BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 08:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Opony Zimowe - Co polecacie ?
PostNapisane: 22 października 2014, 18:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
gorzej jak pozniej nie bedzie ich w sklepach

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 października 2014, 19:18 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
pawelos666 napisał(a):
alpin 5 bierz ja takie montuje, opona dluzej polata wiekowo bedzie sprawniejsza
conti sa dobre do czasu potem to boki pekaja, juz lepiej jest z mieszanka goodyeara stara ponad 10 letnia nie speka jak conti
michelin masz na oponeo.de taniej pewnie bedzie
jak ktos duzo jezdzi to niech bierze conti zamiast goodyeara ale jak opona mu schodzi w zime latami i bmw stoi to tylko michelin albo goodyear lub nokiana, bo zanim zuzyje to mu speka conti, conti uniroyal i barum truchleje na maxa po 5 latach opona jest juz sciachana twarda i guma peka. po 2-3 latach wyglada jeszcze cacy, pozniej juz prochno, zreszta tak samo jest z paskami continental (z gumą w paskach)

Ja dziś poszedłem do garażu poprzyglądać się oponom. Kilka samochodów w domu jest, więc coś tam się nazbierało. Uprzedzę fakty wszystkie opony, które tu wrzuciłem były kupione nowe.
Przechowywane też są tak samo czyli w garażu na regałach.

To może na pierwszy ogień Barum Polaris 2 205/65/15 z 2009 roku wyprodukowana w Portugalii (grupa Continental).
Okazuje się, że ma pęknięcia między rowkami oraz takie mikro pęknięcia wzdłuż kostek. Guma też jest dość twarda.

Obrazek

Obrazek

Uniroyal MS Plus 6 165/70/13 z 2012 roku wyprodukowana w Portugalii (grupa Continental). Kulają na chevrolecie sparku.
Świeża opona, a jest twarda i widać też już takie mikropęknięcia wzdłuż kostek. Zdjęcia tego nie oddają, opony dopiero użytkowane dwa sezony na nowym samochodzie. Przebieg jest naprawdę znikomy. Tu jestem zszokowany :zdziwko:

Obrazek

Sava Eskimo S3+ 195/65/15 z 2012 roku wyprodukowane w Polsce. (grupa Goodyear)
Tu nie mam zastrzeżeń, guma jest mięciutka, lamelki bardzo ładnie się odkształcają pod palcami. Nie trzeba żadnego wysiłku żeby je wygiąć. Guma też wygląda zupełnie inaczej z bliska, widać taką delikatną strukturę.

Obrazek

Tigar Winter 1 195/65/15 z 2008 roku wyprodukowane w Serbii (grupa Michelin)
O tej oponie już pisałem wcześniej pierwsze trzy sezony jeździła jak przeciąg. Opony użytkowane były w fordzie scorpio 2.3 147km. Przebieg raczej mają dość spory, tył 5mm przód 7mm.
Guma nie sparciała, nie ma żadnych pęknięć, ani mikropęknięć wzdłuż kostek. Guma nie jest jakaś super miękka jak w przypadku Savy ale na pewno nie tak twarda jam Barum.
Trakcja nie jest już taka jak po zakupie, ze względu na zużycie niestety 5mm w zimówce to już często mało. Będzie kulać kolejny sezon, być może przełożę tył z przodem i zobaczę co z tego wyjdzie.

Obrazek

Ciekawostka oryginalna opona Continental 235/45/17 z 1999 roku wyprodukowana w Niemczech. Została na zapasie, troszkę już jest styrana i wiekowa ;) o dziwno nie jest spękana, ani sparciała.

