Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od niedawna mam piekna E39 530 D w automacie z 1999 roku i wszystko bylo pieknie do momentu gdy wsiadlem z rana do auta i autko nie chcialo mi odpalic tzn po przekreceniu kluczyka zapalily sie lampki zgasly przekrecilem dalej i zadnej reakcji glucha cisza jakby cos nie laczylo nic nie przygasalo a rozrusznik nie krecil

(( 0 reakcji na kluczyk Po poludniu gdy wrocilem z pracy otworzylem maske wzielem klucz do kol i postukalem w rozrusznik i spr. ponownie ucieszylem sie ze silnik zakrecil slabo i lampki przygasly i pozniej znow glucha cisza:/ Pomocny okazal sie kolega swoim autkiem i przy pomocy kabelkow mlotka i drugiego akumulatora autko odpalilo i dzialalo przez 2 dni i znow na nowym akumulatorku nie chcoialo zakrecic rano i mialo rozladowany akumulator bo zamialczalo 2 razy i bez stukniec w rozrusznik nie mozna bylo jej odpalic

((
Prosze o jakas podpowiedz czy to wina slabego akumulatora i rozrusznik ma prawo wogole nie reagowac na kluczych chodzi mi o to ze przy slabym akumulatorku rozrusznik w tych autkach wogole nie reaguje co objawia sie przygasaniem lampek i czuciem ze proboje zaktrecic ale nie daje rady....
Czy tez to wina rozrusznika ze cos tam w nim nie laczy i nie styka i nie chce zakrecic bo sam juz nie wiem gdzie szukac przyczyny czy kupic nowiutki akumulator czy zaczac naprawiac rozrusznik...

((
A moze tez autko nie doladowywuje akumulatorka i nie ma sily rano po wczesniejsdzej jezdzie zapalic ale zadne lampki od ladowania sie nie pala:((((
Ale jest jedna wskazowka gdy slucham rozrusznika po przekreceniu kluczyka to slyuchac jakby cos w nim "psztyknelo" ale dalej zero reakcji!!!!
Nastepne pytanko dotyczy czy gdy jest slaba bateria w 3l dieslu i jego akumulator ma 92ah to inne autko np 1,9tdi z golfa moze dac rade w odpaleniou tego dilnika po podlaczeniu go kabelkami do slabego silnika na sopalonym sielniku tdi czy tylko taki moze pomoc ktory ma tez duzy akumulator chodzi mi o prad rozruchowy ???
Prosze bardzo o pomoc i dziekuje za wszelkie instrukjce od czego zaczac szukac usterki