BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 22:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] M52B28 gaśnie silnik - rozwiązanie
PostNapisane: 9 sierpnia 2014, 11:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e39 528i
Witam i szacunek dla wszystkich forumowiczów. Kochani mam taki problem. Ale może od początku. BMW e39 528i M52
Pewnego razu dnia słonecznego jechałem rano do pracy, patrzę a tu czerwone światełko no to sprzęgło hamulec i stop bunia stanęła ,ale i zgasła, myślę sobie na pewno nie do końca wcisnąłem sprzęgło i zgasła. Jadę dalej następne światła i to samo, kolejne i to samo, myślę co jest u licha. Robię test na luzie naciskam sam hamulec zatrzymuję się i nie gaśnie. Na biegu przy wciśniętym sprzęgle gaśnie. Ale przypadłość jest bardzo ciekawa nie zawsze gaśnie na wciśniętym sprzęgle, to zależy jak buni się podoba. Przyjechałem więc wieczorkiem z roboty poczytałem na forum o podobnych problemach i wyczytałem, że przyczyn może być wiele: czujnik wału, pompa paliwa , filtr paliwa, immobilizer, przepływomierz, świece, gdzieś jakiś przewodzik w kostce może nie łączyć i wiele innych; myślę sobie poważna sprawa. Następnego dnia rano znów udałem się do pracy moja bunia na początku zachowywała się normalnie, a później znowu to samo. Ale najgorsze miało dopiero nadejść. Po skończonej pracy wracałem do domu i zajechałem do sklepu o dziwo bunia nie gasła. Poszedłem do sklepu wracam odpalam a tu nic nawet nie drgnie rozrusznik kręci kontrolki się się świecą pompa pracuje a tu nic. Więc dzwonie po kumpla przyjechał i od holował mnie pod dom w czasie holowania bunia o dziwo zapaliła, ale się krztusiła na wolnych obrotach i gasła. Pod domem wróciło wszystko do normy. Normalnie paliła ale przy wciśniętym sprzęgle gasła przy hamowaniu nie zawsze (dziwne co?) Zaparkowałem bunie i robiłem testy. Przy zimnym silniku zapala normalnie ale nie zawsze. Jak zapali to się czasami krztusi ale nie gaśnie przy krztuszeniu , gaśnie sama z siebie jak pracuje normalnie jakbym ze stacyjki ją gasił i o co chodzi? Później przez 30min nie mogę odpalić, a po 30min odpala normalnie i wszystko wraca do normy po czym gaśnie i znów 30min nie pali. Na ciepłym jest to samo. Wstawiłem bunię do mechaniora, posprawdzał mi wszystko, to co pisałem powyżej i wszystko ok. Podłączył pod kompa 0 błędów. I tu może pomożecie bo już sam mechanior nie ma pomysłu. :zalamany: Zabrał się za sprawdzanie elektryki, bo podejrzewa tu problem. Może ktoś z was miał taki problem. Bardzo dziękuję za pomoc

Ostatnio edytowano 9 sierpnia 2014, 21:54 przez dj_shadow, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Bardzo dziwny problem z bunią - Gaśnie
PostNapisane: 9 sierpnia 2014, 20:10 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
miałem podobny kłopot z M52,na ciepłym gasła,przyczyna czujnik wału
jak możesz to podmień go,ale tylko oryginał

PostNapisane: 9 sierpnia 2014, 23:32 
Pierwsze kroki

Tylko bardzo dziwne ,że na kompie nic nie pokazuje jak by to był czujnik wału

PostNapisane: 13 września 2014, 23:26 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany :hurra: Po bardzo długich poszukiwaniach wszystko działa bez zarzutu. Okazało się że nie ma masy na czujniku temp. i komputer myślał, że samochód się przegrzewał, gdzie w rzeczywistości tak nie było i gasił samochód by go nie przegrzać. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamknięty.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1