BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc wybór E60/E90
PostNapisane: 14 września 2014, 08:30 
Pierwsze kroki

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.

Chciałbym kupić jeden z samochodów tej marki, ponieważ kocham ich design i solidność. Ostatnio znajomy kupił E46 w benzynie 170km i pomimo rocznika 00 auto trzyma się
drogi i daje bardzo duzo frajdy z jazdy.

Przechodząc do meritum chciałbym kupić BMW E60 lub E90. Czytałem już wiele innych tematów, ale zakładam własny, ponieważ nie interesuje mnie gamma wszystkich silników
i chciałbym żebyście pomogli dokonać mi najlepszego z wyborów. Podam może dane, które mnie interesują.

Silniki:
E60: 520i 170KM, 523 i 177KM
E90: 316i 122KM, 318i 129KM, 318i 143KM, 320i 150KM, 320i 170KM
Same silniki benzynowe, ponieważ uważam, że są pewniejsze i jest mniejsza ilość części eksploatacyjnych, które mogą ulec awarii. Jeżeli jest jakaś inna alternatywa
to chętnie wysłucham.

Cena:
Ze względów ekonomicznych chciałbym zagazować auto (bez zbędnych komentarzy) i chciałbym na wszystko wydać do 35 tys. zł.

Przebieg:
Nie wiem jakie przebiegi można wykręcić tymi silnikami benzynowymi. Auto miałoby posłużyć około 10 lat, a maksymalny przebieg roczny to 15 tys. km.

Wyposażenie:
Nie zależy mi na super bajerach. Najważniejsza to sprawna jednostka i dobry wygląd, a zadowalam się klimatyzacją, el. szybami, radiem CD itp.

Skrzynia:
Manual

Ogólnie:
Mam znajomego, którego wujek sprowadza auta z Niemiec. Lepiej kupić coś tam niż u nas? Jakie koszty trzeba doliczyć do surowej ceny auta?
Ile mogą wyjść około opłaty OC+AC gdybym miał to na współwłasność z ojcem, który ma pełne zniżki, a ja mam prawko od około 3 lat?
Miło gdyby osoby posiadające lub jeżdzące owymi modelami dodały coś od siebie. Jestem otwarty i czekam na wszelkie sugestie.
Może posiadacie jakieś interesujące aukcje?

Czekam na pomoc i z góry dziękuję!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pomoc wybór E60/E90
PostNapisane: 14 września 2014, 10:30 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
nie dam sobie głowy uciąć, ale w e90 nie bardzo jest gdzie butle upchać :P widziałem kilka pod:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 14 września 2014, 10:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
W e90 przy tych pojemnościach o których myślisz każdy diesel Ci zaoferuje sporo więcej niż te jednostki napędowe o których wspomniałeś.

PostNapisane: 14 września 2014, 10:48 
Pierwsze kroki

Skoro zakładają tzn, że da się. Widziałem też butle w bagażniku.

Może i diesel zaoferuje więcej, ale przy podobnych pojemnościach wątpię żeby to zrekompensowało koszty ewentualnych napraw w dieslu :)

PostNapisane: 14 września 2014, 11:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
Jeśli chcesz zakładać gaz to butla albo do bagaznika albo pod auto ( duze koszta ) . Jeśli zależy Ci na silniku a nie wypasie to idź w R6 a nie R4. Co do porównania e60 vs e90 to po prostu przejedź sie jednym autem i potem drugim i będziesz miał porównanie. Mi osobiście e60 nie podchodzi dlatego śmigam już drugą e90. E60 jest na pewno dużo bardziej komfortowe , ale wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od auta, jeśli Ci sie e46 dobrze jezdzilo to z e90 na pewno będziesz zadowolony :ok:

PostNapisane: 14 września 2014, 12:41 
Pierwsze kroki

Tylko silniki, które zaproponowałem chcę wybrać. Ile w takim razie może kosztować taka instalacja gazowa do e90? Czekam na trochę więcej przekazujące posty, a swoje preferencje co do auta podałem już w pierwszym poście.

PostNapisane: 14 września 2014, 14:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kolego co do OC+AC to musisz zwyczajnie wejść do ubezpieczyciela i popytać ponieważ nikt Ci tutaj nie powie ile możesz zapłacić z tego względu iż zbyt dużo czynników ma na to wpływ... chociaż by rejon w jakim mieszkasz :]

PostNapisane: 14 września 2014, 14:26 
Zacna persona forum

Taka- czyli jaka ? Chcesz wsadzić butle do bagaznika ? czy pod auto ? Nikt Ci dokładnie nie powie, podzwoń do polecanych warsztatów co montują gaz, odnośnie oc+ac to myśle ze jeśli chcesz jeszcze assistance itp to 3k na pewno ale tutaj więcej powie Ci np. rankomat.pl lub podejdz do biur roznych ubezpieczycieli zeby Ci wycenili mniej wiecej polisę. Poczytaj sobie o silnikach r4 bo nie każdy silnik dobrze znosi gaz no i r4 wspaniałe nie są , ale to wiadomo że zależy jak się trafi. Wiecej informacji nt e90 znajdziesz na bmw-klub niz tutaj.

