrobilem mostek, od szaro-czarnego do czerwonego i podswietlenie zegarow zapala sie wraz ze swiatlami postojowymi

Na potwierdzenie tego co pisałem powyżej
Cytuj:
jednak nadal nie ma napiecia na pokretle nawiewow...

Do tego podświetlenia także wykorzystane jest zasilanie z szaro-czerwonego przewodu. Szukaj, gdzieś musi być przerwany kabel
Cytuj:
tymczasowo poprowadzilem nowy kabel plusowy, czarno-szary do zaroweczki od pokretel i już dziala wszystko wraz z podswietleniem zegarka, wlacznikiem swiatel awaryjnych
.
....gdy znajdziesz przerwę na kablu, to tego wyrzuć :D
Cytuj:
nie wiem jednak jakie zarowki wstawic we wlaczniki swiatel i halogenow

Nie pamiętam już, jakie żaróweczki mają tam zastosowanie. Możliwe, że takie maciupinkie, jak do paneli radia samochodowego, ale głowy nie dam pod topór......mały palec może być :hyhy:
Cytuj:
macie jeszcze jakies pomysly, jak to naprawic, tak zeby bylo wszystko jak w oryginale a nie prowizorka jak teraz

Myślę....jak z resztą zawsze, że więcej już pomysłów wymyśleć się nie da :P

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2007, 16:04 
Częsty bywalec

robertbmw, hehe dzieki za opis ;)

postaram sie jakies inne zaroweczki wstawic, mzoe biale ledy wstawie ;), napiecie poprowadze od zaroweczki od nawiewow i powinno byc ok. oczywiscie poprowadze instalacje jak sie nalezy a nie na sztuke ;)

nie chce mi sie szukac przerwanego kabla.... wiec po prosstu zaloze nowy ;)

Tytuł: PODSWIETLANIE DESKI
PostNapisane: 3 listopada 2007, 13:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
w mojej coupe nie dziala dobrze podswietlanie licznikow, z tego co widze 3 w obrotomierzu nie swieci, a do tego dzis rano dolna czesc cyfr od przebiegu zgasla. Mialem ten sam problem w mojej poprzedniej e36, tylko ze akurat przy sprzedazy wszystko dzialolo :zdziwko:
teraz tak, to jest problem zegarow ( bo na bank byly wyciagane i rozkrecane) czy raczej czegos innego i czy trzeba wymienic zegary?
do tego jeszcze ekonomizer wariuje, czasem pokazuje spalanie 15l/100km przy wolnych obrotach, a czasem 9l/100km przy 100km/h, co jest?

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 15:48 
Specjalista

Skoro licznik był wyciągany i rozkręcany to od wstrząsów mógł odpaść wygrzany już żarnik w żarówce/kach. Wymień wszystkie trzy żarówki od podświetlenia i tę od podświetlania przebiegu.....żarówki oczywiście są wymienne i nie ma potrzeby wymieniania całego silnika.

Co do ekonomizera to pracuje raczej dobrze. Wskazuje on zużycie paliwa w danej chwili a nie ogólnie.
JAdąc z prędkością 100km/h pokonujesz jakiś dystans w porównaniu od wolnej jazdy. Stojąc w miejscu, przy pracującym silniku wskazówka ucieka na maksymalne zużycie, gdyż ta chwila nie jest ekonomiczna.....w wyniku spalania paliwa auto stoi w miejscu.

Zauważ, że wskazania ekonomizera będą się różniły przy tej samej prędkości, jadąc na delikatnym gazie, od wciskania gazu do oporu ewentualnie puszczenia gazu zmuszając silnik do zwalniania auta.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:18 
Częsty bywalec

zarowka mogla sie uszkodzic przy byle jakim wtrzasie, fakt, ale dlaczego nie swieci akurat 3 w obrotomierzu?

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:35 
Specjalista

Cytuj:
ale dlaczego nie swieci akurat 3 w obrotomierzu?

Cyfry na tarczach nie są podświetlane każda indywidualnie. Pod tarczami korpus zegarów jest wykonany z przeźroczystego, przewodzącego światło plastiku, który oddaje światło na znaki na tarczach.
Aby jednak rozłożenie równomiernego strumienia było jak się należy to każda z trzech żarówek musi być sprawna i oświetlać właściwe części korpusu zegarów.

Jeśli natomiast ewidentnie nie świeci tylko jedna cyfra a naprzykład kreski podziałkowe na skali są wyraziste, to może ktoś brudnym palcem zabrudził tarczkę od spodu :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 17:24 
Częsty bywalec

no tak w sumie moze swiatlo od zarowki gdzies ne dochodzi swiatlo bo jest troche brudu albo zarowka jest przepalona, ale dlaczego przebieg swieci dokladnie od polowy?
jak apart uchwyci to wrzuce fotke

[ Dodano: 3 Listopad 2007, 22:06 ]
z tym podswietlaniem to jakos dziwnie, teraz niby dziala, wszystko

[ Dodano: 5 Listopad 2007, 20:23 ]
dzialalo to podswietlanie, apotem zrobilo sie tak:
Obrazek
a potem znowu dzilalo, a potem znowu nie i tak w kolko
czy to naprawde zarowka??!!

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 23:28 
Pierwsze kroki

robertbmw,
Witam pisze do ciebie z pytaniem bo kupiłem cisiaj bmw e 36 1.8 is i mam problem po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki cały czas świeci podświetlenie liczników. Nie wiesz moze co to za przyczyna?? Czy to jest związane z komputerem czy tylko z bezpiecznikami?? Bo potem przestał dziłać szyber dach i jedno przednie światło :/

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E87
Kod silnika: M47N2
siks450 napisał(a):
robertbmw,
Witam pisze do ciebie z pytaniem bo kupiłem cisiaj bmw e 36 1.8 is i mam problem po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki cały czas świeci podświetlenie liczników. Nie wiesz moze co to za przyczyna?? Czy to jest związane z komputerem czy tylko z bezpiecznikami?? Bo potem przestał dziłać szyber dach i jedno przednie światło :/

a wczesniej dzialalo poprawnie podswietlenie licznikow? wczesniej tzn czy w ogole?:)

jesli nie wiesz to odkrec dwie srubki trzymajace polke pod kiera i wyciagnij regulator jasnosci licznikow i zerknij na napiecie na szaro-czerwonym kablu, mozliwe ze ktos na krotko doprowadzil napiecie do niego bo czesto sie psuje ten modul. ja teraz przechodze przez podobny temat i tez potrzebuje rady robertbmw
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=394247#394247

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 22:17 
Pierwsze kroki

no właśnie nie działało ale wczoraj pobawilismy sie z bezpiecznikami poruszalismy i zaczeło wszystko normalnie chodzic ale pojeździłem i znowu to samo i nie wiem co to sie dzieje :kwasny:

Tytuł: Re: [E36] compakt - padlo podswietlenie licznika, nawiewow i brz
PostNapisane: 8 lipca 2010, 18:29 
Ja w tym samym temacie, niestety u mnie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki wciąż są podświetlone zegary, guziki szyb, awaryjnych, oraz tablica rejestracyjna jest podświetlona... o zgrozo, chyba nie może być już gorzej ;/
generalnie gdy wyciągam bezpiecznik nr 37 wszyskie wyzej opisane światła gasną, lecz wtedy nie mam prawych tylnich i przednich postojowych ;/
jakiekolwiek pomysły ??!

Dziękuję z góry

BMW 318IS 1998r E36

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1