BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 19:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] problem z poziomem oleju - różne wskazania
PostNapisane: 6 listopada 2014, 21:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 523i
Kod silnika: N52
Witam.Mam problem z poziomem oleju w moim samochodzie.Jestem świeżo po wymianie oleju.W ostatnim czasie przed wymianą wyskakiwał mi komunikat o konieczności dolania 1 litra oleju.Wymieniłem olej (wlałem 6,5 litra 10W60) i za radą kolegów z forum wraz z nim odmę.Po zalaniu silnika i sprawdzeniu stanu komputer pokazał, że stan oleju jest na maximum i jest ok.(w moim samochodzie nie ma bagnetu tylko sprawdzam komputerem pokładowym).Po przejechaniu ok 50 km przy wyłączeniu samochodu pojawił mi się komunikat wyświetlany na żółto, że coś jest ze stanem oleju.Pokazuje mi na panelu centralnym, że olej jest na minimum i mam dolać 1 litr.Co ciekawe stan oleju na minimum pokazuje mi tylko podczas jazdy.Na postoju, przy wyłączonym silniku i załączonym zapłonie wypisuje mi motoroilstand ok, czyli że stan oleju jest ok.Nie wiem co myśleć.Co to może być?Z góry dzięki za pomoc, bo za bardzo nie wiem co robić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 problrm z poziomem oleju
PostNapisane: 6 listopada 2014, 21:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
jaki to motor??? n52 ?? czy diesel??

moze cos z tym czujnikiem.

wqiadomo ze na postoju bedzie woecej niz podczas jazdy lub zaraz po zaparkowaniu. olej sie rozbryzguje, poa tym filtr jak nowy swoje tez wessie i musi nasiaknac...

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 6 listopada 2014, 21:31 
Pierwsze kroki

Motor n52, 523i 2005rok, przebieg 185 tyś.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 22:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
6,5 l to w tym silniku jest maks?
Wlałeś chyba zbyt gęsty, popularnie to określając olej. Spróbuj po przejechaniu kawałka, zatrzymaniu się i gdy pokaże ten komunikat to go po chwili skasować i czy pokaże następny raz-bez gaszenia(nie wiem czy to możliwe w tym sprzęcie).
Olej o takich lepkościach, gdy nie ma odpowiedniej temp.(ten olej) nie spływa tak szybko z całego rozrządu(a masz go chyba skomplikowanego), głowicy specjalnymi kanałmi spływowymi do miski olejowej gdzie jest czujnik poziomu oleju. Przy podwyższonych obrotach i nienagrzanym dobrze silniku zalanym taką gęściorą takie "numery" mogą się powtarzać. Albo zmiana oleju na maks. 5W50, albo dolanie do teoretycznie jego maks. poziomu-chociaż piszesz że taki na postoju, zgaszonym silniku jest wskazywany. Tylko na zgaszonym większość oleju z "góry" silnika już po chwili spłynie do miski olejowej i niby poziom jest OK.
To tak z mojego doświadczenia z castrolem 10W60 i to w starszym silniku. Na rzadszym oleju mogłem jeździć gdy na postoju była na bagnecie połowa i poniżej połowy stanu. Na 10W60 musialo być maks., bo poniżej czasem podczas jazdy zapalała się żółta kontrolka oleju.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 22:23 
Pierwsze kroki

Ok sprawdzę tak jak mówisz i rano zerknę jeszcze do garażu, bo już sam nie jestem pewien czy wlałem 6, 5 litra czy może mniej.Musze zobaczyć jeszcze w garażu ile zostało w bańce.Bo być może że wlałem 5,5 zamiast 6,5.Co do oleju 10W60 to przeszłem na taki bo polecają go do M-ek więc chyba powinien być dobry i dla mojego silnika.

Tytuł: Re: [E60] problem z poziomem oleju - różne wskazania
PostNapisane: 6 listopada 2014, 22:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Może się tak wpakowałem, bo nie znam Twojego silnika. Wiem że ja tak miałem-takie właśnie zjawisko w swoim, gdzie zalecany jest maks. 5W40. Na mobilu 5W50 to się jeszcze nie robiło, ale na castrolu 10W60, który ma lepkość przy temp. 40C 1,5 raza większą niż wspomniany mobil to kontrolka czasem mi się zapalała, gdy silnik zgasiłem i odczekałem chwilę to po odpaleniu wszystko było ok. i na pewno nie była to wina czujnika poziomu-co? tylko na castrolu 10W60 pokazywałby że jest go za mało na pracującym silniku? Sprawdź dokładnie w adresach internetowych firm olejowych(dobierz olej itp.) jaki faktycznie olej jest zalecany do Twojego sprzętu ;)
Nara :spi:

PostNapisane: 7 listopada 2014, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
victor31 napisał(a):
Ok sprawdzę tak jak mówisz i rano zerknę jeszcze do garażu, bo już sam nie jestem pewien czy wlałem 6, 5 litra czy może mniej.Musze zobaczyć jeszcze w garażu ile zostało w bańce.Bo być może że wlałem 5,5 zamiast 6,5.Co do oleju 10W60 to przeszłem na taki bo polecają go do M-ek więc chyba powinien być dobry i dla mojego silnika.

Kolego zalałeś olej który jest nie właściwy dla konstrukcji twojego silnika, 10W60 ma za dużą lepkość, jeśli chcesz najlepszej ochrony dla silnika to polecam Mobli1 New Life 0w40 lub Amsoil European car formula 5w40, może też być Motul X-max 0w40.

Tytuł: Re: [E60] problem z poziomem oleju - różne wskazania
PostNapisane: 4 września 2016, 10:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
10W60 do tego silnika i oczekujesz poprawnej pracy? ja zalewam 5w40 MOTUL X-CLEAN

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1