Obrazek

Obrazek

Sam jestem ciekaw jak wyglądają ówczesne Continentale, może ktoś podeślę zdjęcia ?

btw: teraz zanim kupię laczki to najpierw je sprawdzę organoleptycznie ;)

PostNapisane: 22 października 2014, 19:28 
Przyjaciel forum

goodyear i michelin sa trwale, nokian tez, conti jak nie speka to stwardnieje bedzie twarda jak kamien. tez mialem polais 2 zuzylem do konca na slick ale bieznik to juz prawie wypadał z opony (klocki). na Twoim przedostatnim zdjeciu widac ze mozna w to walic mlotem 5kg i ledwo by sie odksztalcila mniej wiecej tak wyglada 5-7 letnia conti jezdzona csc3 zalozmy

PostNapisane: 22 października 2014, 20:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
jak bede miał czas to moge wrzucić swoje Conti 830P z początku 2011 roku, czyli cztero letnie

PostNapisane: 22 października 2014, 21:43 
Przyjaciel forum

przed zakupem warto poogladac jednak stare rozne modele opon danej firmy. bo mozna wp..... się na minę z tą jakością. nie dajcie sobie wmowic ze na ile jest gwarancja 3, 5 czy 10 lat jest malo istotne. chyba jak ktoś ma za duzo kasy

PostNapisane: 23 października 2014, 09:44 
Częsty bywalec

oto moje 830P, albo mam wyjątkowe szczęście albo nie wiem ale nie znalazłem chociaż jednego jakiegokolwiek mikropęknięcia, zdjęcia nie sa rewelacyjne ale pstrykałem telefonem, po 3 sezonach mam ponad 7,5 mm bieżnika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 23 października 2014, 10:35 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Jednak są mikropęknięcia wzdłuż kostek zewnętrznych, wygląda to jak taka odkształcona guma. To samo jest na oponach Uniroyal MS plus 6, tylko na moim zdjęciu tego tak nie widać. Opona praktycznie nówka sztuka z 2012 roku.
Jak możesz to sprawdź gdzie wyprodukowano te Continentale, nie zdziwię się jak to będzie Protugalia.

Obrazek

Widać to dokładnie na Twoich zdjęciach w dużym przybliżeniu.

Chętnie bym zobaczył jak wyglądają zimowe Micheliny.

PostNapisane: 23 października 2014, 11:01 
Częsty bywalec

Made in France. Nie przesadzajmy że takie mikropękniecia które żeby dojrzeć trzeba soe dobrze przyjżeć miał wpływ na cokolwiek

PostNapisane: 23 października 2014, 15:49 
Przyjaciel forum

moze sie nie znam ale wiem ze te opony nie parcialy michelin a4 a ponizej ultragrip 7 goodyear
natomiast w ug8 - ultragrip 8 "plackuje" sie tylko bieznik, a w tych rowkach z guma raczej nie ma problemu...nic nie peka po 2 latach jak na oponach ktore wyzej wrzuciliscie, polecam goodyeary rowniez zeby mogly zajac 2 miejsce w niemieckich testach naprawde musza byc wyjatkowe zreszta widac na oponeo ile osob zadowolonych bylo po komentarzach...
alpin 4
Obrazek
alpin 4
Obrazek
ultragrip 7
Obrazek
ultragrip 7
Obrazek
ultragrip 8
Obrazek

PostNapisane: 23 października 2014, 16:37 
Przyjaciel forum

jako ciekawostka jeszcze pod seryjne fele do e46 piloty 3 (jakosc wykonania)
Obrazek

PostNapisane: 23 października 2014, 17:04 
Częsty bywalec

na zdjęciach co pokazałeś idealnie widać mikropęknięcia zarówno na Alpin 4 jak i Goodyearach i to nawet bardziej niż na moich. lamele w goodearach wygladają jkby ktoś na nich gume palił. O ile na początku byłem w stanie uwierzyć że Conti parcieje a michelin czy inna marka nie to akurat zdjęcia rozwiały wszelkie wątpliwości. Tyle ode mnie bo mam w życiu większe problemy od oglądania opon przez lupę albo robienia komuś dobrze na siłe jakie ma opony sobie kupić żeby był zadowolony. Niektórzy mają chińskie i też są zadowoleni wiec ile ludzi tyle gustów :super:

PostNapisane: 23 października 2014, 17:13 
Przyjaciel forum

ja jakos nie widze pekniec na goodyearach, wezme do rak 10 letnie i na conti bedzie wiecej tego. guma bedzie tez 2x bardziej twarda a boki opon jak skala. bieznik w ultragripach sie moze plackuje rozlatuje ale to sam bieznik, natomiast pekniec nigdy nie zaobserwowalem przy biezniku. plackuja sie na biezniku juz po paru tys km ale zuzycie jest male, po zimie mam gwiazdki jeszcze na oponie na biezniku na ug8 po 5000km, mysle ze to kwestia tego ze opona jest miekka elastyczna

