BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 07:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 5hp18 - Problem z wstecznym biegiem (nie ciągnie)
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 00:58 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Kod silnika: m52b28
Witam wszystkich. Przeczytałem większość tematów odnośnie tych skrzyń i ich problemy z biegiem wstecznym. Posiadam e39 523ia kombi z 98r z realnym przebiegiem 217tyś km. Problem nastąpił nagle, po wrzuceniu wstecznego auto nie ciągnie do tyłu. Następnego dnia odpalony został samochód, na zimnym nie chce ciągnąć, po nagrzaniu się silnika i skrzyni w trybie N wrzucam R i ciągnie do tyłu w miarę normalnie lecz po dodaniu gazu nic nie pcha mocniej. Jak wrzucę D pojadę kawałek do przodu i potem R to znowu auto stoi ew delikatnie do tyłu sie cofa, wrzucę N poczekam pare minut potem R i jedzie w miarę normalnie do tyłu lecz nadal dodawanie gazu nic nie daje. Kosz wstecznego chyba nie jest zerwany bo nic nie hałasuje jadąc na D ani na R, a czasami cofa normalnie tyle że po dodaniu gazu nie cofa szybciej. Dzień przed tym resetowałem adaptacje skrzyni biegów. Olej w skrzyni jest bardzo rzadki i czarny, cieknie również na simmeringu przy łączeniu skrzyni z silnikiem. Możliwe jest że ma nadal parę l za mało oleju a po resetowaniu adaptacji widzi że parametry się nie zgadzają i wyłącza wsteczny bieg? Do przodu jeździ idealnie, biegi zmienia szybko i płynnie. Może brudny, uszkodzony elektrozawór wstecznego? Za wszelkie rady dziękuje i pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 5hp18 - Problem z wstecznym biegiem (nie ciągnie)
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 07:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
czarny olej moze swiadczyc o uszkodzeniu konwertera albo spalonych tarczek wlasnie biegu wstecznego
jezeli cieknie olej to bym kupil litr i dolal . Maly stan oleju tez moze to powodowac duzo nie tracisz bo litr kosztuje ok 30zl . wymieniac calego raczej nie ma sensu bo to nic nie da szkoda tylko kasy bo stawiam na tarczki biegu wstecznego
acha i podlacz pod kompa i zobacz jakie sa bledy w skrzyni

reset adaptacji raczej nie ma nic z tym wspólnego

PostNapisane: 4 czerwca 2014, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Kod silnika: m52b28
Jedyny błąd to asc regulating

PostNapisane: 4 czerwca 2014, 16:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
No to błąd kontroli trakcji pewnie linka się gdzies zaciela albo jest za mocno albo za słabo naciągnieta pewnie ten sam błąd masz w modułe abs ale to nie jest przyczyna zachowania skrzyni . Co do skrzyni to tak jak mówiłem litr oleju mobil atf 71141 wjechać na kanał odpalic silnik lewarek na P odkręcić ta wielką śrube na imbusa i jak nie będzie lecieć to wlac strzykawka tyle żeby zaczęło wyciekac i zakręcic i jazda próbna jak nie pomoże to do wymiany tarczki na koszu wstecznego

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1