BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Radio,kierunki,blokada drzwi. Co mają wspólnego?
PostNapisane: 19 listopada 2007, 21:02 
Pierwsze kroki

Wczoraj wieczorem wystąpiło w mojej buni bardzo tajemnicze i niewytłumaczalne zjawisko. Po pierwsze zauważyłem, że brak jest podświetlenia radia (fabryczny oryginał). Niby głupstwo, ale przy tej okazji stwierdziłem, że radio nie reaguje na próby zmiany stacji, głośności, a nawet nie daje się wyłączyć….CD oczywiście też nie działa. Ale pomimo to radyjko gra na tej stacji, która była ostatnio słuchana i z tą samą głośnością. Czyli radio jest martwe jak zawieszony komputer. TYLKO DLACZEGO W TAKIM RAZIE GRA????!!!!!
Po drugie jednocześnie z tą usterką zauważyłem, że nie „cyka” przerywacz kierunkowskazów i nie wyświetlają się strzałki na desce. Przy włączeniu awaryjnych też nie „cyka”. Ale co najlepsze zarówno kierunkowskazy jak i awaryjne DZIAŁAJĄ!!!!
I trzecia sprawa występująca łącznie z poprzednimi, to niedziałanie blokowania drzwi po ruszeniu. Co te 3 sprawy mogą mieć wspólnego ze sobą??? Nikt tego dziś nie umiał mi wyjaśnić w trzech warsztatach.
Acha. Rano samo się naprawiło, ale po kolejnym wejściu do samochodu znowu było to samo. Teraz jest znowu wszystko OK., tylko na jak długo???
Ma ktoś z forumowiczów jakieś pomysły?

Ostatnio edytowano 27 listopada 2007, 22:20 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2007, 21:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Jurek, a zakładałeś alarm lub jakieś zabezpieczenie do auta :?:

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 14:20 
Pierwsze kroki

Alarm nie był zakładany. Poprzedni własciciel zrobił tylko taki myk, że światła mijania gasną po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka (włącznik świateł może być cały czas włączony). I druga jego elektryczna przeróbka, to blokowanie drzwi po ruszeniu. Ale ja już od maja ub. roku tak jeźdżę a zjawisko wystąpiło dopiero wczoraj

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 20:18 
Uzależniony od forum :)

Jurek napisał(a):
I druga jego elektryczna przeróbka, to blokowanie drzwi po ruszeniu.
to jest fabryczne tyle że nie w kazdej jest właczone (pod kompa trzeba sie podpiąc żeby właczyć)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 20:26 
Zacna persona forum

ten objaw z kierunkowskazami miał koleszka mój w E46 gdy popaliliśmy bezpieczniki przy zmianie radia... kierunki działały normalnie ale w środku gong nie działał i nie wyświetlało się nic.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 20:29 
Pierwsze kroki

Bezpieczniki są w porządku

[ Dodano: 22 Listopad 2007, 21:23 ]
Dwa dni nie jeździłem, dziś było OK. A wieczorem znowu to samo.... Co to może być? Jakieś pomysły ktoś ma?

[ Dodano: 22 Listopad 2007, 22:12 ]
2 dni nie jeździłem, dziś od rana było w porządku. A wieczorem znowu to samo.... Ma ktoś jakiś pomysł?

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 14:29 ]
Zauważyłem jeszcze jeden objaw: NIE DZIAŁA PODGRZEWANIE SIEDZEŃ!!!!! Czy ktoś widzi związek??????????????????????????"

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 15:25 ]
Dziś zdjąłem na chwilę klemę z akumulatora i jeszcze raz sprawdziłem bezpieczniki.Źle włożyłem bezpiecznik od centralnego zamka (nie w to miejsce) więc nie działał, ale nie działało też radio, za to pokazał się zegar na panelu radia. Czyli postęp z wyświetlaniem na panelu radia, ale za to radio przestało grać całkiem. Naprawiły się kierunki i podgrzewanie siedzeń. Blokada drzwi po ruszeniu nie zadziałała. Teraz włożyłem w dobre miejsce bezpiecznik od centr.zamka i działa. Radio też zaczęło grać i można nim sterować. Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam forumowiczów.
PS.
Do E39 diesel kombi potrzxebuję jednak tłumaczenia oznaczeń bezpieczników tych w schowku i tych w bagażnku. Na forum nie znalazłem. Dzięki

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 15:26 ]
:)

[ Dodano: 24 Listopad 2007, 15:57 ]
Jednak centralny zamek pada. Wieczorem nie działał znowu, rano wszystko w porządku

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 15:51 
Forumowicz

witam koleszka tak miał i była to wina kostki stacyjki. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 20:12 
Pierwsze kroki

Co może mieć kostka stacyjki? Żeby jednocześnie nie działały 4 niemające ze sobą nic wspólnego rzeczy
1. Kierunki na desce rozdzielczej?
2. Panel radia?
3. Podgrzewanie siedzeń?
4. Centralny zamek?
Cuda jakieś cyco???!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 23:25 
Forumowicz

BMW to nie jak inne auto. Tu wszystko jest powiązane. A czy kostka ma czy nie hmmm.... Widocznie cos ma u niego właśnie radio nie działało kierunki raz były raz nie a czasem sie zaświecały na stałę i klaksonu nie było. Stwierdzono że to wina kostki i problem zniknął po jej wymianie. Przynajmniej tak mu powiedziano że to właśnie kość.

Tytuł:
PostNapisane: 28 listopada 2007, 09:43 
Pierwsze kroki

Znacie jakiegoś dobrego elektryka w Wawie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1