Ogólnie to na każde z zadanych pytan mozesz sam znalezc odpowiedź lub sie dowiedzieć. A odnośnie tego co wybrać - e60 czy e90 to sie przejedź jednym i drugim i sam zdecyduj , przeciez Ty kase wykładasz więc po co sugerować się tym czy ktoś na forum bardziej poleca e60 czy e90 :rotfl:

PostNapisane: 14 września 2014, 15:02 
Pierwsze kroki

Miło jednak jak ktoś porówna według swojej opinii, poleci co najlepsze pod gaz, co będzie najlepszy rozwiązaniem według Was z tego co chcę wybrać :) liczyłem na jakąś dyskusję :) a gaz to czy w bagażniku czy pod, myślę, że ta tańsza opcja :)

Edit: został mi polecony przez znajomego silnik 2.5 R6 177km, mówi, że bardzo dobra jednostka, czy taki silnik jest w stanie wykręcić przebieg w granicach 300-400kkm ?

Ostatnio edytowano 14 września 2014, 15:09 przez rafalt1717, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 września 2014, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Mam wrazenie, ze szukasz oszczednosci na aucie, a to nie tedy droga, nie ta marka. E60 - zwlaszcza przedliftem - jest duzo drozsze w utrzymaniu od E90.

Malo jezdzisz, do tego LPG to po co w ogole sie pchac w to R4? Spali Ci to srednio z litr gazu mniej, a jazda zupelnie inna.

Moze lepiej sie rozejrzec za porzadnym E46 330Ci/i, w sam raz sie zamkniesz ze wszystkim z tym budzetem.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 14 września 2014, 15:13 przez jiGsaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 września 2014, 15:12 
Pierwsze kroki

Jak każdy, zawsze warto trochę zaoszczędzić. Nie chcę super wyposażenia. Chcę solidne auto, które posłuży mi te 10 lat i będę z niego zadowolony.
Został mi polecony przez znajomego silnik 2.5 R6 177km, mówi, że bardzo dobra jednostka, czy taki silnik jest w stanie wykręcić przebieg w granicach 300-400kkm ?
Szukam kompromisu pomiędzy E60, a E90..
Może inaczej, co wybrali byście Wy biorąc pod uwagę moje preferencje i dlaczego? :)

PostNapisane: 14 września 2014, 15:16 
Przyjaciel forum

R6 BMW kreca do miliona nawet jezeli wlasciciel swoim postepowaniem tego nie zmieni. W kazdym razie 600 tys bez problemu. O R4 juz tego nie powiem.

W tym budzecie rozsadniej bedzie chyba wziac E46 330i/ci z konca produkcji w jak najlepszej wersji i stanie.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 14 września 2014, 15:33 
Zacna persona forum

Jeśli szukasz auta na ... 10 lat :szok: to zdecydowanie rozglądnij się za autem które nie dość że będzie w bardzo dobrym stanie, to żeby było dobrze wyposażone a przede wszystkim to powiem Ci żebyś zwiększył budżet, wstrzymał się troche z zakupem i kupił naprawde dobre i fajnie wyposażone auto , bo chcesz tanio dobrze i na 10 lat... nie tędy droga. Na wszystko masz 35k , przyjmijmy że gaz do r4 to min 2.5k ( nie znam się ale taniej na pewno nie będzie jeśli chcesz dobrą instalkę ) , ubezpieczenie tez min 2.5k to już z 35k robi się 30 , a gaz i ubezpieczenie może więcej kosztować ale zostaje jeszcze kwestia pierwszego serwisu, bo nie kupisz używanego auta w którym nic nie będzie do zrobienia , a przy tej kwocie którą masz na zakup nikt Ci nie odda auta z dwoma kompletami dobrych opon/kół itp. , jakieś tarcze, klocki, olej , odma , filtry , przy gazie obowiązkowe nowe świece to wyjdzie że chcesz na auto przeznaczyć gdzieś w granicach 27 tys ? :szok: :szok: :szok: To za tyle się kupuje poliftowe e46 z końca produkcji na dobrym wypasie. Wg mnie jest niemożliwością kupić auto które będzie sie trzymało 'kupy' za tyle , ile chcesz przeznaczyć , co innego jak masz na auto 35tys i +/- 10tys na gaz, ubezpieczenie i serwis itp.

Przemyśl , czy warto się pchać w e90/ e60 w tym budżecie.