Ostatnio edytowano 23 października 2014, 17:18 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 października 2014, 17:16 
Częsty bywalec

no to jak sie bieznik rozlatuje czy "plackuje" cokolwiek to znaczy to ja dziekuje za takie opony. Wole mieć już te mikropęknięcia .... a micheliny na tych Twoich fotach popękanie jak diabli dużo gorzej to wygląda niż moje gdzie po dokładnym wyczyszczeniu pomiedzy kostkami bieznika nie widze prawie wcale mikropęknieć, Na zdjęciach tak wyszły bo zdjęcia są kiepskiej jakości

PostNapisane: 23 października 2014, 17:32 
Przyjaciel forum

w goodyearach 8 co byly to te plackowanie sie bieznika nie ma zadnego wplywu na jazde, jezdza rewelacyjnie na mokrym
są ciche bardzo i miekkie (wysoki komfort zawsze na ultragripach)

te michelin pierwsze to jezdzone caly rok... z 6 lat :)
z Barumów by zostalo sito
troche mam do czynienia z gumą continentala (rozrzady) i innych firm stosowanych fabrycznie (firmy z UK kazdy domysla sie jakie np dla VW) i nie dam sobie wmowic ze dluzej wytrzymuja i ze jakosc jest lepsza niz gumy np michelin
w sensie trwalosci i zywotnosci...
continentale np piatki sportowe jak sa nowe to na mokrym moga miazdzyc inne sportowe opony "max perfomance"...ale tylko na mokrym i kiedy są nowe, na suchym nie maja zadnych szans, oto przyklad:
https://www.youtube.com/watch?v=2ODTh9qyghQ
a tak wyglada pilot sport 3 (rewelacyjna opona na mokra jezdnie i duzo lepsza na suchym niz csc5) po 10 tys, gwarancja na 30 tys mil / 10 lat
Obrazek

Ostatnio edytowano 23 października 2014, 17:47 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 października 2014, 17:46 
Częsty bywalec

jeśli opona ma z pół roku albo rok i tylko 10 000 przebiegu to co to jest ? moje Conti Premum Contact 2 z roku 2011 wyglądają tak samo. I nie wklejaj już jakis fotek które zaśmiecaja wątek z oponami które tak naprawde nie wiadomo ile mają lat i jaki przebieg. Jesteś przekonany co by zostało z barumów, tak sie składa że miałem Polarisy 2 przez 7 lat i cały czas były w super kondycji także kolejna teoria legła w gruzach

PostNapisane: 23 października 2014, 17:48 
Przyjaciel forum

ja mialem az staly sie slickami i ciesze sie ze bok mi nie pekl zanim zmienilem, mimo to kupilem rok temu polarisy 3, jedne z lepszych najtanszych na sam snieg :D (do 20 letniego auta) :wstyd:
conti dobra opona ale do 5 lat, potem jazda na nich to jazda wozem :oczami:

Ostatnio edytowano 23 października 2014, 18:04 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 23 października 2014, 17:53 
Częsty bywalec

to dobrze że mi został jeszcze rok i nie musze w tym roku kupować :super:

PostNapisane: 23 października 2014, 18:06 
Przyjaciel forum

polecam 4 testy nowe z tej stronki http://www.tyrereviews.co.uk/ (trzeba sobie przetlumaczyc)
są tam tez opisy nowych opon (po prawej stronie)

PostNapisane: 23 października 2014, 23:03 
Forumowicz

Panowie, zakupiłem opony Nokian WR A3 i chciałbym je jutro zamontować.
Nie za wcześnie? Jestem z Mazur, a tu zawsze zimniej niż na zachodzie ;)

PostNapisane: 23 października 2014, 23:42 
Przyjaciel forum

montuj bieznik sie musi dotrzec. kazda opona nowa gorzej jezdzi niz juz taka przejechana z 500km, zimowka na mokrym w 10oC radzi sobie tak samo, gorzej letnia radzi sobie przy temp. 0 oC

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1