BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i Jak działa korek chłodnicy ?
PostNapisane: 26 czerwca 2014, 22:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Witam!
Od jakiegoś czasu borykam się z problemami układu chłodniczego. Cały czas coś cieknie, puszcza, w końcu zdenerwowałem się i kupiłem chłodnicę ze szrotu,(moja była spuchnięta) dorzucili mi przy okazji zbiorniczek wyrównawczy z korkiem więc go założyłem. Byłem z lekka zdziwiony ponieważ po przejażdżce i zgaszeniu silnika było słychać syczenie spod korka; w starym tak nie było. Pyt.1 Czy tak powinno być ?
Górny wąż po ostygnięciu silnika bardzo się skurczył i zassało go do środka. Przy starym korku zawsze pozostawał twardy jak skała; Pyt.2 jak to ma w końcu być ?
Pyt.3 Ostatnio znowu wszystko jest po staremu, tzn. nie słychać żadnego syczenia a węże są twarde jak skała nawet po całej nocy. Niestety znowu na posadzce było mokro od płynu chłodniczego. Czy korek może się jakoś zepsuć, za mocno go dokręcam czy co ? Oglądałem go i nie widzę w nim nic co można zepsuć.
bardzo proszę o pomoc, czytałem podobne tematy ale nikt tam nie umie przejrzyście odpowiedzieć tylko zawsze szukają problemu gdzie indziej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i Jak działa korek chłodnicy ?
PostNapisane: 26 czerwca 2014, 22:31 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
pyt 1. korek w chłodnicy nie jest tylko do zamykania zbiorniczka, w razie zbyt wysokiego ciśnienia w układzie, otwiera się, zmniejszając ciśnienie, u ciebie syczało bo miałeś właśnie za duże ciśnienie
pyt. 2 wąż na pewno nie powinien być "zassany do środka"
pyt. 3 węże nie powinny być twarde jak skała, wiadomo że w przypadku bmw w układzie chłodzenia panuje bardzo duże ciśnienie, więc i węże będą stosunkowo twarde, ale nie powinny być też jakoś mega twarde

dobrze odpowietrzyłeś układ po wymianie chłodnicy??
nie zalewasz czasem za dużo płynu?? pozioma max masz zaznaczony na zbiorniczku
nie masz innych objawów uwalonej uszczelki pod głowicą??

PostNapisane: 26 czerwca 2014, 22:48 
Pierwsze kroki

Procedurę odpowietrzania znam już na pamięć. Myślę że znowu zepsuł się korek, ponieważ nie słychać syczenia, tylko ciekawi mnie co się w nim psuje? Korek dokręcacie na maksa? Pod koniec jest już bardzo ciężko go dokręcić/odkręcić.

PostNapisane: 27 czerwca 2014, 05:58 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
korek dokręcam, normalnie, ręcznie ile się da, ale bez siłowania się z nim, ciężko to opisać

nie zauważyłem żeby u mnie korek syczał, nawet jak trochę mocniej pojadę, wydaje mi się że masz za duże ciśnienie w układzie

PostNapisane: 27 czerwca 2014, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
syczenie może się pojawić, jeśli korek jest upuszcza ciśnieni jakie się wytworzyło w układzie. teoretycznie, powien upuszcz powyżej 2 barów na silników PB oraz o ile pamiętam 1.4bara dla diesli.
Skoro węże są twarde jak skała po nocy, to na moje oko masz przedmuchy z głowicy, stąd ciśnienie. po 2-3h węże powinny być miekkie.
Zasysanie węża może pojawić się jeżeli w korku, uszkodzony będzie zaworek zwrotny. Zaworek ten ma za zadanie "pobrać" powietrze z zewnątrz, jeżeli w układzie wytworzy się duże ciśnienie, zostanie wypuszczone przez korek, a potem jak płyn stygnie, a więc jego objętość się zmniejsza i robi się podciśnienie.

rafal_13 napisał(a):
korek dokręcam, normalnie, ręcznie ile się da, ale bez siłowania się z nim, ciężko to opisać
umyj wodą korek, uszczelki i miejsce na korek w chłodnicy, dokręć go jak wszystko będzie chłodne, wtedy powinien się łatwo wkręcić.
rafal_13 napisał(a):
wydaje mi się że masz za duże ciśnienie w układzie
to ciśnienie może wynosić do 2 barów, więc dużo, ale po ostygnięciu powinno spaść.. to jest kluczowe moim zdaniem.

PostNapisane: 3 lipca 2014, 21:47 
Pierwsze kroki

Witam ponownie!
Okazało się że kupno nowego korka rozwiązało problem. Wszystko sie uspokoiło, ciśnienie ładnie schodzi po wystygnięciu. Jestem troche zły bo taka pierdoła, a ciśnienie rozsadziło mi chłodnice i niepotrzebne koszta. :/ Stary korek ciężko się obracał, natomiast nowy kręci się łatwiutko, zapewne tu była przyczyna nie spuszczania ciśnienia. Dzięki za porady i przestrzegam, że zawsze należy zaczynać od drobnostek :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1