PostNapisane: 14 września 2014, 15:45 
Pierwsze kroki

Czytałem, że te jednostki R6 są na prawdę porządne. (przebiego 500kkm realne)
Zawsze mogę kupić e60/90 z silnikiem R6 do 2.5 litra za 35 tys. i niekoniecznie od razu je zagazować, a dorobić i dopiero wsadzić gaz.
Nie chcę kupować e46, chcę auto, które wygląda lepiej tak jak e60 czy e90.
Liczę się z dodatkowymi kosztami na start.
Pisałem, że nie muszę mieć super wypasionego wyposażenia i tego się trzymam. Do tej pory jeżdżę corsą B 96 rok, zagazowana od 12lat, 60km, brak klimy i nie wyprzedzam tira jadącego 90km/h bo strach.
Na e46 się nie skuszę.

PostNapisane: 14 września 2014, 16:04 
Przyjaciel forum

Szukaj może kombi wobec tego, bo są zwykle najtańsze. Bez lpg, z początku produkcji, silnik R6 jaki byś nie wybrał to będzie ok. W E60 warto się zainteresować starym sprawdzonym M54 i tutaj masz 2.2 170 ps oraz 3.0 231 ps. Pamiętaj, że między corsą, a np. E90 będzie duża różnica w kosztach utrzymania, a między corsą, a E60 będzie przepaść.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 14 września 2014, 16:08 
Pierwsze kroki

Też myślałem bardziej o e90 318i lub 320i ze względu na mniejszy koszt sprowadzenia. Słyszałem jednak o kosztownych przeróbkach z LPG, bo montaż pod autem lub w bagażniku i nie wiem ile może to kosztować. 35 tysięcy mogę przeznaczyć na auto i inne bez gazu, a na gaz ewentualnie dozbierać.

Zakup E60 pozostaje w kraju ze względu na akcyzę, ale może da się uchodzić coś tutaj za 35k? Jak w e60 wygląda sprawa z LPG?

Słyszałem ogólnie, że silniki R6 są o niebo lepsze i mam kolejny dylemat. Auto jak mówiłem nie musi mieć super wyposażenia, a typowy standard. Nie proponujcie E46, bo mnie nie interesuje.

Może posiadacie jakieś ciekawe, poglądowe aukcje z samochodami u nas w kraju?
Trzymamy się BMW e90 318i lub 320i.
Z e60 520i lub 523i, bo to są R6.
Ewentualnie jeszcze E90 2.5 R6 177km.
Nie chciałbym przekroczyć 180km, zdecydowanie taka moc mi wystarczy.

Jak teraz to widzicie Panowie?

PostNapisane: 14 września 2014, 16:58 
Pierwsze kroki

Edit:
Przykładowe modele (wyraźcie swoją opinię).

E60:
http://allegro.pl/bmw-520i-170km-klima- ... 32170.html

E90:
http://allegro.pl/bmw-320i-e90-150ps-sh ... 17902.html
http://otomoto.pl/bmw-320-i-150km-178ty ... 30171.html

Ja nie mówię, że te auta nie miały drobnych kolizji, które jednak nie miały wpływu na układ jezdny i motor. Tak samo w 99r. moj ojciec kupił opla corse B z niemiec bitą z tyłu, ale z motorem bardzo dobrym. :)

PostNapisane: 14 września 2014, 19:59 
rafalt1717 napisał(a):
Nie chciałbym przekroczyć 180km, zdecydowanie taka moc mi wystarczy.

dlaczego ustawiasz sobie jakiś taki dziwny ogranicznik??? :zdziwko:
nie zdziw się jak M54B22 w budzie e60 spali Ci podobną ilość wachy co B30 a będziesz 61 koni do tyłu :rotfl:
O e60 z początków produkcji mówi się , że to model "serwisowy" to nie jest moje zdanie bo e60 nigdy nie miałem ale powtarzam to co ludzie gadają.
Co do e90 jak dla mnie to super auto, ilość miejsca jest wystarczająca, świetnie się prowadzi a trzylitrowe R6 robi niesamowitą robotę spalając przy tym średnio 10 L Pb. Tyle, że mnie moje e90 razem z kołami letnimi i "pakietem startowym" wyszło prawie 50 tysi. Za 27 szukałbym chyba e46 z M54B30.

pozdro!

PostNapisane: 14 września 2014, 20:32 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Z tego co piszesz wynika,że powinieneś szukać E90, jeśli R4 to mocniejszy, najlepiej R6 M54. Nie kupuj R6 N52 bo ma wady.

PostNapisane: 14 września 2014, 20:35 
marekb napisał(a):
,że powinieneś szukać E90, jeśli R4 to mocniejszy, najlepiej R6 M54. Nie kupuj R6 N52 bo ma wady.

nie ma M54 w e90 . Poza tym owy silnik również nie jest pozbawiony wad (nietrzymanie mocy, nałogowe chlanie oleju).
Idąc tym tropem to w ogóle nie kupuj auta bo mają wady :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1